21 Apr
2008

11 ex-PSV-ers in de top-5 in seizoen 2007-2008

PSV is gisteren op de laatste speeldag van de eredivisie kampioen van Nederland geworden in het seizoen 2007-2008. De aandacht gaat natuurlijk vol uit naar de spelers en technische staf bij PSV die dit bereikt hebben, maar natuurlijk zijn er vier clubs achter PSV in de top-5 geëindigd: Ajax, NAC Breda, FC Twente en SC Heerenveen. Bij die clubs speelden dit seizoen 11 voormalige PSV-ers die ieder een specifiek aandeel hadden in de prestaties van hun club. Hieronder de ranglijst van deze ex-PSV-ers volgens Lurven.nl.

12. Jaap Stam

Hij is wel ex-PSV-er, maar valt buiten deze ranglijst omdat hij dit seizoen weinig heeft kunnen betekenen voor zijn werkgever. Hij speelde slechts 6 competitiewedstrijden voor Ajax voordat hij zijn afscheid van het betaald voetbal aankondigde. Daarmee was zijn inbreng in feite negatief: Ajax verloor in een klap zijn verdedigingsleider. Ajax hield dit seizoen slechts 6 keer de 0.

11. Jurgen Colin

Jurgen ColinTot verbazing van iedereen en zeker die van Colin zelf haalde Henk ten Cate hem dit seizoen naar Ajax. Colin zit al jaren op een dood spoor en heeft het talent, dat hij bij PSV in zijn jonge jaren af en toe toonde, nooit om kunnen zetten in een fatsoenlijke carrière. Toen Ten Cate nog bij Ajax werkte, vroeg menigeen zich af waarom Colin opgesteld werd. Na het vertrek van de trainer kwam Colin dan ook nauwelijks meer aan speelminuten toe. Zijn inbreng is zeker ook niet positief te noemen.

10. Roy Beerens

De eerste ex-PSV-er die wél echt wat bijdroeg aan de prestatie van zijn club. Toen hij bij PSV niet kon krijgen wat hij wilde, verhuisde hij naar Heerenveen en mocht daar dit seizoen 28 keer opdraven in de competitie, al zitten daar aardig wat invalbeurten bij. Beerens was dan misschien geen echte vaste waarde, hij kwam wel tot 6 goals en 5 assists. Niet slecht voor een vleugelaanvaller die veelal als rechtermiddenvelder wordt ingezet.

9. Dennis Rommedahl

Een andere aankoop van Henk ten Cate die tot veel verbazing leidde. Rommedahl kon vroeger vooral hard rennen en zou op zijn 30e bij Ajax weinig kunnen toevoegen. Uiteindelijk heeft de Deen 30 duels op zijn naam geschreven waarin hij een handvol assists gaf en tweemaal scoorde. Hij bleek nog niets van zijn snelheid verloren te zijn en gaf Ajax daarmee toch nog een belangrijk wapen in de aanval, waardoor Huntelaar regelmatig kon profiteren van de gecreëerde ruimte.

8. Kenneth Perez

Zijn positieve inbreng is de meest twijfelachtige: hij scoorde namelijk zowel voor kampioen PSV als voor directe concurrent Ajax. De vraag is dus vooral welke club hij dit seizoen het best gediend heeft. Voor PSV scoorde hij 8 goals en een paar assists, bij Ajax schoot hij er nog eens 7 in en leverde nog een handvol assists. Heeft hij nou PSV in het zadel geholpen voor het kampioenschap, of Ajax nog de titelrace zo lang mogelijk laten meedoen? In elk geval heeft hij qua cijfers een prima seizoen gedraaid, al was het voetballend vaak een stuk minder.

7. Joonas Kolkka

De eerste speler van NAC Breda in deze ranglijst. De inmiddels 33-jarige Fin heeft dan maar 2 goals gemaakt, met zijn ervaring was hij zeer belangrijk in de opmars van de Bredanaren. Hij is niet meer de snelste, maar heeft 32 wedstrijden lang de aanval van NAC ondersteund en ook verdedigend zijn arbeid geleverd. Daarbij leverde hij ook nog eens 7 assists.

6. Rob van Dijk

Deze keeper was dit seizoen met zijn 39 jaar de oudste speler in de eredivisie. Vorig jaar kwam hij halverwege het seizoen van RKC Waalwijk over naar Heerenveen en speelde in Friesland toen geen seconde. Waarschijnlijk tot zijn eigen verbazing moest hij dit seizoen 15 keer aan de bak. Dat deed hij heel behoorlijk en bracht daardoor mede Heerenveen in de top-5 en dus bij UEFA-Cupvoetbal. Van Dijk hield 6 keer de nul, net als collega Vandenbussche.

5. Csaba Fehér

NAC Breda is verrassend derde geworden. De grote kracht van NAC lag dit seizoen in het feit dat de stugge ploeg een voorsprong vrijwel nooit uit handen gaf. Daarvoor was het middenveld van levensbelang. Fehér was voor PSV een maatje te klein gebleken, maar is bij NAC precies op zijn plek. Terug in Breda bleek hij als vanouds een van de drijvende krachten.

4. Jelle Ten Rouwelaar

Een nog verrassendere drijvende kracht bleek keeper Ten Rouwelaar. Nadat hij als jochie uitblonk bij FC Emmen en opgepikt werd door PSV, heeft hij nooit zijn belofte waar kunnen maken. Hij leek in Oostenrijk in de vergetelheid te gaan raken toen plots NAC hem dit seizoen ophaalde. Met slechts 40 tegengoals en 32 wedstrijden in de basis was hij van groot belang voor het Brabantse succes. Een prachtige comeback dus!

3. Rob Wielaert

Rob Wielaert was zo’n speler uit de PSV-jeugd die de echte top niet ging halen. Veel van dat soort spelers vertrekken naar kleinere clubs en spelen aardig mee in de marge van het betaalde voetbal. Wielaert is echter al jaren een dragende speler bij eerst NEC en nu FC Twente. Als opbouwende centrale verdediger geeft de Brabander leiding aan zijn verdediging en samen met Sander Boschker brengt hij de nodige routine achterin. FC Twente eindigde op een mooie vierde plaats en daarin heeft Rob Wielaert opnieuw een behoorlijk aandeel.

2. Gerald Sibon

In de zomer trainde Sibon mee met Heerenveen om zijn conditie wat op peil te houden. Omdat de club nog wel een ervaren pinchhitter kon gebruiken achter Afonso Alves kreeg hij een contract aangeboden en een bankplaats gloorde. Nadat hij het bij PSV en FC Nürnberg niet kon waarmaken waren de verwachtingen in Friesland laag. Sibon greep echter het gerommel rond Alves aan om een basisplaats te bemachtigen. Dankzij zijn techniek en inzicht wist hij zijn medespelers tot grote hoogten te stuwen: aanvaller Sulejmani en middenvelder Bradley scoorden ieder 15 keer, middenvelder Pranjic 9 keer en Sibon zelf wist 13 keer het net te raken en gaf maar liefst 10 assists. Heerenveen bleek een geoliede aanvalsmachine die 88 keer scoorde dit seizoen, tegenover de 60 goals vorig seizoen toen Alves er in zijn eentje 34 maakte. Zonder aanspeelpunt Sibon was de hoge productie dit jaar niet mogelijk geweest.

1. Klaas Jan Huntelaar

Klaas Jan HuntelaarMet afstand de meest succesvolle ex-PSV-er op de Nederlandse velden dit seizoen. Huntelaar is topscorer van de eredivisie met 33 goals en had daarmee het grootste aandeel van alle spelers in de tweede plaats van Ajax. Naast zijn doelpunten gaf hij ook nog eens 7 assists en hij speelde alle wedstrijden mee. In maar liefst 24 wedstrijden trof hij doel. Zonder twijfel is Huntelaar de aanvaller van het seizoen en daarmee de nummer 1 in dit klassement.

Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.