27 Apr
2008

SEO: Archieven en zoekmachine-optimalisatie

De indexeerprogramma’s van zoekmachines ploegen zich door de pagina’s van je website heen via de links die ze daar tegenkomen. Daarmee beginnen ze normaal gesproken op de voorpagina. Als je graag meer bezoekers wilt krijgen via zoekmachines, is het belangrijk dat alle pagina’s binnen je website geïndexeerd worden en dus kun je wat SEO (zoekmachine-optimalisatie) toepassen.

Iedere pagina bereikbaar

Om de hele website geïndexeerd te krijgen is het nodig dat iedere pagina gemakkelijk te bereiken is via hyperlinks, startend vanaf de homepage. Een pagina die vanaf geen enkele andere pagina wordt gelinkt, zal namelijk niet gevonden worden door een zoekmachine als Google, een gevalletje van slechte SEO dus. Je wilt garanderen dat naar iedere pagina een link te vinden is op een andere pagina van je website.

Standaard in WordPress

ArchievenWordPress, het CMS (contentmanagementsysteem) waarvan ook Lurven.nl gebruik maakt, biedt standaard functionaliteit waardoor in principe iedere pagina indirect bereikbaar zou moeten zijn vanaf de homepage. Je kunt bijvoorbeeld vanaf de voorpagina direct doorbladeren naar oudere artikelen op een WordPress-site, waarmee je na vele keren doorklikken uiteindelijk links naar alle pagina’s hebt gezien. Ook kun je de archiefpagina’s in WordPress bezoeken, waarin je op dezelfde wijze kunt blijven doorklikken. Het nadeel van deze functionaliteit is dat zoekmachine-spiders die niet dieper dan een vast aantal linkniveaus door je site zoeken, mogelijk niet alle artikelen van je website bereiken.

Archiefpagina met alle links

Een optie om dat probleem te omzeilen is het maken van een archiefpagina waarop links naar al je pagina’s te vinden zijn, liefst overzichtelijk weergegeven natuurlijk. Zoals je ziet staat rechtsboven in het menu op deze site een link naar het Archief. Vanaf de voorpagina bereik je dat dus in één stap. Op de Archiefpagina zijn vervolgens alle artikelen van Lurven te vinden voor de zoekrobots. Omdat ook menselijke bezoekers ervan gebruik maken, zijn de pagina’s overzichtelijk per maand weergegeven.

Automatisch via een plugin

Natuurlijk is het geen doen om elk nieuw artikel met de hand aan deze lijst toe te voegen. Daarom is er gelukkig een handige WordPress-plugin voor deze SEO-vriendelijke archieflijst. Door deze plugin te installeren creëer je eenvoudig een archiefpagina met links naar al je pagina’s, waardoor de kans sterk vergroot wordt dat alle zoekmachines jouw pagina’s indexeren, wat weer meer bezoekers kan opleveren.

Rubriek: Internet

Een Reactie op “SEO: Archieven en zoekmachine-optimalisatie”

Reageer zelf

nieuwe nederlandse artikel directory bied de mogelijkheid om gratis je artikelen te plaatsen en zo meer backlinks naar je website of blog te krijgen. Wil je een hogere positie in Google voor je website dan is dit de best werkende manier.
Het heet ook wel artikel marketing.
http://www.artikelenland.nl