16 Apr
2008

Nieuwe woorden leren aan Google

De Nederlandse taal kent tienduizenden woorden, je zou zeggen dat we het daarmee wel redden. Toch komen er met grote regelmaat nieuwe woorden bij. Van Dale houdt zelfs een verkiezing voor het Woord van het jaar, waar ‘bokitoproof’ het vorig jaar gelukkig won van een dooddoener als ‘comadrinken’ en ‘klimaatneutraal’, waar ik niet zo positief tegenover sta.

In plaats van alleen maar naar de media te kijken, is het interessant om te kijken wat er in de rest van Nederland aan woorden verwekt wordt. Bij deze roep ik je op om hieronder te laten weten welk nieuw woord jij onlangs tegenkwam dat nog niet meer dan 5 hits in Google oplevert.

Zelf kwam ik het woord ‘tierwoorden‘ tegen. Het is deze week voor het eerst op internet gezet door Harman op de site Taalisman. Zoals hij daar al opmerkt, was het woord niet te vinden in Google; nu wel, namelijk eenmaal met een verwijzing naar zijn site. Daar gaan we bij deze een tweede vermelding aan toevoegen. Mooi woord overigens, eleganter dan ‘vloeken’.

Ter volledigheid moet ik wel opmerken dat ene Oebe zo’n 3,5 jaar geleden wel al ‘tierwoord’ bezigde op een forum, zo bleek uit mijn zoekopdracht. Grappig is dan dat diezelfde Oebe toen al ‘voddenbal’ schreef, dat nog altijd maar 72 hits (binnenkort 73) oplevert. Ik denk niet dat hij/zij zichzelf bewust is van zijn/haar exclusieve taalgebruik.

Wie ook het woord ‘tierwoorden’ in een blogpost verwerkt, kan het aan me laten weten, dan plaats ik hier een link als het een beetje origineel gedaan is. Op naar de 10 Google-hits!

Rubriek: Taal

3 Reacties op “Nieuwe woorden leren aan Google”

Reageer zelf

Leuk om hier cultureel onderzoek naar te doen. Ik zie dat ze in Amerika (volgens de site van de bekende Webster’s woordenboeken) het woord w00t (dit is een internet uitspraak van vreugde) het Woord van het jaar 2007 is. In Duitsland is dat volgens the Gesellschaft für deutsche Sprache: Klimakatastrophe.

Uit het repertoire van Kapitein Haddock zijn nog genoeg “nieuwe woorden” te halen, jij koolwaterstofextract! Duizend bommen!!!

Nieuw woord: ik heb gegoogeld op het woord WAAIWAPPERS en dit is het resultaat:
Uw zoekbewerking – waaiwappers – heeft geen overeenkomstige documenten opgeleverd. vr.gr. Jacob Bisschops