5 May
2008

Recensie tv-serie: The Invisibles (UK)

Lurven.nl bespreekt nieuwe televisieseries van dit seizoen. The Invisibles is te zien op BBC1 en natuurlijk te downloaden via torrents en nieuwsservers.

Een televisieserie over meesterinbrekers, het is wel eerder gedaan. The Invisibles is er een in die categorie, maar dan net iets anders dan je zou denken.

Het verhaal

Syd en Maurice zijn twee vijftigers, die dertig jaar geleden deel uitmaakten van een trio ongrijpbare inbrekers, The Invisibles. Na veel media-aandacht en een aantal grote kraken leken ze van de aardbodem verdwenen. In werkelijkheid zaten ze in Spanje te genieten van hun welgestolen centen. Nu keren ze echter terug in Engeland, met de bedoeling in een rustig vissersdorpje achterover te leunen en te genieten van hun oude dag.

Dat loopt echter anders dan gepland. Geconfronteerd met de realiteit van oud worden in een appartementencomplex voor 55-plussers blijkt het bij hen toch nog te kriebelen. Het onvermijdelijke gebeurt natuurlijk: ze gaan weer aan de slag met hun oude specialiteit. Daarbij stuiten ze echter op een aantal problemen: niet in de laatste plaats dat hun techniek nodig afgestoft moet worden.

Komische twist

The InvisiblesSeries en films waarin zorgvuldig uitgedachte inbraken worden gedaan door een professioneel team, kunnen heel boeiend zijn om te volgen. De makers van The Invisibles hebben echter bedacht dat het nog leuker kan zijn als het allemaal juist niet van een leien dakje verloopt.

Daarom worden de twee geconfronteerd met de vrouw van Maurice, die haar man niet terug de misdaad in wil, een iets te nieuwsgierige hotelhouder en hun eigen miskleunen. 30 jaar geleden waren ze top, maar in die tijd is natuurlijk veel veranderd. Het levert diverse komische momenten op, subtiel zoals het een Engelse serie betaamt.

Syd en Maurice zijn twee heel verschillende mannen. Ze hebben hun eigen inbraakspecialiteit, maar ook hun eigen karaktertrekjes. Daarom botsen de twee vrienden met grote regelmaat met elkaar, wat een leuke dynamiek geeft. Zonder dat het continu ordinaire ruzie oplevert, bakkeleien de twee aardig wat af.

Conclusie

The Invisibles steunt op een goede basis: een degelijk idee, goede acteurs (waaronder Anthony Head, die Giles speelde in Buffy, the Vampire Slayer) en in elk geval in de pilot een fatsoenlijke uitvoering. Dat geeft de serie potentie, ik kijk met plezier uit naar de volgende afleveringen om te zien of men The Invisibles kan doorontwikkelen. Aangezien dit soort Britse series vaak maar zes afleveringen in een seizoen hebben, wordt er gemiddeld meer energie aan een aflevering besteed. Daarom geef ik deze serie een goede kans van slagen.

BBC: The Invisibles
IMDB: The Invisibles
TVRage: The Invisibles
Genre: Drama/Comedy
Cast: Warren Clarke, Anthony Stewart Head, Dean Lennox Kelly, Jenny Agutter
Looptijd: 42 minuten

Rubriek: TV

Reageren is momenteel niet mogelijk.