26 May
2008

Domeinnaam voor je eigen website kiezen: belangrijke tips

Wanneer je een website gaat beginnen en daarbij een eigen domeinnaam wilt registreren, kun je beter even goed nadenken over welke domeinnaam je precies wilt vastleggen. Niet alleen omdat je er wat geld aan uitgeeft, maar omdat de URL mede het gezicht van je website bepaalt. Je wilt dat de naam van het domein goed bij jouw website past én dat er bezoekers op af komen. Daarom kun je een aantal factoren overwegen vóór het registreren van je domeinnaam.

Beschikbaarheid

Een van de grootste problemen is de beschikbaarheid. Van de Nederlandse .nl-domeinen zijn er op het moment van schrijven al zo’n 3 miljoen bezet. Je kunt natuurlijk een naam met een andere extensie laten registreren, zoals de Amerikaanse .com en .net, of een algemene zoals .info of .name. Voor een Nederlandse site is .nl echter wel het meest gebruikelijk, veel bezoekers nemen toch aan dat je URL daarop eindigt. Reken er echter op dat veel domeinnamen die je bedenkt al bezet zullen zijn!

Taal

Wanneer je website in een andere taal gemaakt wordt, is het daarom ook handig om een bijpassend domein te kiezen: .fr als je site Frans is, .it voor Italiaans, etc. Als het om Engels gaat, kun je het beste kijken naar je doelgroep. Ga voor een Britse, Australische of Canadese domeinnaam als je doelgroep in die landen zit. Voor een diverse internationale doelgroep of eentje die puur in de Verenigde Staten zit, kun je beter kiezen voor .com of .net. Het meest gangbaar is nog altijd .com, ook Nederlanders raken steeds meer gewend aan Nederlandse sites die daarop eindigen.

Aantal woorden

Door het grote aantal bezette domeinen zijn er weinig domeinen over die bestaan uit één woord (lurven bijvoorbeeld 😉 ) of uit een gangbare naam (Jansen, De Vries). Je komt dus snel uit bij combinaties van twee of meer woorden, of bijvoorbeeld jansenbakstenen.nl. Natuurlijk kun je trucjes uithalen om de domeinnaam kort te houden, zoals het toevoegen van een getal of kort woordje. Blijf echter opletten dat de domeinnaam makkelijk te onthouden blijft, want ‘debakker23.nl’ gaan weinig mensen onthouden.

Duidelijkheid

Het is erg handig als een bezoeker weet wat hij op een website kan verwachten op basis van de domeinnaam. De naam van het bedrijf op die site bijvoorbeeld, of de naam van de persoon over wie de site gaat. Als je groene ligfietsen verkoopt, is groeneligfietsen.nl natuurlijk een duidelijke naam, jansenverkoop.nl zou al een stuk minder duidelijk zijn. Als je wilt dat de juiste bezoekers op je website af komen, kan het een groot voordeel zijn als de domeinnaam duidelijk de inhoud beschrijft.

Lengte

Uit hoeveel tekens laat je de naam bestaan? Het minimum is twee tekens, maar de kans is extreem klein dat je nog een vrije naam van twee tekens kunt registreren. Een te lange naam is niet zo’n goed idee: bezoekers houden er niet van om zo’n lange naam in te typen, laat staan te onthouden. Houd daarom je domeinnaam zo kort als je kunt, zonder aan omschrijvende kracht in te boeten.

Aantrekkingskracht

Houd de naam dus liefst eenvoudig. Een te ingewikkelde naam wordt weinig ingetypt en slecht onthouden. Een te alledaagse naam heeft echter weer als nadeel dat het te weinig uitstraalt. Probeer er dus wat creativiteit in te stoppen zodat je domeinnaam eruit springt. Een domeinnaam die lekker bekt of de nieuwsgierigheid wekt, lokt makkelijker de mensen naar je website toe.

Dubbelzinnigheid

Het valt ook op als je domeinnaam op meerdere manieren gelezen kan worden. Hiermee moet je echter opletten. Het is natuurlijk geen probleem als je een opzettelijke dubbelzinnigheid bedenkt, maar lees altijd je gekozen naam kritisch door op andere mogelijke interpretaties die je niet bedoeld hebt. Zo voorkom je dat mensen je site links laten liggen omdat ze de domeinnaam verkeerd lezen.

SEO

Ook op gevorderd vlak kun je wat zaken overwegen. Met het optimaliseren voor zoekmachines (SEO) van je website kun je al beginnen voordat je je domeinnaam gaat registreren. Als je graag in zoekmachines hoog in de resultaten wilt verschijnen voor een bepaald zoekwoord (bijvoorbeeld orchidee), helpt het als dat woord in je domeinnaam staat. Een naam als orchideevriend.nl zal dan eerder punten scoren dan bijvoorbeeld mijnhobby.nl.

Met of zonder WWW

Ten slotte kun je nog overwegen of je je website gaat gebruiken met of zonder het WWW-voorvoegsel. In ‘Website-URL met of zonder www ervoor‘ kun je daarover meer lezen. Deze keuze kun je ook nog maken na het vastleggen van de domeinnaam.

Heb jij nog meer tips? Laat het weten in de reacties hieronder!

Rubriek: Internet

Reageren is momenteel niet mogelijk.