27 Jan
2008

Boer zoekt vrouw: de magische combinatie

Deze recensie is een gastbijdrage van Quarterlife. Lurven.nl bedankt haar hartelijk voor deze nieuwe recensie!

Boer Zoekt Vrouw is immens populair, maar waarom? De voornaamste reden lijkt te zijn dat het zo’n menselijk programma is, een eerlijk programma zonder opsmuk.

Er kijken ruim 4,3 miljoen mensen naar Boer Zoekt Vrouw, op dit moment het meest bekeken programma op de Nederlandse televisie. Al die ogen kijken naar boer Frans, Jan, Henk, Gerard en (degene die zorgt voor extra hoge kijkcijfers) boerin Agnes en hun kandidaten. Boer zoekt vrouwIk probeer al die kijkers voor me te zien, op de bank met een kop thee, maar 4,3 miljoen kijkers uit alle lagen van de bevolking, dat lijkt bijna onmogelijk. Hoewel? Ik kijk zelf toch ook elke week, met veel plezier. Maar waarom eigenlijk? Waarom is Boer Zoekt Vrouw zo leuk? Waarom kijken er zoveel mensen naar dit programma?

Het is een positief programma, tv waar je blij van wordt. De boeren zoeken iemand waar ze verliefd op kunnen worden. Het programma begint met een gezellig muziekje, waarna alle rust en ruimte van het platteland weerspiegeld wordt in de rustige manier waarop dit programma in elkaar steekt. Het is een leuk concept.

Het is ook leuk om te kijken hoe de boeren en hun kandidaten met elkaar omgaan en hoe ze met de situatie omgaan: het daten, vreemde mensen die op hun boerderij rondlopen, de camera’s erbij, mensen naar huis moeten sturen, of kandidaten die zelf eieren voor hun geld kiezen. De psychologie, het ‘mensen kijken’ trekt ons van nature aan. Daarbij hoort ook het meedenken en inleven. Als ik zit te kijken stel ik me vragen als: Welke kandidaat zal de boer kiezen? Wie denk ik dat het beste bij de boer past? Ook vind ik het leuk om met mensen te praten over zaken als: waarom zegt die ene boer potverdorie niet gewoon dat hij die kandidaat leuk vindt? Waarom doen die boeren niet wat meer hun best om een vrouw te versieren? Waarom verkijken sommige kandidaten zich zo enorm op het boerenleven?

Boer Zoekt Vrouw is spannend, want je leeft met de kandidaten mee en bent elke keer benieuwd wat er nu zal gebeuren. Wat gaan ze doen, wat gaan ze zeggen, wie wordt er naar huis gestuurd.

Waarom zijn het nou juist de boeren die boeiend zijn om naar te kijken? Ze hebben een vak waar ik niets mee te maken heb, behalve dat ik hun producten koop en opeet. Ik kom niet op een boerderij en weet nauwelijks hoe het er daar aan toe gaat. Daarom is het leuk om een kijkje te kunnen nemen in de boerderij en de hele onderneming eromheen.

Het komt allemaal echt over. Natuurlijk is het anders als de camera er niet bij is en is er een heel team van mensen bezig om er een programma van te maken, inclusief het selecteren en weglaten van fragmenten. Maar de boeren zijn wel gewoonweg op zoek naar een partner, niet meer en niet minder.

Yvon JaspersBoer Zoekt Vrouw is een programma dat dieper gaat dan andere datingprogramma’s. Dat komt doordat je de personages een tijd volgt. Het is geen programma waarin de mensen binnen de 20 minuten dat ze in een studio zitten even voor de gein een partner moeten kiezen. Boer Zoekt Vrouw gaat dieper, omdat je de personages langer meemaakt en ze op zoek zijn naar iemand om hun leven mee te delen.

Boeren lenen zich heel goed voor dat ‘echte’, omdat zij zich niet anders gaan voordoen dan ze zijn. Bij Boer Zoekt Vrouw zie je ze op de boerderij, ze zijn aan het werk, hebben gesprekken aan de keukentafel, enzovoorts. Yvon Jaspers past erg goed in dit concept, zij komt echt over, zonder poespas. Daarbij kan ze goed met de boeren en hun soms norse, botte manier van doen omgaan. De boeren worden door haar pittig ondervraagd, waardoor de emoties van de boeren en de kandidaten naar boven komen. Emotie is iets waar mensen van nature van smullen. Dat is ook niet gek, want het leven bestaat uit emoties. Heel menselijk dus.

Rubriek: Algemeen, TV

Reageren is momenteel niet mogelijk.