3 Jan
2008

Filmpremieres van januari 2008

2007 zit erop en heeft plaatsgemaakt voor een nieuw filmjaar. In januari 2008 gaan dan ook weer de nodige nieuwe films in première. Krijgen we na de lucratieve decemberdagen een kwalitatieve dip, of brengt januari ons evenzo interessante titels? Aan het aantal films ligt het in elk geval niet.

3 januari: Saw IV

In de eerste drie delen werden al naar hartelust mensen onderworpen aan martelspelletjes en van deel IV hoeven we niet anders te verwachten. Saw IV is het type (horror)film waarover je kort kunt zijn: als je in de eerste drie delen niets zag, hoef je het ook niet bij deel 4 te proberen. Wanneer je een of meerdere delen wel met plezier gekeken hebt, is er een behoorlijke kans dat ook dit deel wel aan je besteed is.

10 januari: Away From Her

Best origineel: een liefdesdrama met een bejaard stel in de hoofdrol, waarvan er ook nog eentje Alzheimer heeft. Je moet van goeden huize komen om zo’n film tot een goed einde te brengen. Regisseur Sarah Polley is tot nu toe vooral bekend als actrice, bijvoorbeeld in My Life Without Me en Dawn of the Dead, maar heeft al een aantal projecten geregisseerd. De eerste geluiden over deze film zijn in elk geval positief.

10 januari: Bloedbroeders

Een Nederlands drama dat gebaseerd is op ware gebeurtenissen. Enkele rijkeluisjongetjes doen dingen die niet bepaald gepast zijn in hun milieu, of in welk milieu dan ook. Met Nederlandse films is het altijd een beetje de kat uit de boom kijken, zeker als je gaat kijken naar jonge acteurs die zich nog niet bewezen hebben. Veel zal dus afhangen van hun acteerprestaties.

10 januari:The Nanny Diaries

Een comedy over een hoogopgeleid meisje dat de nanny gaat uithangen bij een steenrijke familie. Annie the Nanny, dat belooft niet veel goeds, zou je denken. Toch mag je bij namen als Scarlett Johansson, Paul Giamatti en Laura Linney qua acteerwerk best wat verwachten. Dan moet je natuurlijk wel een beetje van echte feelgood-films houden.

10 januari: National Treasure 2: Book of Secrets

Nicolas Cage keert terug als schatzoeker en krijgt te maken met een nieuw mysterie. Dit keer iets met de moord op Abraham Lincoln, maar ach, wat maakt het uit. Als we maar een lekkere avonturenfilm te zien krijgen! Ook Jon Voight, Harvey Keitel en Diane Kruger zijn weer van de partij. Omdat National Treasure heel goed te pruimen was, ben ik zeker van plan om dit vervolg te gaan bekijken.

17 januari: Aliens vs Predator 2 – Requiem

Laten we eerlijk zijn: als we spreken over deel 892 in de Alien-reeks en deel 448 in de Predator-reeks, hoeven we echt geen vernieuwend verhaal of doordacht acteerwerk te verwachten. De titel van deze film laat weinig ruimte voor twijfel: science-fictionhorror als deze biedt je gewoon anderhalf uur lang gehak, gescheur en gesplijt. Maar dan wel met hoogstaande special effects: de film wordt geregisseerd door Colin en Greg Strause, verantwoordelijk voor de visuele effecten in diverse actiefilms zoals X-men, Fantastic Four, 300 en Terminator 3. Alleen interessant als je van lekkere no-brainers houdt dus.

17 januari: Gone Baby Gone

Ben Afflecks carrière als acteur staat er de laatste jaren niet al te best voor. Dat zal voor hem het sein zijn geweest om plaats te nemen in de regisseursstoel. Gone Baby Gone is een boekverfilming van een politie-misdaadverhaal, waarvan hij zelf het scenario fabriceerde. Zijn broertje Casey Affleck en Michelle Monaghan spelen de hoofdrollen, verder duiken Morgan Freeman en Ed Harris op. Ik ben zeker benieuwd naar hoe dit feitelijke regiedebuut van Affleck uitpakt, met name omdat de waarderingen tot nu toe verrassend hoog uitvallen.

24 januari: Lust, Caution (Se, jie)

Ang Lee, bekend van Brokeback Mountain, Hulk en Crouching Tiger, Hidden Dragon, regisseert deze dramathriller. De film gaat over een jonge vrouw die in het China van de Tweede Wereldoorlog in een complex politiek spelletje verwikkeld raakt. Tony Leung en Wei Tang spelen de hoofdrollen.

24 januari: We Own the Night

Een misdaadthriller met een zware cast: we zien Eva Mendes, Robert Duvall, Joaquin Phoenix en Mark Wahlberg opdraven. De film gaat over twee broers die op heel verschillende manieren met de Russische mafia te maken hebben. Schrijver/regisseur James Gray werkte met Phoenix en Wahlberg al samen in The Yards.

24 januari: Cloverfield

De producer van de televisieserie Lost, J.J. Abrams, gaat weer eens iets anders proberen. Hij produceert de film Cloverfield, over een groepje mensen in New York dat de aanval van een gigantisch monster meemaakt. Het bijzondere van deze film zit hem in de manier van vertellen: alles maken we mee vanuit het perspectief van dat kleine groepje mensen en hun videocamera. Helemaal vernieuwend is dat principe natuurlijk niet, omdat we het in een iets ander genre al zijn tegengekomen bij The Blair Witch Project.

24 januari: Sweeney Todd:The Demon Barber of Fleet Street

De samenwerking tussen regisseur Tim Burton en acteur Johnny Depp levert altijd op zijn minst een interessante film op. Denk aan Edward Scissorhands, Sleepy Hollow, Corpse Bride en Charlie and the Chocolate Factory. Die twee samen zijn voor mij het recept voor een must see movie. Helena Bonham Carter, ook frequent gecast door Burton, is eveneens van de partij. Sweeney Todd is gebaseerd op een musical en gaat over een wel heel bijzondere kapper.

31 januari: TBS

Ik wil natuurlijk Theo Maassen wel zien in de rol van een ontsnapte TBS-patient die zijn onschuld probeert te bewijzen. Echte thrillers van Nederlands bodem die een beetje niveau hebben, kom ik helaas niet zo vaak tegen. Regisseur Pieter Kuijpers heeft mij echter weten te overtuigen met Van God Los, dus wil ik TBS graag een kans geven.

31 januari: In the Valley of Elah

Tommy Lee Jones en Susan Sarandon spelen een echtpaar dat tot op de bodem gaat om te ontdekken wat er gebeurd is met hun zoon, een soldaat die na zijn terugkeer uit Irak is verdwenen. Charlize Theron is een politieinspecteur die betrokken raakt bij hun zaak. Ik verwacht een combinatie van drama en spannend detectivewerk.

Overige films

Verder gaan deze maand nog in première:

 • El Baño del Papa
 • The Bird Can’t Fly
 • Investigation (Razsledvane)
 • Sven En Zijn Rat En Het Ufo Mysterie
 • The Kite Runner (De Vliegeraar)
 • Caramel (Sukkar banat)
 • Hallam Foe
 • The Flock
 • Sleuth
 • Nightwatching
 • Trigger
 • Underdog
 • Unfinished Sky
 • Mio Fratello E Figlio Unico
 • Desmond En Het Moerasmonster
 • Charlie Wilson’s War
Rubriek: Films en DVD

Een Reactie op “Filmpremieres van januari 2008”

Reageer zelf

Daar zitten zeker een paar interessante films tussen en voor de overigen wacht ik eventjes op je reviews! 😉

Gelukkig nieuw jaar trouwens!