6 Jul
2006

Bergen boeiende bookmarks

Het is een geruststellend idee dat ik maar in mijn bookmarks hoef te kijken en in één klikje een lijst met verhuistips of Belgische bieren kan oproepen, of de belangrijkste boeddhistische informatie, of de adressen van bekende Nederlanders zoals Frits Bom (is een Bombrief in zijn geval wel toegestaan?), of een tip voor de beste internetverbinding die er zes jaar geleden te krijgen was, of een site waar ik Engelse woorden in het Tsjechisch kan vertalen.

Mijn bookmarks zijn mijn digitale rommelzolder. Het verschil met een niet-digitale is dat ik mijn troep niet rond Koninginnedag op straat plemp en doe alsof het iets waard is. Bookmarks zijn gelukkig ook gratis te verzamelen en nemen geen echte ruimte in beslag. Waar een huiszolder je uiteindelijk tegen fysieke beperkingen laat oplopen en je verzamelwoede zo kan temperen, is de theoretische limiet aan een bookmarkcollectie de ruimte op je harde schijf. Aangezien ze momenteel 148 KB innemen, kan ik mijn bookmarks nog een miljoen keer verveelvoudigen.

Deze bookmarks nemen wat meer ruimte in dan de mijne.Ik spook sinds het midden van de jaren 90 rond als nieuwsgierige bezoeker op het wereldwijde web en heb in die tijd een aardige stapel links opgeslagen. Er staan in mijn browser 517 sites in 40 mapjes en 34 submapjes gebookmarkt. Als ik op elke site dagelijks twee minuten een kijkje zou nemen, kostte me dat ruim 16 uur.

Hoe aantrekkelijk dat misschien ook lijkt, de meeste van deze sites bezoek ik iets minder frequent. Sterker nog, als ik zo eens door mijn linkverzameling blader, kom ik erg veel sites tegen die ik na het opslaan nooit meer heb teruggezien. Ongetwijfeld staan er aardig wat links tussen die een doodlopend einde hebben. Als ik nu alle 517 zou nalopen en alle niet werkende en inmiddels oninteressant geworden links zou verwijderen (even los van het feit dat ik daar dus pakweg 16 uur voor nodig zou hebben en ik dat dus een paar weken na Sint Juttemis waarschijnlijk pas zal gaan doen), schat ik toch dat er nog altijd ruim 300 stuks mijn goedkeuring zullen blijven dragen.

Het elitaire clubje websites dat ik dagelijks bezoek is tien leden groot. Daarnaast denk ik ongeveer 40 sites uit mijn bookmarks semi-dagelijks tot met enige regelmaat te bekijken. De grote meerderheid dient eigenlijk puur als archief, ‘voor het geval dat’, ‘omdat je maar nooit weet’, ‘het altijd ergens goed voor kan zijn’ en ‘zomaar opeens van pas kunnen komen’. Dat schrijvende realiseer ik mij dat er nog wel een website met deze verzamelziekteclichés aan mijn verzameling ontbreekt.

Rubriek: Internet

Reageren is momenteel niet mogelijk.