24 Feb
2008

De 5 beste films van 2007

Omdat 2008 al weer in volle gang is, is het tijd om de beste films van 2007 aan te wijzen. Vorig jaar kon je op deze site al lezen over de beste films van 2006 en als je het interessanter vindt, kun je ook de 5 slechtste films van 2007 bekijken.

In 2007 heb ik in totaal 134 films bekeken, grotendeels films die in 2007 voor het eerst in de bioscoop verschenen, of er toen in elk geval nog draaiden. Uit die categorie nieuwe films geef ik je hieronder de top-vijf van beste films volgens Lurven.nl.

De top vijf

Nipte afvaller is de verrassende Disney-film Enchanted. Hoewel deze sterke parodie de top-5 net niet haalde, vind ik hem wel een bijzondere vermelding waard. Een film waarin Disney zichzelf parodiëert en tegelijk een flitsende musical, een betoverend sprookje en een mooi verhaal op het witte doek zet, mag namelijk eigenlijk niet onvermeld blijven.

5. Pirates of the Caribbean: At World’s End

Het is misschien wat afgezaagd, maar dit derde deel in de Pirates-reeks is gewoon een erg leuke film. Niet de beste van het jaar, want daarvoor wordt hij voorbijgestreefd door vier andere films. Maar de combinatie van actie, fantasie, comedy en functionele computereffecten kom je in weinig films zo goed uitgevoerd tegen. Een prima bioscoopfilm die het vermaak levert dat je van zo’n titel mag verwachten.

4. Das Leben der Anderen

Ulrich Muhe in Das Leben der AnderenEen prachtig Duits drama dat heel mooi de verschillende kanten van de Stasi in het voormalig Oost-Duitsland belicht. Door zowel het drama van de personen die onderzocht worden, als dat van de Stasi-medewerkers te tonen, creëren de makers een dubbelperspectief dat zeer meeslepend werkt. Het verhaal is erg boeiend en de memorabele uitvoering ervan maakt van Das Leben der Anderen een film die nog lang blijft hangen.

3. The Prestige

Zoals ik in de recensie destijds al aangaf, had deze film in De beste films van 2006 moeten staan. Omdat ik hem pas in 2007 zag, neem ik hem alsnog mee in deze lijst. The Prestige is een film over goochelen, maar draait eigenlijk om de dramatische persoonlijke band tussen twee goochelaars. Het meeslepende verhaal, de sterke regie, het goede acteerwerk, en de sfeervolle sets maken dit een heel complete film die iedere filmliefhebber eigenlijk gezien moet hebben.

2. Ratatouille

Als we het dan toch over complete films hebben, levert runner-up Ratatouille eveneens een puike prestatie. Weinig andere computergeanimeerde films weten zulke mooie beelden te koppelen aan zo’n sterk verhaal en gevariëerde humor. Dat de actiescenes en acteerwerk van de voice actors (in de originele versie natuurlijk) strak in orde zijn maakt het helemaal compleet. Ratatouille is een instant classic.

1. Paris Je T’aime

Paris, je t’aimeDe film die mij het meest verraste en beviel is in 2006 geproduceerd, maar draaide vorig jaar in Nederland in enkele bioscopen. Geen grote titel, maar een film die je eerder in de filmhuizen tegenkomt. Paris Je T’aime is eens iets héél anders. De film bestaat uit 18 korte filmpjes, steeds van een andere regisseur. Ze hebben gemeenschappelijk dat ze zijn gemaakt uit liefde voor de stad Parijs, vandaar de titel. De filmpjes lopen zeer uiteen en zijn stuk voor stuk origineel en aantrekkelijk. Samengevoegd vertellen ze het verhaal van een stad vol leven, liefde en energie. Alles aan deze film straalt uit dat hij met liefde en toewijding is gemaakt. 120 minuten genieten!

Wat vond jij de beste film(s) van 2007 en waarom?

Rubriek: Films en DVD

Reageren is momenteel niet mogelijk.