11 Jan
2008

Nieuwe monitor kopen: praktische tips

Eerder kon je op Lurven.nl al technische uitleg bij het kopen van een nieuwe monitor vinden. Natuurlijk is het belangrijk om een monitor te kiezen die technisch voldoet aan jouw wensen. Er zijn echter ook diverse praktische zaken die je in je keuze mee dient te nemen. Hier volgen de belangrijkste tips om te kiezen wat de beste monitor voor jou is.

Breedbeeld of niet

Regelmatig worden in advertenties breedbeeldmonitoren aangeprezen. Het is echter niet zo dat breedbeeld per definitie een betere keuze is dan een beeldscherm met een normale verhouding. Dit hangt af van jouw eigen gebruik van een scherm. Om een voorbeeld te geven: schermen van 20 inch zijn te krijgen in de resoluties 1680×1050 (breedbeeld) en 1600×1200 (gewoon). De voordelen als je voor breedbeeld kiest:

Breedbeeld LCD-scherm

 • DVD-films zijn ook breedbeeld, dus als je deze op je computerscherm kijkt, zul je boven en onder het beeld minder grote zwarte balken zien. Je maakt zo effectiever gebruik van je schermoppervlakte.
 • In 3D-spellen heb je een breder kijkveld. In dergelijke spellen is het vaak nuttig om naar links en rechts meer van de omgeving tegelijk op je scherm te zien.
 • Bij normaal gebruik heb je horizontaal meer ruimte om vensters naast elkaar te plaatsen, of vensters breder te maken. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn bij fotobewerkings- of tekenprogramma’s.

Er zijn echter ook nadelen aan breedbeeld:

 • Bij hetzelfde schermoppervlak biedt breedbeeld verticaal minder pixels en dus minder ruimte. Bij tekstverwerken en browsen levert dit per saldo minder tekst in één keer op je scherm, dus zul je eerder en vaker moeten scrollen om verder te lezen.
 • Niet alle spellen ondersteunen breedbeeldresoluties. Dergelijke spellen kun je wel spelen, maar je krijgt dan links en rechts in beeld zwarte balken, wat voor sommige mensen storend is.
 • Als je film- of televisiebeelden op je pc bekijkt die geen breedbeeld zijn, levert dat dezelfde zwarte balken aan de zijkanten op.

Stroomverbruik

Een praktische overweging die niet voor iedereen meetelt maar toch interessant kan zijn voor de portemonnee, is het stroomverbruik van een monitor. Ouderwetse CRT-monitoren gebruiken veel meer stroom dan moderne TFT-/LCD-schermen. Voor de modere geldt wel: hoe groter het scherm, des te hoger het verbruik. Per merk kan het gebruik ook nog eens verschillen. Als je monitor vaak aanstaat, kan het schelen op de energierekening als je er eentje aanschaft met een lager verbruik dan andere modellen, bovendien spaar je het milieu ermee.

Bevestiging

De manier van bevestigen wordt nogal eens over het hoofd gezien door kopers. Bedenk altijd hoe je je monitor wilt gaan gebruiken en wat de mogelijkheden zijn, niet alle monitoren hebben dezelfde opties. Sommige monitoren hebben de mogelijkheid om de voet los te koppelen en alleen het scherm aan de muur op te hangen. Dat kan bureauruimte besparen.

De voet is bij de goedkopere monitor vaak heel statisch: hij kent één stand en daarmee moet je het doen. Als een fabrikant er wat meer aandacht aan heeft besteed, kan het scherm op de voet in hoogte versteld worden en eventueel een stuk naar links en rechts gedraaid worden. Er zijn ook monitoren waarbij het scherm 90 graden om zijn as gedraaid kan worden op de voet: als je videokaart het ondersteunt, kun je zo de breedte van je monitor in de hoogte gebruiken. Dat kan handig zijn bij tekstverwerking of layout-werk.

Extra’s

Veel schermen bieden extraatjes, zoals extra USB-aansluitingen en ingebouwde speakers. Ingebouwde speakers kunnen handig zijn vanwege hun lage stroomverbruik: als je een fikse geluidsinstallatie aan je pc hebt hangen, maar regelmatig alleen maar simpele programmageluiden hoeft te horen i.p.v. hoge kwaliteit muziek e.d., kan het fijn zijn om de eenvoudige ingebouwde speakers te gebruiken en niet de uitgebreide audioset. Verder zijn ingebouwde speakers met name handig als je het scherm in een presentatieomgeving gebruikt, bijvoorbeeld in musea.

USB-aansluitingen in monitorExtra USB-aansluitingen daarentegen kunnen aan iedereen voordeel bieden. Als de afstand van je toetsenbord en muis naar je computerkast vrij groot is, bijvoorbeeld omdat de kast op de grond staat, is het heel handig om de bedieningsapparatuur in de monitor te kunnen pluggen i.p.v. in de kast. Daarmee voorkom je dat de snoeren onhandig strak staan. Bovendien kun je makkelijker je USB-stick en andere apparatuur inpluggen.

Garantie

Een van de belangrijkste zaken om bij aankoop op te letten is de garantie. De fabrikant zal altijd fabrieksgarantie geven op een scherm, maar de duur daarvan verschilt. Minder dan 3 jaar is eigenlijk niet acceptabel: je mag van een monitor verwachten dat die het zeker drie jaar naar behoren doet en zo niet, dient dat hersteld te worden.

Daarnaast geven sommige winkels zelf nog winkelgarantie. Dat houdt meestal in dat zij voor jou de garantieafhandeling regelen. Je kunt dan bijvoorbeeld gedurende de garantieperiode je scherm naar de winkel terugbrengen, waarna zij zorgen dat de fabrikant het scherm repareert. Bij alleen fabrieksgarantie zou je zelf die zaken moeten regelen. Vraag dus altijd naar de garantievoorwaarden en -duur.

De winkel kiezen

Je kunt voor je monitor een computerwinkel binnenlopen, maar tegenwoordig is dergelijke apparatuur ook heel goed via internet te bestellen. Voordelen:

 • Je hoeft de deur niet uit
 • De prijs is vaak lager
 • Je hoeft geen vervoer te regelen, het artikel wordt thuisbezorgd.

Nadelen:

 • Je betaalt meestal verzendkosten, tenzij de internetwinkel in de buurt zit en je daar het artikel zelf mag afhalen
 • Er zijn honderden internetwinkels en niet elke winkel is even betrouwbaar. Vooraf betalen heeft dus enig risico
 • Garantieafhandeling is lastiger als je niet even de winkel kunt binnenlopen
 • Je kunt de monitor niet bekijken, wat voor veel mensen toch nodig is om te beoordelen hoe het beeld bevalt. Dit kun je oplossen door in een winkel het scherm te bekijken en hem toch online te kopen.

Winkels vergelijken kan bijvoorbeeld bij de Shopreview van Tweakers.net. Gebruikers geven daar hun beoordeling van winkels op diverse punten en lichten dat vaak toe in een commentaar.

Prijs

Bijna iedereen vindt de prijs van een monitor wel belangrijk. Lang niet iedereen kan echter inschatten wat een redelijke prijs is. Tegenwoordig zijn de computerwinkels waar je gewoon binnen kunt lopen vrijwel nooit de goedkoopste. Winkels die alleen via internet leveren kunnen meestal lagere prijzen bieden, omdat zij geen winkelruimte huren en met minder personeel kunnen volstaan.

Het is een goed idee om prijzen te vergelijken voordat je koopt, dit kan vaak tientallen euro’s schelen. De Pricewatch van Tweakers.net is een goede mogelijkheid om prijzen te vergelijken. Veel winkels voeren daar de prijzen van hun computerartikelen in, waardoor je daar vaak de laagste prijs zult vinden. Kijk wel meteen naar de beoordeling die de winkel van je keuze heeft gekregen. Wanneer deze winkel nog niet is beoordeeld of slechte cijfers heeft, kan het risicovol zijn om ermee in zee te gaan.

Uiterlijk

Ten slotte is er nog het uiterlijk van de monitor. Je zit toch uren tegen zo’n ding aan te kijken, dan is het leuk meegenomen als het scherm een beetje strak oogt. Je scherm pimpen kun je altijd zelf nog doen, maar het kan geen kwaad om eens verschillende monitoren te beoordelen op uiterlijk. Iedere monitor valt wel te googlen, waarbij je altijd wel een mooi plaatje van het scherm moet kunnen vinden. Ook tonen internetwinkels bij hun producten vaak al plaatjes. De vormgeving en kleur van de monitoren verschillen nogal, dus kijk ook naar de rest van je interieur om de plek van de monitor heen. Niet overal past bijvoorbeeld een zilverkleurig scherm goed bij.

Rubriek: Digitaal

Een Reactie op “Nieuwe monitor kopen: praktische tips”

Reageer zelf

Op het gebied van garantie heb ik nog de volgende aanvullende opmerkingen:
de Nederlandse wetgeving op het gebied van garantiebepalingen volgt het Europese advies. Dat wil zeggen dat artikelen ten alle tijden minimaal een jaar garantie moeten hebben. Van elk artikel is er echter ook een verwachte levensduur. Afhankelijk van het type artikel mag je een bepaalde gebruiksduur zonder problemen verwachten, mits de onderhouds- en gebruiksadviezen van de fabrikant worden opgevolgd. In het geval van een monitor mag je redelijkerwijs verwachten dat deze het toch zeker een jaar of vijf zal uithouden. Dat wil dus zeggen dat je ook na de garantie termijn van één jaar nog recht heb op een (gedeeltelijke) genoegdoening, als de monitor binnen vijf jaar hapert en ter reparatie moet worden aangeboden.

De fabrikant zelf is niet verplicht om die garantie te bieden. Je gaat namelijk een contract aan met de winkelier/verkoper. De verkoper is contractueel verplicht om jou een deugdelijk product te verkopen. Als hij ervoor kiest om in zee te gaan met een fabrikant die alleen rommel verkoopt, is dat zijn keuze en ook zijn probleem. Drie jaar fabrieksgarantie is dus leuk en kan je een hoop problemen schelen, maar de persoon die de problemen moet oplossen is de winkelier waarbij je de monitor kocht. Het valt dus aan te raden om je monitor te kopen bij een wat groter bedrijf, dat bij voorkeur ook is aangesloten bij een brancheorganisatie. De fabrieksgarantie is eigenlijk de garantie aan de winkelier dat hij geen boze klanten krijgt. De extra garantie die in winkelier verkoopt is over het algemeen niet meer dan een slechte poging om de fabrieksgarantie door te verkopen aan de klant, terwijl de winkelier wettelijk al geboden is, om deze garantie gratis door te geven aan de klant.

De enige meerwaarde die de extra garantieplannen van winkeliers bieden, is het feit dat de bewijslast pas op een later tijdstip wordt omgedraaid. Normaal is het zo dat tot twee jaar na de aanschaf de verkoper moet bewijzen dat het kapotgaan van jouw monitor jouw schuld was door verkeerd gebruik. Kan hij dat niet, dan gelden de normale garantie voorwaarden en moet hij er voor zorgen dat jij ook de resterende duur nog van de monitor kunt genieten. Afhankelijk van de prijs en de verwachte levensduur van het apparaat zou een rechter kunnen bepalen dat je na de garantieperiode van een jaar wel degelijk een deel van de reparatiekosten zelf moet betalen. Na twee jaar wordt het iets anders. Dan wordt de bewijslast omgedraaid en moet jij als consument aantonen dat je apparaat stuk is gegaan door een ondeugdelijke constructiewijze, of slecht materiaal en niet door de gebruikswijze.
Als je voor veel geld een extra garantie plan het aangekocht wordt dat moment van de bewijslast omdraaiing verplaatst. Let daarbij op dat dat moment dus al twee jaar na de aanschaf ligt; vaak wordt gesproken van een “extensie van de garantie naar drie jaar”, waarbij je extra garantie betaald voor twee jaar bovenop de fabrieksgarantie, terwijl er in wezen maar een extra jaar wordt aangeboden!

De meeste fabrikanten hebben in hun fabrieksgarantie doorgaans een clausule staan, waarmee zij zich vrijspreken van de garantie indien het product niet perfect is. Te denken valt hierbij aan het dode pixel probleem. De meeste fabrikanten zijn onwillig om hun producten om te ruilen als er minder dan een bepaald aantal (meestal drie of vijf) pixels niet volledig functioneel zijn. Dit is naar mijn mening echter onzin: je betaalt een grote som geld voor een bepaald aantal pixels, terwijl de fabrikant van tevoren al zegt dat hij deze niet altijd kan leveren, maar toch de prijs voor het volle pond vraagt. Dit is alleen acceptabel als het om een tweedehands product gaat, waarbij het te verwachten valt dat er gebruikssporen en slijtage te vinden zijn. De meeste winkeliers maken echter gebruik van de fabrieksgarantie en zijn dus zeer onwillig om dergelijke schermen om te ruilen. Het loont dus de moeite om voor de aanschaf en voor de betaling de monitor eerst aan te laten sluiten en met behulp van een eenvoudige PowerPoint presentatie, waarbij enkele dia’s zijn gemaakt die alle kleuren van het scherm plus zwart en wit tonen, het scherm op kwaliteit te beoordelen. Indien er pixels defect zijn, heb je simpelweg het recht om het apparaat niet aan te weigeren. Een winkelier die niet van zins is om een nieuwe monitor aan te laten rukken is je geld niet waard. Dit is meteen ook een goede reden om web winkels in dit geval links te laten liggen, omdat terugsturen kan uitmonden in een ware hel, voordat je je gelijk hebt gehaald.