20 Mar
2008

Filmrecensie Bee Movie (USA, 2007)

De meest recente Dreamworks-animatiefilm is Bee Movie. Deze film is wat meer op kinderen gericht dan bijvoorbeeld Shrek, maar dat betekent niet dat volwassenen er geen plezier aan kunnen beleven.

Het verhaal

Barry is een jonge bij die op het punt staat om zijn carrière te kiezen voor de rest van zijn leven. In een bijenkorf blijken allerlei verschillende taken te moeten worden uitgevoerd voor het bereiden van de honing, van roeren tot druppels afvegen. Barry ziet het echter niet zo zitten om zijn leven lang zo’n taak uit te voeren en zoekt zijn heil elders. Bee MovieWanneer hij contact maakt met de mensenwereld, verandert zijn leven totaal. In dat proces zorgt hij echter nog voor veel grotere veranderingen in de wereld.

Het verhaal is tamelijk verrassend. In het begin van de film denk je al te weten welke kant het ongeveer op gaat, maar al snel komt er een enorme wending waardoor al je verwachtingen overboord kunnen. Hoewel er een aantal lessen in het verhaal verpakt zitten, is het niet overdreven moralistisch.

Humor

Bee Movie bevat ontzettend veel humor. De makers hebben iedere gelegenheid aangegrepen om grappen in de film te verwerken. Het leven in de bijenkorf wordt in een aantal scenes uitgebreid in beeld gebracht, waarbij veel grappige verwijzingen naar de echte wereld worden gemaakt. Zelfs de kleinste details, waarvoor je goed moet kijken, zijn vaak leuk.

Ook zijn de dialogen van belang. In de meeste animatiefilms zijn de opmerkingen van de personages al leuk, maar door de keuze die men heeft gemaakt over de interactie tussen de personages in Bee Movie, zijn soms zelfs gesprekken over koetjes en kalfjes al komisch. Barry BensonVerder zijn er een aantal bizarre situaties gecreëerd, die de moeite waard zijn. Dat draagt ook bij aan de onvoorspelbaarheid van de film.

Conclusies

Omdat ook de animatie dik in orde is, met een aantal heerlijke ‘zwevende’ shots als bonus, is er weinig aan te merken op Bee Movie. Alleen als je moeite hebt je met de beleving van een kind te identificeren, kan deze film je tegenvallen.

Bee Movie heeft een fris verhaal en erg veel leuke grappen, die al beginnen met de woordspeling in de titel. Echt zo’n film om eens een tweede keer te bekijken, omdat je de eerste keer waarschijnlijk veel details mist.

Oordeel: 8/10

IMDB: Bee Movie
Soort film: Comedy/Animatie
Cast: Jerry Seinfeld, Renée Zellweger, Matthew Broderick, John Goodman
Regie: Steve Hickner, Simon J. Smith
Looptijd: 90 minuten
Bios/DVD: DVD

Wat vind jij van Bee Movie?

Bekijk ook andere Lurven Filmrecensies.

Rubriek: Films en DVD

Een Reactie op “Filmrecensie Bee Movie (USA, 2007)”

Reageer zelf

Weten we weer een film waar we het paasweekend naar toe kunnen gaan! 🙂