24 Jan
2008

Amateurisme bij de Nationale IQ Test 2008 van BNN

Flink wat Nederlanders deden thuis mee met het televisieprogramma Nationale IQ Test 2008 van BNN. Natuurlijk wordt er in het hele programma de nadruk op gelegd, dat de test slechts een indicatie van je intelligentie is en je hem niet als een bewijs moet zien. Toch mag je verwachten van zo’n groots evenement dat er de nodige aandacht aan besteed wordt. Zo zou er best iemand met een IQ hóger dan dat van een poffertje de vragen en antwoorden even mogen controleren voordat ze de test uitzenden.

*Update*: Wie op zoek is naar de antwoorden van de test, kan ze verderop op deze pagina vinden.

Januari 2009 *Update2*: Amateurisme en de Nationale IQ Test gaan blijkbaar samen. Nu blijkt namelijk dat ook de test van 2009 een blunder kent: de anderhalf miljoen kijkers kregen een verkeerde rekenmethode voorgeschoteld om het aantal goede antwoorden om te rekenen naar hun IQ. Daardoor viel het IQ bij alle kijkers hoger uit dat het had gemoeten. Iedereen die verbaasd was dat hij zo slim bleek te zijn, weet nu dus waarom!

Probleemvraag

Waar vorig jaar al een vraag in de Nationale IQ Test zat, waarbij het verkeerde antwoord als juist werd aangewezen, ging men nu opnieuw de fout in. Mocht je zelf de test nog willen uitvoeren, doe dat dan eerst voordat je verder leest.

Laten we eens kijken naar vraag 11:

Maarten zit een paar dagen voor zijn eindexamen en het lukt hem maar niet om zich te concentreren. Als hij zo doorgaat, haalt hij zijn examen niet. Aan welk van onderstaande adviezen heeft Maarten in deze situatie niets?

A. Pas op, van uitstel komt afstel.
B. Je moet de koe bij de horens vatten.
C. Wijsheid komt met de jaren.
D. Berouw komt na de zonde.

Voor iemand die concentratieproblemen heeft enkele dagen voor zijn examen, zijn adviezen A en B wel te accepteren als enigszins nuttig, al valt dat psychologisch nog te bezien: een concentratieprobleem is niet hetzelfde als een motivatieprobleem, dus deze Maarten zal ongetwijfeld al weten dat hij het studeren niet moet uitstellen.

Nationale IQ Test 2008Het grote probleem zit hem echter in antwoorden C en D. Beide zijn eigenlijk al helemaal geen advies, maar zijn puur belerende teksten. Maar als je dan toch moet kiezen welke van de twee voor Maarten het minste nut heeft gezien zijn concentratieprobleem? Volgens de makers van de test is antwoord C juist. De verklaring: aan dat advies heeft Maarten niets, omdat hij nu niet kan profiteren van wijsheid die hij later pas zal hebben.

Heel oppervlakkig bezien is dit wel te volgen. ‘Advies’ D heeft echter eveneens geen enkel nut voor Maarten:

  • Maarten heeft geen zonde begaan volgens de gegeven informatie
  • Berouw levert geen betere concentratie, studieprestaties of examenresultaten op.

We zitten dus met twee adviezen die beide nutteloos zijn voor Maarten. Omdat de IQ Test in multiple-choicevorm is opgesteld, moet je echter wel een antwoord kiezen. Alleen voor advies C is dan in alle redelijkheid nog enig nut te bedenken. Maarten doet eindexamen en is dus minimaal een jaar of 16. Dat zijn 16 jaren van wijsheid verzamelen. Het besef dat wijsheid met de jaren komt (ook met 16 jaar), zou Maarten dus het nodige zelfvertrouwen kunnen geven om zich door het examen heen te knokken.

Enigszins vergezocht natuurlijk, maar het is nog altijd acceptabeler om op basis van deze argumentatie advies C nuttig te verklaren en advies D dus als het juiste antwoord op de vraag te bestempelen.

Overig amateurisme

De Nationale IQ Test 2008 kent echter wel meer dubieuze kanten.

  • Waarom kunnen mensen jonger dan 35, die alle vragen goed hebben, niet de maximale score van 150 halen, maar slechts 142?
  • Waarom heeft men de teksten in het televisiebeeld door een dyslectische struisvogel laten schrijven? ‘Fanfare leden’ is echt geen juiste spelling en bij de statistieken over de uitslag onder de internetdeelnemers zagen we op het scherm duidelijk andere cijfers dan de presentatoren mededeelden.
  • Waarom wordt er wél vermeld dat de ‘winnende’ groep, die door Rasti Rostelli gehypnotiseerd was, lager scoorde dan die middag, maar wordt het feit weggemoffeld dat die winnende groep blijkbaar als enige die middag al een IQ-test heeft gedaan en dus meer training daarin had dan de andere deelnemers in de studio?
  • Waarom vergelijkt men de uitslagen van de internetdeelnemers met de studiodeelnemers, terwijl er op internet één vraag (die over het uitvallen van het licht in de studio) geheel anders was en bij diverse vragen veel minder informatie werd meegegeven dan bij de studio-uitvoering ?

Het was bekend dat men bij de Nationale IQ Test veel waarde hecht aan show en vermaak, met als toppunt natuurlijk het hypnotiseerwerk van Rostelli. Met dat vermaak zit het wel goed, want de show is prima kijkvoer. Dat betekent echter niet dat het goedgelovige kijkvolk regelrecht voor de gek mag worden gehouden met een corrupte test. Voor wie nu denkt dat dit alles geschreven is uit frustratie over mijn eigen uitslag: ik heb niets te klagen met een score van 140.

Rubriek: Algemeen

33 Reacties op “Amateurisme bij de Nationale IQ Test 2008 van BNN”

Reageer zelf

Hallo,
Kwam wel meer dubieuze vragen tegen.
Eigenlijk is de iq test ook te makkelijk, omdat je bijvoorbeeld bij filmpjes al allerhande dingen in de gaten gaat zitten houden waarover vragen gesteld kunnen gaan worden. Eigenlijk zou zo’n vraag dus onverwachts moeten komen, maar dat kan natuurlijk niet.
Waar kan ik trouwens alle antwoorden vinden van de test?
Edo

Hoi,
een leuke show idd.
ik heb zelf de internettest gedaan en vanochtend de herhaling op tv gekeken. Op tv werd inderdaad veel meer informatie gegeven en ik heb het idee dat ook de beantwoordtijd langer was. Met als resultaat dat ik vaak niet wist wat precies de bedoeling was van een bepaalde vraag en dat ik bij een aantal vragen te laat was met antwoorden. score 123

Kijk, als je Rösti rondje Rostelli voorbij ziet komen, dan weet je al dat je de show niet serieus kunt nemen.

De leeftijd speelt overigens in echte, gekwalificeerde IQ testen wel degelijk een rol: met het toenemen van de leeftijd verandert het IQ, omdat de manier van denken gedurende het leven veranderd. Maar dat hoeft zich niet te uiten in een verschil in punten, meer in de distributie waar punten gescoord worden. Kinderen tot een jaar of tien, twaalf kunnen zich zeer goed concentreren (ooit wel eens memory gespeeld met een jong kind? dat win je niet) en scoren daarmee veel punten.
Daarnaast is de test te kort, onder slechte omstandigheden en worden lang niet alle testgebieden aangedaan, met deze test kun je dus alleen grove debiliteit onderscheiden van de rest. Maar daar hadden we SBS6 al voor…

Edo, de juiste antwoorden waren volgens BNN:

1 B 2 D 3 B 4 D 5 A 6 A 7 D 8 C 9 D 10 A 11 C (* zie artikel hierboven)
12 B 13 B 14 A 15 B 16 D 17 A 18 A 19 D 20 A 21 A 22 C 23 B 24 C 25 A 26 C 27 B 28 D 29 C 30 C 31 B 32 B 33 A 34 C 35 D 36 B 37 B 38 C 39 A 40 A 41 B 42 D 43 A 44 B 45 C 46 B 47 A 48 C 49 A 50 C 51 C 52 B 53 B 54 C 55 B 56 A 57 B

Hoi Edo,
mij viel ook op dat er wel het een en ander aan rammelt. Bijv. de maximale score en op de meeste sites wordt IQ 130 als hoogbegaafd aangeduid ipv 140 (misschien is dit op verschillende schalen, maar dan mogen ze er wel bij noemen welke schaal dit dan is). Percentielscores zou een stuk eenduidiger zijn.
Vraag 11 vond ik ook wel dubieus. Ik denk dat ze antwoord d bedoeld hebben als: als Maarten zich er nu niet toe zet om zich te concentreren, haalt hij zijn examen niet en heeft hij later berouw dat hij in de voorbereiding niet beter zijn best heeft gedaan (de zonde).

Een andere onjuiste spelling in de test was ‘paralel’. Dit moet natuurlijk ‘parallel’ zijn.

Peter, dat zou inderdaad heel goed de gedachtengang van de makers van de IQ Test kunnen zijn geweest. Zoals aangegeven zou een dergelijk (impliciet) advies hooguit enig nut hebben bij een motivatieprobleem, niet voor het verbeteren van concentratie, studieprestaties of examenresultaten.

Er waren wel meer vreemde vragen bij. Voor mijn gevoel was de test dan ook vrij makkelijk en waren de verassingen erg voor de hand liggend! En even in tegenstelling tot wat hierboven genoemd werd had ik juist het gevoel dat de online test makkelijk te maken was (deze heb ik gedaan)

Ik ben trouwens onder de 35 en had een score van 139, mag niet klagen dus als de maximale score 142 is. Een fout, en een domme ook nog 😉

Wij hadden thuis grote verwarring over de laatste vraag (vraag 57). Heeft iemand de exacte vraagstelling voor ons?
Het juiste antwoord was B, 43

Wosko, klopt, het geldt alleen als je aanneemt dat Maarten een schop onder zijn kont nodig heeft.

Ik wist van te voren al welke vraag ze over ‘die donker maak actie’ gingen vragen. Nogal voorspelbaar, vorig jaar was er iets met mensen die plotseling de show inliepen en ergens aandacht voor vroegen.

Hoi ik,

volgens mij was het zoiets:
iemand mocht ergens 30 km/u per uur rijden. Hij kreeg een boete van 80 Euro.
Er gold voor de eerste 10 km/u te hard een boete van 50 Euro.
Voor de overige 1 km/u te hard 10 Euro boete.
Hoe hard reed hij/zij?

Een van de vragen waarin aangegeven moest worden, welke van de vier woorden niet in het rijtje thuis hoorde is ook dicutabel. Welke hoort niet in het rijtje thuis: vader, moeder, tante, zoon? Antwoord was volgens de IQ test tante, omdat die niet bij het gezin hoort. Klopt. Echter zoon zou ook niet fout moeten zijn. De zoon is van een andere generatie als vader, moeder en tante (die drie behoren tot dezelfde generatie).

Hee, weet iemand waar ik die nationale IQ-test 2008 nog kan vinden op internet?
Zodat ik hem online kan maken?
Die van 2006 en 2007 heb ik zonet al gemaakt.
uitslagen:
jaar: IQ:
2006 110
2007 118
Is dit gemiddeld of laag voor iemand van 14 jaar?

Graag antwoord op beide vragen.

@ roland

Dat hoeft niet

Goed artikel. Ik ben het in grote lijnen met je eens, alleen jammer dat je toch je score hebt vermeld. Dat je dit artikel niet uit frustratie hebt geschreven zegt voldoende.

Mijn mening over de test (spelletje beter gezegd) is dat je het niet al te serieus moet nemen. Een dergelijke test is al gauw beperkt, omdat hij snel te maken moet zijn (i.v.m. de uitzendtijd) en een bepaalde aantrekkelijkheid moet hebben (commercieel verkoopbaar). Jouw conclusie dat de test corrupt is vind ik niet correct en is ook geen logische conclusie van jouw verhaal. Wat ik uit jouw verhaal opmaak is dat jij met name het amateurisme rondom de test hekelt. Je gaat uitgebreid in op vraag 11 uit de test en dit doe je ook goed, maar dat is geen sterk argument om te concluderen dat de test corrupt / amateuristisch is. Logischer zou zijn, gezien de vele kanttekeningen die je opsomt, dat je een conclusie rondom de uitvoering van de test (de organisatie) trekt.

Wat betreft de inhoud van de test van gisteren is mij opgevallen dat het geheugen veelvuldig werd getest, terwijl geheugen en iq naar mijn mening niet onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Ik heb bijvoorbeeld een reportage gezien van een hoofdbegaafde jongen die veel moeite had met het welbekende ‘stampen’, terwijl hij toch hoogbegaafd is. Over het niveau van de test wil ik verder kort kwijt dat ik het geen moeilijke test vond. Als je de voorgaande testen van BNN hebt gemaakt en dat ging je redelijk af dan is deze test zeker te doen. Train nog wel even je geheugen voordat je hem maakt. 130+ gegarandeerd.

By the way: Ik ben niet van plan om ooit nog een dergelijke IQ test te maken. Het is egostrelerlij. Niet meer, niet minder.

Vond zelf die vraag met die rode lijnen irritant. weet niet meer precies welke vraag het was maar ik kon niet een een rode lijn zien vanaf de bank. laat staan dat ik kan zeggen wat het antwoord is.

Ook vond ik het bij de laatste 2 vragen irritant dat patrick de vraag voorlas.
Ben je in je hoofd aan het rekenen en dan hoor je patrick erdoor heen praten. Dat is gewoon irritant en je hebt de vraag niet fout omdat je niet kunt rekenen maa meer omdat je uit je concentratie word gehaald. Vraag me af in hoeverre deze test betrouwbaar is voor het bepalen van je iq

*edit* Zie Gedragsregels, vereiste voor reageren is dat je ze kunt lezen

Van de bnn site:
“Vrouwen die aan de test meededen scoorden net iets beter dan de mannen (113 tegen 112). Daarnaast blijkt dat als je met borstvoeding bent grootgebracht je intelligenter bent dan mensen die met de fles zijn grootgebracht (114 tegen 113). Of je liefhebber bent van Frans Bauer of Wibi Soerjadi maakt geen verschil (115 tegen 115). Ook maakt het niet uit of je links- of rechtshandig bent (114 tegen 114).”

Ook wel apart dat mannen en vrouwen gemiddeld 112 resp 113 scoren, terwijl Frans Bauer fans 115 halen. Welk geslacht hebben die dan doorgaans?

Hmm, al die geheugentestjes. Volgens mij test die eerder of je een fotografisch geheugen hebt dan je intelligentie.

Wat dacht je van de voorbeeldvraag:

Als alle knappe mannen lief zijn
en alle knappe mannen hebben een auto,

welke conclusie kun je dan trekken?

ik weet niet meer wat de keuzes waren maar volgens BNN was het juiste antwoord (maar een belachelijke conclusie)

Alle lelijke (of niet knappe, dat weet ik zogauw ff niet) mannen hebben geen auto..

ONZIN! Want alle knappe mannen mogen dan wel een auto hebben, dat wil niet zeggen dat iedereen met een auto knap is!!

De hele IQ-test en alles wat ermee samenhangt is in wezen een onzinnige gedoe. Er bestaan meerdere soorten en vormen van IQ. Creatieve intelligentie bijvoorbeeld. Er is geen maatstaf om iemands ‘slimheid’ een cijfertje te geven. Het werkt gewoonweg niet! Sommige mensen zijn sterk analytisch aangelegd maar kunnen geen woord fatsoenlijk Nederlands schrijven of hebben geen enkele vorm van creativiteit, anderen hebben dat weer niet of veel minder maar zijn erg kunstzinnig. Daarbij kan de een sneller denken dus beter scoren in zo’n test. Iemand die wat meer tijd nodig heeft om ‘op gang te komen’ om over een vraag na te denken is om die reden niet dommer. Einstein was ook geen snelle denker, maar gaf wel de goede antwoorden, en daar gaat het om. Met lang nadenken is niets fout. Mensen in een hokje plaatsen met ‘begaafd’ en ‘hoogbegaafd’ is stigmatiseren en doet niemand goed. Het gevaar is dat met name ouders daardoor een te hoge verwachtingspatroon krijgen van hun kind die op zijn beurt de druk gaat voelen om te moeten presteren om aan de verwachtingspatroon te voldoen. Het einde daarvan? Vervreemding van je omgeving, psychiatrische inrichting, depressiviteit etc.
ieder mens is uniek en en elkaar liefhebben en verdragen is veel meer waard dan met een stikker op je voorhoofd rondlopen met het woordje Mensa.

@ dennis:

Geredeneerd vanuit een bepaald iemand wel.
Ten alle tijde geldt: vader moeder en tante is altijd de generatie boven degene die die “aanspreektitels” gebruikt.

wat hoort niet in het rijtje:
vader, moeder, zoon, tante

voorwaarde: gezin, dus tante
OF: generatie, dus zoon

slechte vraag mijns insziens

Oh wat ben ik blij dat jullie die rare fouten ook vonden! Kreeg ik weer te horen: ‘Jij ook altijd, met je gezeur.’ Niks gezeur.

Vader, moeder en tante. Of vader moeder en zoon. Generatie of gezin.

Ik studeer, het lukt niet. ‘Niet uitstellen, doorgaan. Pak de koe bij de horens, kom op, zet ‘m op. Wijsheid komt met de jaren, je kunt het steeds beter, doorgaan.’ Yes, dank je, ik ga ervoor!’
‘Berouw komt na de zonde.’ ‘Ja en? Wat nou berouw, welke zonde? Mieter op, daar heb ik nou echt niks aan zeg.’

En dan die knappe mannen. Die zijn allemaal lief en ze hebben allemaal een auto. Maar er zijn natuurlijk ook lelijke mannen die lief zijn. En er zijn uiteraard ook lelijke mannen met auto’s. Nergens wordt beweerd dat dit niet zo is. En dus luidt het antwoord: alle lelijke mannen hebben geen auto. He????? Er stond toch niet dat alle knappe mannen auto’s hebben en dat alle auto’s in het bezit zijn van knappe mannen? Of zie ik het nou helemaal verkeerd?

Maar ja, mijn IQ was dan ook niet zo hoog.

heel chill die antwoorden maar kan iemand mij vertellen waar je kan zien wat voor iq je dan hebt.

Hey das inderdaad wel een grappig ding dat die schaal voor onder de 35 maar tot 142 gaat. Toch gek dat ik dan een score van 143 heb terwijl ik wel onder de 35 had aangevinkt. misschien komt dat door de borstvoeding? :S

trouwens was bij de vraag over de knappe mannen met auto’s het uiteindelijke antwoord: alle mannen zonder auto zijn lelijk (oid) dan klopt het dus wel hoor!

“Een van de vragen waarin aangegeven moest worden, welke van de vier woorden niet in het rijtje thuis hoorde is ook dicutabel. Welke hoort niet in het rijtje thuis: vader, moeder, tante, zoon? Antwoord was volgens de IQ test tante, omdat die niet bij het gezin hoort. Klopt. Echter zoon zou ook niet fout moeten zijn. De zoon is van een andere generatie als vader, moeder en tante (die drie behoren tot dezelfde generatie).”

het klopt helemaal niet, als je uitgaat van de woorden dan is het iemands vader, iemands moeder, iemands tante en iemands zoon. in dat geval is de iemand zelf het kind van vader en moeder en is de zoon dus een kleinkind. Dus die behoort helemaal niet tot het gezien. Als je het niet zo bekijkt klopt de vraag helemaal niet want dan zou het een willekeurige vader/moeder/tante/zoon kunnen zijn en hoeft er dus uberhaupt geen connectie te zijn.

@Tijs
Je gaat hier toch echt in de fout. Bijvoorbeeld geredeneerd uit zoon, dan kan het zijn dat hij een tante heeft die even oud of zelfs jonger is dan hij zelf, dus dat van generaties slaat nergens op.

Ik had 20 fout in de 1Q test. Ik wil nu alleen nog weten wat de uitslag is. Kan de tabel aleen niet vinden.

Dankuwel

Nou dit jaar is het weer een geweldige test, ik heb nu blijkbaar plotseling een IQ van 160 Een verhoging van maar liefst 26 punten in 1 jaar, ik ben geniaal….