8 Jul
2006

Verslag oefenwedstrijd: RKVV Erp – PSV 0-6

Intro
Het was een heerlijke namiddag om te voetballen in Erp tegen de lokale amateurs uit de vierde klasse. Rond het veld waren houten noodtribunes opgebouwd, een stuk beter geregeld dan bij sommige amateurs, waar je gewoon achter elkaar langs de lijn staat of een paar pallets staan opgestapeld. Na pas twee dagen getraind te hebben was dit de eerste wedstrijd voor de PSV-selectie. Dat gegeven en het ontbreken van spelers als Alex, Cocu, Vennegoor, Ooijer, Koné, Beasley, Culina en Addo verklapte al dat we geen pot hoefden te verwachten waarin PSV vol aan de bak zou gaan. Overigens ontbraken vandaag ook Gomes en aanwinst Da Costa, die wel al hebben meegetraind.

Scoreverloop
0-1 Väyrynen
0-2 Farfan
0-3 Aissati
0-4 Reiziger
Rust
0-5 Smit
0-6 Smit

Opstelling PSV
Eerste helft:

---------------21 Moens-----------------
19 Lamey--32 De Bock--3 Reiziger--5 Ball
---------------6 Simons-----------------
--20 Afellay-----------7 Väyrynen-------
16 Aissati-----17 Farfan-----33 Beerens-

Tweede helft:

------------------Boffin-----------------
16 Lamey--32 De Bock--3 Reiziger---30 Pla
-----------------6 Simons----------------
------22 Féher---------------29 Smit-----
24 Lee---------35 Sibon------38 Carrizo--

Zo kwamen er dus een aantal jeugdige spelers aan de beurt om mee te doen. De Bock en Beerens mochten in de basis starten, de eerste speelde de hele wedstrijd. In de tweede helft mochten ook Boffin, Lee Nguyen, Pla en Carrizo hun kunsten tonen. Daarvan lieten De Bock en vooral Lee een fijne nasmaak bij me achter.

Koeman speelde de hele wedstrijd in een 4-3-3-formatie met de punt naar achter, zoals PSV de afgelopen twee jaar heeft gedaan. Het viel op dat de middenvelders veel druk probeerden te zetten naar voren, vooral Afellay en Väyrynen (en later Smit en Féher) bemoeiden zich veelvuldig met de aanval.

Wedstrijdverloop
RKVV Erp bleek een ploeg te zijn met veel fysieke kracht en inzet, waardoor ze helemaal niet eens zo slecht meededen. De eerste grote kans was eigenlijk ook voor de amateurs, na onrust achterin bij PSV op een hoge bal. Toch stond er na 16 minuten al 0-3 op het scorebord.

Mika Väyrynen scoorde de 0-1 door met een fraaie volley van binnen het strafschopgebied een naar opzij afvallende bal binnen te knallen. Daarna liet Afellay even zien dat hij weer helemaal fit is: ogenschijnlijk simpel speelde hij een mannetje of drie uit toen hij door het centrum richting goal opkwam. Hij kwam links van de keeper in een moeilijke hoek, ging er eens goed voor staan en schoot toen in de korte hoek op de paal. Kort daarna was Farfan na een doorkopbal vrij gemakkelijk in staat om de bal voorbij de keeper te leggen. Na dik een kwartier spelen kreeg Väyrynen rechts van het strafschopgebied te bal. Afgemeten gaf hij voor op de inkomende Aissati, die springend in kon koppen.

Michael Ball neemt rustig de bal aanDezelfde Aissati was er snel daarna als de kippen bij om op eigen helft een doorgebroken tegenstander de pas af te snijden. RKVV kreeg wat extra moed en kreeg een vrije trap dichtbij de goal en een corner in korte tijd. Ze wisten dit niet in een eretreffer om te te zetten. Ook Roy Beerens liet zien een leuke actie in huis te hebben toen hij op links opkwam en een aantal man passeerde, zijn schot ging helaas voorlangs. Jelle de Bock besloot na het onderscheppen van een bal achterin maar eens door te lopen, gezellig een eentweetje aan te gaan en de bal vol op de onderkant van de lat te roeien. In de rebound aan de zijkant van de goal was Farfan er meteen bij, maar half vallend raakte hij de bal veel te slap en de keeper kon met een duikje de bal uit de hoek plukken.

Voordat de rust aanbrak konden we nog genieten van Aissati, die rechtsvoor binnendoor kwam en met een leep boogballetje van zijn linkervoet de inlopende Afellay bereikte. Deze schoot vanuit de lucht sierlijk net over de lat. De 0-4 viel ook nog voor de rust. Michael Ball nam halverwege de helft van de tegenstander op links een lange vrije trap, die in het strafschopgebied door Lamey met het hoofd opzij werd gelegd. In de carambole met de keeper kreeg Reiziger de bal voor zijn rechtervoet en knalde hem zonder aarzelen genadeloos in het dak van de goal.

Na rust kwamen er dus 7 nieuwe spelers in het elftal: Boffin, Pepe Pla, Féher, Smit, Lee, Sibon en Carrizo. Waar de eerste helft al geen groots spektakel was, schakelde deze tweede keus nog een tandje terug. Toch bleven er wel aardige aanvallen ontstaan, vaak ook aan de hand van de zeer actieve Lee op rechts. Van hem ging veel dreiging en spelplezier uit, in tegenstelling tot Carrizo op de linkerflank, die niet zo veel kon laten zien.

Féher kon op rechts doorsteken en de keeper passeren naar de buitenkant, maar omdat de hoek erg moeilijk werd en de keeper weer terug was, legde hij de bal terug. Sibon stond op pakweg zestien meter vrij, behield het overzicht en legde achteloos af op de vrij inkomende Smit links van hem. Smit tikte de 0-5 binnen. Bij de 0-6 zette Lamey, volgens mij voor het eerst, goed voor van achteruit en kopte Sibon de bal terug in de voeten van Smit. Die kon met links meenemen, de halve verdediging op het verkeerde been zetten met één kapbeweging naar rechts en toen zuiver in de linkerhoek schieten. Na de laatste goal volgde nog een vrij lange fase waarin de kansen niet in goals konden worden omgezet.

Beoordeling Lurven
Natuurlijk leent zo’n wedstrijd zich niet voor een al te kritisch oordeel. Voor PSV begint het serieuze werk pas rond 25 juli, wanneer de club een oefentrip door Engeland maakt. De wedstrijden voor die tijd dienen om conditie en enig wedstrijdritme op te bouwen en zijn voor Koeman nuttig om al zijn spelers in de praktijk aan het werk te zien en wat dingen uit te proberen. Ik zal hier dan ook niet al diep op de prestaties ingaan, maar er een paar dingen uitlichten.

Lee Nguyen haast zich terugBij het elftal in de eerste helft viel De Bock op doordat hij met lef speelde, veel actief onderschepte en vervolgens wat met de bal durfde. Na een onderschepping pakte hij alle meters die hij kon en zette dan snel voort. In de tweede helft heb ik verdedigend wel twee schoonheidsfoutjes van hem gezien, toen hij fysiek werd afgetroefd door zijn tegenstander. Väyrynen speelde erg gretig en toonde veel spelplezier. Fijn om te zien, ik gun hem wel een wederopstanding dit seizoen nadat vorig seizoen voor hem toch een beetje verloren is gegaan. Beerens deed ook van zich spreken door vaak het duel op te zoeken en de actie aan te gaan, niet altijd even succesvol maar soms heel mooi.

Simons was rustig en degelijk zoals zo vaak. Lamey oogde soms verdedigend wat onzeker en deed aanvallend redelijk goed mee. Ball had juist moeite om aanvallend de ballen aan te laten komen, ik heb nogal wat foute passes van hem gezien. Afellay ziet er weer helemaal fit uit en speelde een goede helft. Aissati was voor mij een van de besten in de eerste helft. Hij begon als rechtsbuiten maar speelde enorm dynamisch, af en toe leek hij overal aanwezig. Hij gaf het voorbeeld wat betreft inzet en plezier en was daarbij ook nog effectief.

Bij het elftal in de tweede helft kreeg Boffin nauwelijks iets te doen, keepers zijn in zulke wedstrijden haast nooit te beoordelen. Féher was bij de 5-0 betrokken, maar speelde niet zo opvallend. Smit des te meer, hij jaagde wat meer over het veld, sloot vaak goed aan bij de aanvallers en maakte met name zijn tweede doelpunt heel overtuigend. Naderhand had Omroep Brabant hem waarschijnlijk tot man van de wedstrijd gebombardeerd, want hij werd direct door een verslaggever geïnterviewd.

Voorin deed Sibon het aardig, hij was bij beide goals betrokken, was aanspeelbaar en coachte zijn medespelers vooral veel. Carrizo kwam op links niet zo goed uit de verf, maar dat lijkt me ook niet helemaal zijn positie. Lee daarentegen voelde zich op rechts als een vis in het water. Hij liet een mooie, functionele techniek zien, trippelde vaak watervlug over het veld en wist aardig wat aanvallende dreiging te verzorgen met oog voor zijn medespelers. Van de zes spelers uit Jong PSV die vandaag meededen lijkt me op basis van deze wedstrijd in elk geval dat hij het dichtst tegen de vaste selectie aan zit.

  • Klik hier voor een uitgebreide foto-impressie met toelichting bij de foto’s
  • Klik hier voor een filmpje van het doelpunt van Reiziger in DivX-formaat.

(Wanneer je geen beeld krijgt moet je de DivX-codec nog even installeren, dat kan op http://www.divx-digest.com/software/divxcodec5.html#downloads)

Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.