7 Jan
2008

Recensie tv-serie: Dexter (USA)

Eens in de zoveel tijd komt er een televisieserie langs die écht iets anders te bieden heeft. Dexter is een uitstekend voorbeeld hiervan. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik nooit eerder een serie zag die Dexter kan evenaren, maar ik ken dan ook geen seriemoordenaarserie zoals deze. Voor wie nog twijfelt: deze tv-serie heeft helemaal níets te maken met de tekenfilmserie over het geniale jongetje en zijn geheime laboratium.

Het verhaal

Dexter is gebaseerd op de roman Darkly Dreaming Dexter van Jeff Lindsay. En darkly dreamen, dat doet Dexter! Daar ga ik hieronder verder op in. De serie draait om één persoon, niet geheel toevallig Dexter genaamd. De kijker volgt Dexter, gespeeld door Michael C. Hall, voor een groot deel, bovendien horen we Dexters overpeinzingen en toelichtingen in de voice-over.

Dexter is een man van halverwege de 30. DexterAls jong kind is hij als weesje door een politieman, Harry Morgan, in huis genomen en samen opgevoed met diens dochter Debra. Door de serie heen zien we regelmatig flashbacks van Dexter naar vroeger in het gezinsleven. Zowel Dexter als Deb zijn zelf inmiddels werkzaam bij de politie.

Dexter werkt daar als forensisch expert. hij heeft namelijk een extreme fascinatie voor bloed. Dat gaat zover, dat hij in Miami een van de grootste experts op dat gebied is en dus door de politie veel voor moordzaken wordt ingezet. Dexter kan uit de positie, kleur en samenstelling van bloed veel afleiden over het misdrijf.

Het personage

Tot zover klinkt het allemaal nog redelijk normaal. Dexter is echter geen doorsnee politie/detective-serie en dat zit hem met name in die hoofdpersoon. Dexter heeft namelijk een kleine afwijking: hij voelt geen emoties en begrijpt ze ook niet altijd even goed bij anderen. Dexter kent geen verdriet, Dexter wordt niet verliefd en Dexter wordt niet echt boos. Dexter kent echter ook geen angst, schuldgevoel en berouw.

Als kind had hij veel respect voor zijn pleegvader Harry, die inmiddels overleden is. Omdat Harry overtuigd was dat misdadigers gestraft moeten worden en je juist leeft als je je goed gedraagt, probeert Dexter ook een goed leven te leiden. Het enige probleem is dat dat best moeilijk te combineren is met zijn lust tot moorden…

Goed en kwaad

Dexter is geen kwade kerel, alleen hij heeft af en toe een onbedwingbare neiging tot moorden. Dankzij Harry botviert Dexter deze neiging echter alleen op zware misdadigers die in zijn ogen de dood verdienen. Hij is dus een soort beschermer van de goede burgers, die in het geniep te werk gaat, en niemand mag dat ooit te weten komen.

Hiermee wordt de grens tussen goed en kwaad in Dexter bewust vervaagd. Is Dexter slecht omdat hij moordt, of goed omdat hij mensenlevens redt door moordenaars van de aardbodem te laten verdwijnen?

Dexter is een serie waarin de psychologische kant van dit verhaal een belangrijke factor speelt. Het is geen serie boordevol actie, maar je hoeft je ook geen moment te vervelen. Dexters onhandige omgang met mensen is aandoenlijk en intrigerend en ook de beslommeringen van de mensen in zijn omgeving zijn erg interessant om te volgen. Maar vooral deze twist weet je toch steeds weer naar de serie te trekken als er een nieuwe aflevering verschijnt.

Conclusie

Dexter is een zeer bijzondere serie die de moeite waard is om een kans te geven. Daarvoor zul je wel een sterke maag moeten hebben, anders zijn de soms bloederige beelden zeker niet aan je besteed. Het uitermate sterke verhaal in de serie is uniek te noemen, maar ook de uitvoering mag er zijn. Michael C. Hall weet een fantastisch personage neer te zetten dat vanaf de eerste seconde overtuigt.

Hoewel bovenstaand verhaal de indruk zou kunnen wekken dat de serie maar een macabere bedoening is, zit er ook veel humor in. Dexter is een totaalpakketje van comedy, politiewerk, drama en een schepje horror dat een zeer welkome verfrissing is in televisieland. De serie wordt uitgezonden op 13th Street, een digitaal kanaal dat te bekijken is via UPC, CAIW, Telenet en Belgacom en in Amerika op Showtime.

IMDB: Dexter
TVRage: Dexter
Genre: Comedy/Politie/Thriller/Drama
Cast: Michael C. Hall, Julie Benz, Jennifer Carpenter, Erik King, Lauren Vélez, James Remar
Looptijd: 43 minuten

Rubriek: TV

9 Reacties op “Recensie tv-serie: Dexter (USA)”

Reageer zelf

Idd leuke serie. Zou er een 3de seizoen komen? Hmm .. dat komt me opeens voor als een retorische vraag. Wanneer komt seizoen 3?
Overigens heeft ie het van tijd tot tijd toch maar erg moeilijk met zijn gevoelens en dat voor iemand die geen emoties kent. Het is natuurlijk ondoenlijk om een seriemoordenaar zonder emoties ook nog eens sympathiek te laten zijn.
Een hoge bodycount stoort me doorgaans, maar wat mij betreft had Dexter meer slachtoffers mogen maken. De spanning en sensatie van een (op handen zijnde) moord is erg goed mee te beleven.

Fantastische serie! Veel vrienden van me ook fan gemaakt van dit meester werkje! Het wachten is op het 3e seizoen die in september/oktober zou starten.

Geweldige serie! En het nieuwe seizoen (seizoen 4) is ook weer erg goed van Dexter!
Top serie!

Dexter, in 1 woord GEWELDIG. Dankzij mijn broer is Dexter op dit moment mijn nieuwe verslaving…. Ben nu bij seizoen 2, aflevering 4 en wordt alleen maar spannender. Echt een aanrader!

Echt een hele goede super serie! Heb nog nooit zo’n serie gevolgd die zo boeiend bleef, niet saai, en altijd spannend! Echt heel goed gedaan! Pluimpieeee

Ik ben net klaar met seizoen 5, GEWELDIG!!!!!!
Seizoen 4 vind ik persoonlijk het beste seizoen, het eind is zooooo……..!!! 🙂

SuperCintjee

Ik heb deze serie pas laatst gevonden:AWESOME!!
ik heb seizoen 1 t/m 5 gedownload, en ben nu bij seizoen 3 :3
Vind dit zo een mooie serie,echt uniek goed gewoon.