19 Apr
2008

Hoe het dataverkeer van je website te verminderen

Zeer waarschijnlijk heb je je eigen website ondergebracht bij een webhostingbedrijf. Handig, want dan kunnen zij zich bekommeren om de servers en kun jij je op het bijhouden van de website zelf richten. Een nadeel is wel dat aan webhostingpakketten meestal datalimieten zijn verbonden: je website mag maandelijks niet over een bepaalde grens gaan met het dataverkeer. Ga je toch over die grens, dan dien je bij te betalen of je site wordt voor de rest van de maand gesloten. Beide opties willen we niet, dus is het van belang om te voorkomen dat je website over de limiet gaat.

Dataverkeer analyseren

DataverkeerEerst moet je natuurlijk weten wat de limiet van je hostingpakket is. Kijk of vraag dit eventueel na bij je webhoster. Als ze een limiet hebben, dienen ze ook een systeem te hebben dat dit bijhoudt en aan jou rapporteert. Ga dus na hoeveel MB of GB je site maandelijks aan dataverkeer genereert, zodat je kunt inschatten in hoeverre aanpassingen nodig zijn.

Optimaliseren of opschalen

Wanneer je in de buurt van of over je datalimiet komt, heb je twee opties: je kunt andere hosting nemen of je site optimaliseren op dataverbruik. Voor andere hosting kun je vaak bij je huidige hoster een groter (en duurder) pakket nemen dat o.a. meer dataverkeer toestaat. Anders kun je natuurlijk rondkijken bij andere hostingbedrijven of zij voor hetzelfde geld meer dataverkeer bieden.

Als je huidige hosting bevalt en je geen geld wilt uitgeven aan een duurder pakket, staat je maar een ding te doen: optimaliseren. Je dataverbruik zal omlaag moeten.

De grootste boosdoener zoeken

Daartoe wil je als eerste weten wat er op je site nu zoveel dataverkeer gebruikt. Daarvoor kun je in de statistieken van je website duiken. Het ligt echter voor de hand om te gaan kijken naar het type bestanden dat op je website staat. HTML-, CSS- en PHP-bestanden, die vaak de kern uitmaken van de pagina’s die op een site staan, zijn tekstbestanden en kosten relatief heel weinig dataverkeer. Als er op je site veel plaatjes en foto’s in bijvoorbeeld GIF- en JPG-formaat te vinden zijn, kan dat al behoorlijk aantikken: een plaatje is een stuk groter dan een tekstbestand en levert dus bij evenveel bezoeken veel meer dataverkeer op. Dan is het natuurlijk ook nog mogelijk dat je bewust grote bestanden op je site aanbiedt: MP3’s of filmpjes bijvoorbeeld.

Grote bestanden uitbesteden

Als je niet wilt overstappen naar een ander hostingpakket en toch grote bestanden zoals filmpjes wilt aanbieden op je site, kun je deze bestanden beter elders herbergen. Er zijn diverse websites te vinden die gratis filmpjes of andere bestanden voor je hosten, al dan niet voorzien van reclame in een of andere vorm. Door je filmpjes bij zo’n gratis host te plaatsen, kost het jou geen dataverkeer als het vaak bekeken wordt. Door het uitbesteden van dataverkeer op deze manier maak je de grootste winst bij het verminderen van je eigen dataverkeer. Eenvoudige opties zijn bijvoorbeeld Youtube voor het uploaden van filmpjes en Flickr voor het plaatsen van je foto’s.

Multimedia verkleinen

Het nadeel van bestanden buiten je site plaatsen is dat je deels de controle kwijtraakt. Je zou met grote regelmaat moeten controleren of de gratis host je materiaal nog wel aanbiedt en direct het materiaal bij een andere host neerzetten als het verdwenen is. Die problemen heb je niet als je het materiaal zelf host. In dat geval is wellicht het verkleinen van je materiaal nog een goede optie. Filmpjes kunnen wellicht sterker gecomprimeerd worden, MP3’s kun je desgewenst met een lagere bitrate encoderen.

Foto’s en plaatjes optimaliseren

Wanneer je geen filmpjes of andere grote bestanden aanbiedt maar toch in de problemen komt met je dataverkeer, kan de oorzaak nog in de afbeeldingen liggen. Als je plaatjes en foto’s niet geoptimaliseerd zijn en je hebt veel bezoekers, dan kan het ook zonder duidelijke dataverkeerslurpers zoals filmpjes toch hard gaan met je verbruik. Zorg daarom altijd dat je een plaatje voor op je website eerst optimaliseert, zie ook het artikel over foto’s en plaatjes verkleinen voor je website.

Zo is het plaatje bij de tweede alinea hierboven sterk geoptimaliseerd: het neemt slechts 825 bytes in beslag.

Hotlinking voorkomen

Ten slotte nog een tip: op veel forums en andere sites wordt vaak direct gelinkt naar plaatjes (of nog grotere bestanden) op jouw site, hotlinking. Dat betekent in feite dat jij een plaatje voor hun aan het hosten bent op jouw kosten: de bezoekers zien het plaatje en verbruiken jouw dataverkeer, maar bezoeken nooit je website. Om dit te voorkomen zijn er diverse technieken die een plaatje alleen tonen als het vanaf je eigen site wordt gelinkt. Zo’n techniek inbouwen kan je site beveiligen tegen dergelijk dataverlies (of datadiefstal zoals sommigen het noemen), zodat je dataverbruik ook daadwerkelijk jouw dataverbruik blijft.

Rubriek: Internet

5 Reacties op “Hoe het dataverkeer van je website te verminderen”

Reageer zelf

Wat goed werkt is de juiste afbeelding types gebruiken en je css en javascript opschonen en zowieso niet insluiten in je HTML documenten. Dit scheelt een hoop gedoe. De CSS en Javascript worden toch wel gecached!

Goede toevoeging! HTML-documenten zijn dan meestal kleiner dan plaatjes en filmpjes, maar ze kunnen wel degelijk geoptimaliseerd worden en extra winst opleveren, vooral als je veel bezoekers en/of pageviews hebt.

pngcrush http://pmt.sourceforge.net/pngcrush/ en
jpgoptim http://freshmeat.net/projects/jpegoptim/ zijn supergoede tools om je plaatjes kleiner te maken. M.n. een logo, of andere afbeeldingen die je op iedere page gebruikt kan veel winst opleveren.

Verder mis ik wat echte tips. zoal het gebruik van sprites (http://alistapart.com/articles/sprites) in je CSS. Of hoe je s3 kunt integreren (http://www.amazon.com/gp/browse.html?node=16427261)

Ik heb 10 TB dataverkeer per maand dat krijg ik echt niet op