27 May
2008

Recensie tv-serie: Psych (USA)

Introductie

Psych kun je het best een komische detectiveserie noemen. Iedere aflevering wordt er een misdrijf opgelost, terwijl de kijker vermaakt wordt door het maffe gedrag van de hoofdrolspelers. In die zin doet de serie licht denken aan de serie Sledge Hammer uit de jaren 80. Natuurlijk is de opzet bij Psych heel anders.

Het verhaal

Shawn Spencer is de zoon van Henry Spencer, een politieman die inmiddels met pensioen is. Toen Shawn klein was, werd hij door zijn vader overmatig gestimuleerd om zeer kleine details waar te nemen en exact te onthouden: eigenschappen die bij een inspecteur goed van pas komen. Nu Shawn een jaar of 30 is, is hij niet bij de politie werkzaam, maar heeft hij nog wel altijd die scherpe eigenschappen.

Door een idiote samenloop van omstandigheden slaagt Shawn erin de lokale politiecommissaris te overtuigen dat hij helderziend is en daarmee moordzaken kan oplossen. Hij wordt als freelance helderziende aangenomen bij de politie. Onmiddellijk betrekt hij daarbij zijn vriend Burton “Gus” Guster en samen zetten ze het bedrijfje Psych op, dat helderziende detectivediensten levert.

De personages

PsychShawn is vooral een wat lichtzinnige man die echter erg enthousiast is over het oplossen van politiezaken. Hij heeft er geen enkel probleem mee om zich voor te doen als helderziende als hij op die manier maar bij de zaken betrokken wordt. Sterker nog, hij maakt er met veel plezier een show van.

Gus kent hij al sinds ze jongetjes waren. Gus laat zich een beetje tegen wil en dank betrekken bij het bedrijfje: hij heeft al een goede baan bij een farmaceutisch bedrijf, maar is ook altijd gefascineerd geweest door detectivewerk. De chemie tussen deze twee vrienden is bijzonder. Aan de ene kant vullen ze elkaar perfect aan, aan de andere kant lopen ze om de haverklap op komische wijze te kibbelen.

Bij de politie hebben ze vooral te maken met twee inspecteurs: Juliet O’Hara en Carlton Lassiter. Terwijl Shawn bij iedere gelegenheid de charmeur uithangt richting Juliet, heeft Lassiter maar een hekel aan deze ‘helderziende’. Hij gelooft niet dat Shawn werkelijk helderziend is, maar moet wel steeds aanzien hoe deze zaken weet op te lossen waarbij de politie in het duister tast. Ook de interactie met deze inspecteurs en tussen die twee onderling is zeer komisch.

Ten slotte is er nog Shawns vader Henry. Hun verhouding is ietwat moeizaam, maar hoewel Henry dat hele voordoen als helderziende maar niets vindt, helpt hij zijn zoon wel regelmatig.

Conclusies

Psych is een bijzondere en originele serie. Als detectiveserie werkt hij goed: als kijker puzzel je elke keer weer mee aan de zaak die opgelost moet worden. Als comedy werkt hij evenzeer: vooral de onderlinge verhoudingen en de absurde dialogen werken op de lachspieren.

Een combinatie als deze zie je niet vaak en al helemaal niet eentje die zo goed werkt. De magische chemie tussen alle hoofdrolspelers is uitzonderlijk. De sfeer in de serie wijst erop dat je het allemaal niet zo serieus hoeft te nemen, maar tegelijkertijd wordt er wel hard gewerkt om een kwaliteitsserie op tv te brengen. Psych wordt vooralsnog niet op de Nederlandse TV uitgezonden, maar is te downloaden via torrents en nieuwsgroepen.

IMDB: Psych
TVRage: Psych
Genre: Comedy
Cast: James Roday, Dulé Hill, Corbin Bernsen, Timothy Omundson, Maggie Lawson
Looptijd: 42 minuten

Rubriek: TV

Een Reactie op “Recensie tv-serie: Psych (USA)”

Reageer zelf

Psych word op comedy central uitgezonden ;).