26 Feb
2008

Filmrecensie Futurama: Bender’s Big Score (USA,2007)

Het heeft even geduurd, maar nu kun je hier dan toch de recensie van de Futurama-film lezen, die vorig jaar uitkwam. Eind november meldde Lurven.nl al dat de makers van Futurama hun eerste film hadden uitgebracht, direct op DVD.

Het verhaal

De serie Futurama was een animatieserie met korte afleveringen van ongeveer 22 minuten, dus de stap naar een film van 88 minuten is erg groot. Er was daardoor behoefte aan een verhaal dat anderhalf uur kan vullen. Daar is men heel aardig in geslaagd. Futurama: Bender’s Big ScoreHoewel de film hier en daar een kleine inzinking kent, is het verhaal in elk geval boeiend genoeg om de hele film te blijven kijken. Natuurlijk is het idee achter het verhaal nogal onzinnig, zoals in iedere aflevering van Futurama het geval was. Dat het binnen die onzinnigheid toch een degelijk en goed uitgewerkt verhaal is, is een knappe prestatie.

De film start goed met een sterke scène waarin Fox Network (dat de serie voortijdig schrapte) verbaal volledig met de grond gelijk gemaakt wordt, maar op subtiele wijze. Zonder deze achtergrondkennis is die scene overigens wat lastiger te volgen. Het verhaal dat zich hierna ontwikkelt is vertrouwd, maar opvallend gelaagd en heeft een filosofisch tintje. De ontknoping is uiteindelijk verrassend.

Humor en personages

Het handelsmerk van de serie is natuurlijk de vaak absurde humor. Die zit hem vaak vooral in de personages, maar ook vaak in kleine details. Onderdelen van de achtergrond, een beweging of gezichtsuitdrukking van een personage of een terloopse gebeurtenis.

De vaste stemacteurs zijn allemaal present en doen hun werk weer naar behoren. Zoals gewoonlijk neemt Billy West de stemmen van Fry, Professor Farnsworth, Dr. Zoidberg en Zap Brannigan voor zijn rekening, maar ook een aantal andere figuren. John Di Maggio is weer een genot om aan te horen als Bender en Katey Sagal blijft overtuigend Leela spelen.

Dr. ZoidbergFuturama: Bender’s Big Score zit propvol met grappen, maar het is onmogelijk om 88 minuten lang grappen te spuien. Op sommige momenten zakt dit echter net wat te ver in, waardoor je de neiging krijgt om een klein stukje door te spoelen. Een klein minpuntje dat veruit gecompenseerd wordt door de overige grappen.

Conclusies

Als verfilming van een serie is Futurama: Bender’s Big Score geslaagd. De animatie is beter dan ooit, terwijl de vaste ingrediënten volop aan bod komen. Het verhaal is geschikt voor een film van deze lengte, wat bij dit soort verfilmingen soms toch problemen oplevert. Aan de fans is goed gedacht: veel bekende kleinere personages uit de serie passeren de revue, terwijl regelmatig gerefereerd wordt aan oudere afleveringen en natuurlijk het stopgezet worden van de serie.

Futurama: Bender’s Big Score is al met al een goede film. Geen absolute top, maar op alle facetten goed scorend. Voor fans is het een waardig vervolg op de serie, voor nieuwkomers is het gewoon een leuke, komische animatiefilm.

Oordeel: 8,5/10

IMDB: Futurama: Bender’s Big Score
Soort film: Comedy/Animatie
Cast: Billy West, Katey Sagal, John DiMaggio, Tress MacNeille, Maurice LaMarche, Phil LaMarr
Regie: Dwayne Carey-Hill
Looptijd: 88 minuten
Bios/DVD: DVD

Wat vind jij van Futurama: Bender’s Big Score?

Bekijk ook andere Lurven Filmrecensies.

Rubriek: Films en DVD

Reageren is momenteel niet mogelijk.