4 May
2008

Filmrecensie Dan in Real Life (USA, 2007)

Dan in Real Life is een drama met romantische en komische tintjes. Dan is een weduwnaar van in de 40 met drie dochters. Sinds het overlijden van zijn vrouw heeft hij geen oog gehad voor nieuwe vrouwen. Wanneer zijn gezin samen met de hele familie bij zijn ouders zit, loopt Dan in een boekenwinkel echter Marie tegen het lijf.

Het klikt enorm tussen de twee en Dan leeft helemaal op. Ze drinken wat en praten lang, maar aan het einde blijkt dat ze al een relatie heeft, dus nemen ze afscheid. Terug bij zijn ouders blijkt echter dat dat verhaal nog een bijzonder verwarrend staartje krijgt.

Tempo

De film vertelt in een rustig tempo het verhaal van Dan als vader, broer, zoon, en verliefde man. Steve Carell en Juliette BinocheDe hele familie is nadrukkelijk aanwezig en drukt een groot stempel op zijn leven. Dat maakt zijn situatie alleen maar gecompliceerder. Dit rustige tempo past perfect bij de film: dit is geen verhaal dat met snelle montage en wilde scenes verteld kan worden.

De gebeurtenissen worden langzaam voor ons uitgerold zodat we alles goed op ons kunnen laten inwerken en we al snel gaan meevoelen met de personages. Hoewel de film maar anderhalf uur duurt, heb je naderhand het idee dat je veel langer met Dan en zijn familie hebt meegeleefd.

Regisseur en acteurs

Dat is deels toe te schrijven aan regisseur Peter Hedges. In Pieces of April liet hij al zien dat hij heel goed in beeld kan brengen hoe diverse familierelaties elkaar beïnvloeden. De levens van familieleden zijn vaak nauw verbonden en Hedges begrijpt dit niet alleen, maar heeft ook een talent om veel te vertellen met weinig woorden.

Steve Carell speelt een mooie, ingetogen Dan, een stuk beter te pruimen dan de vorige film die ik van hem zag, Evan Almighty. Juliette Binoche is zoals wel vaker een genot om te zien acteren. De overige acteurs geven goed gestalte aan de hechte, maar soms roerige familie waar de film om draait.

Conclusie

Hierdoor verveelt Dan in Real Life geen moment. Het verhaal is niet het allerverrassendste, maar voelt als een prettige deken die over je uitgespreid wordt. Het is anderhalf uur je ontspannen laten meeslepen in de emoties van de personages en dat bevalt prima. De film is dan ook niet zo geschikt voor mensen met weinig geduld of een verlangen naar snelle actie, want dat kun je hier wel vergeten. Wel krijg je rustig vermaak met af en toe komische momenten, een flinke dosis romantiek en leuke muziek op de achtergrond.

Oordeel: 7,5/10

IMDB: Dan in Real Life
Soort film: Drama/Romantiek/Comedy
Cast: Steve Carell, Juliette Binoche, Dane Cook, Alison Pill
Regie: Peter Hedges
Looptijd: 91 minuten
Bios/DVD: Bioscoop

Wat vind jij van Dan in Real Life?

Bekijk ook andere Lurven Filmrecensies.

Rubriek: Films en DVD

Een Reactie op “Filmrecensie Dan in Real Life (USA, 2007)”

Reageer zelf

jammer dat steve carell zo’n onderschatte acteur is, ik vind zijn acteerwerk geweldig. Ja evan almighty was wel steve’s minste film, maar voor de rest vind ik dat hij veel meer aandacht verdiend. heb je little miss sunshine gezien? daarin speelt hij een suicidale oom. ontroerend gewoon.