16 Mar
2008

Recensie tv-serie: New Amsterdam (USA)

Lurven.nl bespreekt nieuwe televisieseries van dit seizoen. Voorlopig zijn deze alleen te zien op de Amerikaanse televisie, maar wel te downloaden via torrents en nieuwsservers.

Zo af en toe komt er dan weer zo’n politieserie voorbij die echt de moeite waard is, al lijkt het dan op het eerste gezicht niet zo. Er zijn genoeg series in dit genre, waardoor het moeilijk is om in positieve zin op te vallen tussen de massa. New Amsterdam heeft iets dat daarvoor zorgt.

Het verhaal

De titel slaat op de hoofdpersoon, John Amsterdam. Hij is inspecteur bij de afdeling Moordzaken en probeert in iedere aflevering een nieuwe moord op te lossen. Niets nieuws onder de zon, tot zover. De jong ogende John is echter wat ouder dan je zou denken… zo’n 400 jaar. John kan namelijk niet sterven, noch verouderen.

Hij kan echter best gewond raken, waardoor hij toch liever wel voorkomt dat hij neergeschoten of -gestoken wordt. De reden van zijn onsterfelijkheid wordt in de eerste aflevering duidelijk, net als de consequenties. Er blijkt ook al snel dat het niet alleen een genoegen maar ook een last is. Om van die last af te komen, blijkt er één uitweg te zijn. John zal ouder worden en uiteindelijk sterven, wanneer hij De Ware vindt: één ziel in het hele tijdscontinuüm die met de zijne verbonden is.

Personages

Deze bijzondere eigenschap geeft New Amsterdam een uiterst krachtig verhaal. Het draait daardoor niet vooral om de moordzaken die opgelost moeten worden, maar minstens zo belangrijk is het leven van John. New AmsterdamIn de serie leren we stukje voor stukje meer over zijn achtergrond en geschiedenis. Zijn eeuwenlange ervaring geeft hem bovendien buitengewone kennis die van pas komt in zijn werk.

John is een boeiende, complexe persoon. Hij zoekt in zijn werk naar de waarheid: wie is de dader? Daarbuiten zoekt hij vooral naar die ene Ware, maar probeert hij ook zijn andere persoonlijke banden in stand te houden. Lastig, als de mensen om je heen ouder worden, maar jijzelf niet.

Hij heeft vooral veel contact met zijn goede vriend Omar, een wat oudere man die een eigen bar heeft en op de hoogte is van Johns geheim. Ook Omar heeft zijn eigen mysterieuze achtergrond. Op het werk krijgt John een nieuwe partner: Eva Marquez, een jonge vrouw die totaal niet terugdeinst voor Johns directe gedrag, maar wel verbaasd is over zijn ‘oud’ klinkende opmerkingen af en toe.

Conclusies

Waar ik even vreesde voor een kloon van de serie Highlander, blijkt New Amsterdam niet te draaien om actie en afgehakte hoofden. De kracht van de serie zit hem in het goede verhaal en de boeiende personages. Vooral het feit dat de verhaallijn over Johns persoonlijke leven zo nadrukkelijk verbonden is met hoe hij zijn werk doet, maakt de serie leuk om te kijken.

Zonder veel actie of wilde achtervolgingen kan een serie als deze ook alleen maar de kijkers vasthouden als het verhaal iets extra’s biedt en dat lukt New Amsterdam goed. Doordat John zo’n lange levensgeschiedenis heeft, kan men de serie waarschijnlijk ook een flinke tijd interessant houden.

IMDB: New Amsterdam
TVRage: New Amsterdam
Genre: Drama/Misdaad
Cast: Nikolaj Coster-Waldau, Zuleikha Robinson, Stephen Henderson, Alexie Gilmore
Looptijd: 42 minuten

Rubriek: TV

4 Reacties op “Recensie tv-serie: New Amsterdam (USA)”

Reageer zelf
charlotte

wat fijn, al deze recensies van tv-series. ben nu begonnen aan new amsterdam na het lezen van dit stuk. dank!

Ik ben blij dat je er wat aan hebt, Charlotte. Ik ben benieuwd wat jij van New Amsterdam vindt!

charlotte

heb nu 3 afleveringen gezien (helemaal bij dus) en vind het erg leuk tot nu toe. haalt het niet bij dexter natuurlijk, maar ja, wat wel?

ik vind het een super serie…volgens mij is Omar een zoon van Amsterdam.
Vind jullie site, die ik per toeval tegen kwam ook bijzonder leuk
mvg Peter