7 Jul
2006

Filmrecensie Over the hedge (USA, 2006)

Recensie Lurven (Lurven Filmrecensies bevatten geen spoilers):

Kort: Het verhaal stelt erg weinig voor en dient voornamelijk om een grote hoeveelheid vaak geslaagde grappen aan op te hangen.

Over the hedge is gebaseerd op de gelijknamige stripVan oorsprong is Over the hedge een strip die bij veel Nederlanders (mijzelf incluis) niet of nauwelijks bekend is. Ik had wel eens een paar van de stripjes bekeken, maar erg veel indruk heeft het niet op me gemaakt. Mijn globale indruk is dat de comic barst van de bijtende maatschappijkritische humor die in de VS misschien nog als wereldschokkend wordt gezien, maar er bij mij met moeite een glimlach uit weet te persen.

Nu is er dan de computergeanimeerde film Over the hedge, die in de trailers beduidend anders gepositioneerd wordt. Omdat het nooit verstandig is een oordeel over de film klaar te hebben op basis van de strip die daaraan ten grondslag ligt, ben ik vol goede moed gaan kijken. Wat ook hielp was dat ik allang weer vergeten was dat ik ooit die stripjes had bekeken en dat ik tegen mijn gewoonte aandacht had besteed aan de trailer, die voornamelijk simpele, maar stevige humor overbracht.

Waar de gemiddelde filmtrailer er meestal in slaagt de film te verpesten door het verhaal grotendeels uit de doeken te doen, was dat in dit geval niet zo. Al snel werd me duidelijk waarom: het verhaal is in deze film van ondergeschikt belang. Het is duidelijk dat de makers een aantal basisonderdelen van de strips een leuk begin voor een film vonden en daarover vervolgens alle grappen die ze konden bedenken genoteerd hebben. Uiteindelijk zal dat een hele leuke verzameling kwinkslagen en kolderieke tafereeltjes hebben opgeleverd, toen waarschijnlijk de assistent van de koffiestagaire vertelde dat zijn zoontje van vijf meestal een aardig verhaaltje bedenkt bij de tekeningen die hij maakt. Vervolgens is er nog even een verhaallijntje in elkaar geschroefd om de boel fijn aan elkaar te lijmen, waarschijnlijk zonder dat men zich al te veel te stoorde aan de oorspronkelijke strip.

Beeld uit de film Over the hedgeIn veel films zou ik het ergerlijk vinden dat het verhaal zo wankel is. Computeranimaties hebben wat dat betreft echter wat meer krediet: ze hebben een beetje de reputatie om vooral met visuele pracht en frisse humor de kijker verleiden, wat een dergelijk gebrek nog wel eens wil vergoeden. Zo is het precies met Over the hedge. Films als Toy Story, Shrek, Robots en het verfrissende Hoodwinked hebben een wat beter doordacht verhaal waarop ze kunnen steunen, maar Over the hedge kan ze zonder moeite bijbenen op het gebied van grapdichtheid en lachkwaliteit.

Ook zien de beelden er prima uit en zijn de stemmen aardig gecast. Persoonlijk vond ik Bruce Willis in de hoofdrol niet bijzonder veel toevoegen, Steve Carell als Hammy des te meer. Bij Avril Lavigne ga je je toch afvragen wat je tegenwoordig gepresteerd moet hebben om stemmen voor een animatiefilm te mogen inspreken. Een andere bijrol is voor William Shatner weggelegd, die er steeds meer genoegen in lijkt te scheppen om zijn veelbekritiseerde ‘overacting’ te bezelfspotten. Men is er in geslaagd om een aantal leuke karakters en wat stereotypes neer te zetten. Ik kreeg wel associaties met het knaagdier in Hoodwinked bij de eekhoorn, maar de origineel uitgevoerde scene met hem tijdens de climax van de film viel erg in de smaak.

83 minuten lang sprong ik van grap na grap, waarna ik me wel voldaan voelde door die overvloed aan humor, maar uiteindelijk weinig echt memorabele grappen kan navertellen. Het is geen film die een diepe indruk op je achterlaat, maar als lekker vermaak als je zin hebt om eens goed te lachen is dit een meer dan acceptabel exemplaar. Een sterk verhaal had wel degelijk wat kunnen toevoegen aan de film en wordt op sommige momenten wel gemist, maar als je in staat bent dat gevoel een beetje aan de kant te zetten en mee te gaan in de grappen, kun je een leuke avond hebben met Over the Hedge.

Oordeel: 7.5/10

IMDB: Over the Hedge
Soort film: Computeranimatie/Comedy
Cast: Bruce Willis, Nick Nolte, Eugene Levy, William Shatner
Regie: Tim Johnson, Karey Kirkpatrick
Looptijd: 83 minuten

Bekijk ook andere Lurven Filmrecensies.

Rubriek: Films en DVD

Reageren is momenteel niet mogelijk.