8 Dec
2007

Recensie tv-serie Samantha Who?

Lurven.nl bespreekt nieuwe televisieseries van dit seizoen. Voorlopig zijn deze alleen te zien op de Amerikaanse televisie, maar wel te downloaden via torrents en nieuwsservers.

Introductie

Auto-ongevallen zijn niet bepaald grappige zaken, maar toch begint de comedyserie Samantha Who? daarmee. Samantha, gespeeld door Christina Applegate (bekend van Married with Children) is bij een auto-ongeluk namelijk in een coma geraakt en enkele dagen later daaruit ontwaakt. Ze is alleen haar geheugen kwijt.

Het verhaal

De titel van de serie verwijst overduidelijk naar dat geheugenverlies: Samantha weet haar eigen naam niet eens meer, laat staan dat ze de mensen kent die aan haar bed staan. Gelukkig valt de overige lichamelijke schade erg mee en binnen no-time staat de dertiger weer buiten het ziekenhuis. Christina Applegate en Jennifer Esposito in de serie Samantha Who?.Het geheugenverlies blijft echter, waardoor ze geen idee heeft wie ze is, hoe ze is en hoe haar leven vóór het ongeluk was.

De serie gaat dan ook over haar ontdekkingstocht naar haar eigen verleden en persoonlijkheid. Dat levert veel leuke en verrassende wendingen op. In het ziekenhuis ontwaakte ze met drie mensen om haar heen: haar vader, moeder en haar beste vriendin Dena. Waar die haar helpen om weer op de rails te komen, blijkt dat ze niet allemaal even zuiver met de waarheid omgaan.

Personages

Samantha kent Dena al sinds de basisschool. Dena is licht neurotisch en dat is slechts een van haar probleempjes. Ze doet veel moeite om het Samantha naar de zin te maken. Samanthas vriendin Andrea is meer een feestbeest en wil Samantha zo snel mogelijk weer als haar partyvriendin kunnen gebruiken.

Behalve bij haar vader en moeder zoekt Samantha verder steun bij Todd, haar vriendje en bij Frank, de portier van het appartementengebouw waar Todd woont. Ook dat gaat echter allemaal met horten en stoten.

Humor

Samantha Who? is goed geschreven en de grappen zijn leuk uitgewerkt. De situatie met een vrouw van rond de dertig die als een puber zichzelf aan het ontdekken is, leent zich veel heel wat komische taferelen. Elke aflevering komt Samantha weer nieuwe problemen en vraagstukken tegen en de voor de hand liggende oplossing is meestal niet de beste. Ontdekken wat haar lievelingsijs is, is een stuk makkelijker dan uitzoeken wat er op het werk van haar verwacht wordt zonder te laten merken wat haar mankeert.

De personages hebben ieder een duidelijke eigen identiteit en zijn ieder op hun eigen manier leuk. Mijn persoonlijke favoriet is de stoïcijnse portier Frank, die beroepsmatig beleefd probeert te blijven als Samantha weer eens een heel verhaal tegen hem vertelt en en passant ondanks zijn ergernis toch stiekem goede adviezen geeft.

Conclusie

Met Samantha Who? staat er een lichte, frisse comedy over een vrouw die op zoek is naar zichzelf. Alle obstakels in die zoektocht en de vlotte personages maken de serie origineel en grappig. Lekker tijdverdrijf om even een klein half uurtje te vullen dus.

IMDB: Samantha Who?
TVRage: Samantha Who?
Genre: Comedy
Cast: Christina Applegate, Jennifer Esposito, Tim Russ, Melissa McCarthy, Jean Smart, Kevin Dunn, Barry Watson
Looptijd: 22 minuten

Rubriek: TV

Een Reactie op “Recensie tv-serie Samantha Who?”

Reageer zelf

Hee lurf,

wie is toch die moeder in deze serie, waar ken ik haar van?????