18 May
2008

Website-URL met of zonder www ervoor

Wie een eigen website begint, heeft al snel een aantal keuzes te maken. Natuurlijk wil je vooral een leuk en interessant onderwerp kiezen. Ook bepaal je of je gaat voor een eigen domeinnaam of een gratis subdomein ergens bij WordPress.com, Blogger of een andere dienst. Wie kiest voor een eigen domeinnaam kan vervolgens een keuze maken die lang niet iedereen overweegt: zet je wel of geen www- vooraan de URL?

Achtergrond van het WWW-voorvoegsel

URL staat voor Uniform Resource Locator, oftewel een unieke aanduiding om bij een bepaalde website uit te komen. Toen het World Wide Web (WWW) ontstond, had een bedrijf vaak verschillende servers voor verschillende webdiensten die werden aangeboden: bijvoorbeeld ftp.bedrijfx.com voor de FTP-dienst en mail.bedrijfx.com voor de maildienst.

WWWHet WWW was destijds een nieuwe dienst waarbij de server pagina’s met informatie aanbood die mooi opgemaakt konden worden met hypertext en snel daarna ook met afbeeldingen. Het was dan ook logisch dat de WWW-dienst van een bedrijf werd aangeboden via www.bedrijfx.com. De aparte server die de webpagina’s toonde had zo immers een eigen naam die duidelijk weergaf wat de functie van de server was.

Technisch overbodig

Al snel kreeg iedere webserver standaard het voorvoegsel www. Uit technisch oogpunt is tegenwoordig dat voorvoegsel echter niet meer nodig: een website kan prima zonder, zoals je ziet hier bij https://lurven.nl.

Toch beginnen veel adressen van websites nog met www. Deels is dat uit onwetendheid: de eigenaars van de site denken dat het zo hoort of niet anders kan. Veel websites kiezen bewust voor de overbodige www: dit vanuit het idee dat de meeste bezoekers gewend zijn aan het voorvoegsel en het dus standaard willen intypen.

Zonder www, maar mét bezoekers

De meeste webservers zijn zo in te stellen dat de website als basisadres bedrijfx.com heeft, maar dat bezoekers die www.bedrijfx.com typen automatisch ook op bedrijfx.com terechtkomen. Op die manier kun je wel de moderne, www-loze URL voeren op je website, maar loop je geen bezoekers mis die stug toch www ervoor typen. Lurven.nl is ook te bereiken met www ervoor, maar je zult dat nooit in de adresbalk zien staan als je op een pagina bent.

SEO-tip: zoekmachines houden er niet van als de inhoud van je pagina’s op twee verschillende URL’s te vinden is. Daarom dien je goed op te letten als je een www-loze domeinnaam gebruikt voor je site en toch wilt dat de variant mét www bereikbaar is. De truc is om een 301 Redirect in te stellen (even googlen hoe dat voor jouw webserver/webhost werkt) op de variant die je wilt doorsturen, bijvoorbeeld www.bedrijfx.com met een 301 Redirect laten doorsturen naar bedrijfx.com. Zo zorg je ervoor dat alle URL’s van je website door zoekmachines alleen op de juiste URL geïndexeerd worden en je dus geen dubbele content aanbiedt.

Conclusie: je hoeft je niet te binden aan het achterhaalde www-voorvoegsel, maar kunt zonder bezoekers mis te lopen eenvoudig een mooie korte URL zonder www gebruiken, mits je de www-variant automatisch laat doorverwijzen. Als je die drie W’s echt heel mooi vindt, kun je ze natuurlijk ook gewoon in stand houden.

Rubriek: Internet

5 Reacties op “Website-URL met of zonder www ervoor”

Reageer zelf

Belangrijk is inderdaad om ervoor ze zorgen dat je 1 variant kiest. Met Google Webmaster Tools kun je instellen welke Google dient te gebruiken of je geeft dit aan in een .htaccess bestand.

Van dit soort artikelen krijg ik nooit genoeg. Je leert iedere dag weer nieuwe dingen… Bedankt voor de moeite!