19 Jun
2008

Beschikbaarheid domeinnaam controleren: is hij vrij?

Controleren of je beoogde domeinnaam nog beschikbaar is, lijkt eenvoudig. Toch zijn er een aantal zaken om goed op te letten, zodat je onnodige vertraging voorkomt of zelfs het risico dat je alsnog mispakt op een domein. Bij het kiezen van een domeinnaam voor je website is het dus verstandig om even aandacht te hebben voor het nagaan van de beschikbaarheid.

Voorkom domeinkaping via officiële kanalen

Bij veel bedrijfjes waar je webhosting kunt kopen, kun je op hun site controleren of een domeinnaam nog vrij is. Via deze weg loop je echter een klein risico. Malafide bedrijfjes zouden namelijk de domeinnaam die jij invult direct zelf kunnen registreren, om hem vervolgens duur te koop aan te bieden, ze weten immers dat er iemand in geïnteresseerd is. Natuurlijk zullen de meeste bedrijven dat niet doen, maar controleer voor de zekerheid de beschikbaarheid alleen via de officiële sites van de instanties die de domeinnamen beheren.

Beschikbaarheid domeinnaam controlerenVoor domeinnamen die op .nl eindigen, is de officiële beheerder de SIDN. Onder het kopje Whois vind je op hun voorpagina een veld waarmee je kunt kijken of de domeinnaam van jouw keuze beschikbaar is. Voor .be-domeinnamen kun je dit nagaan bij DNS Belgium. Kijk voor overige domeinextensies ook altijd bij de officiële beheerder.

Intypen internetadres niet voldoende

Een snelle manier om te kijken of een domeinnaam al in gebruik is, is het intypen van het internetadres in kwestie in je browser. Het lastige is dat je alleen zekerheid hebt als je vervolgens een website ziet: je gewenste domeinnaam is dan al in gebruik. Wanneer je geen website ziet, kun je nog controleren of er met of zonder www voor de domeinnaam misschien wel een website in beeld komt, daar kan namelijk verschil in zitten.

Zie je dan nog steeds geen website, dan bestaat de kans nog steeds dat het domein wel gereserveerd is, maar dat er nog geen website op is aangebracht. In dat geval biedt bovenstaand verhaal uitkomst: check bij de officiële beheerder van die domeinextensie of het domein vrij is. Ga ervan uit dat de meeste domeinnamen die uit een woord bestaan al in gebruik zijn.

Whois-informatie gebruiken om domein over te kopen

Op de site van de SIDN bijvoorbeeld kun je het genoemde venster om de beschikbaarheid te checken ook gebruiken om de Whois-informatie van een gereserveerde domeinnaam op te vragen. Bij het registreren van een domeinnaam moet de aanvrager zijn contactgegevens opgeven, die zijn daarna via dat Whois-systeem op te vragen.

Wanneer je dus een interessante maar bezette domeinnaam ziet, kun je altijd contact opnemen met de houder van het domein en proberen om dat van hem of haar over te kopen. Per IP-adres mag er slechts 15 keer per dag een whois-opvraging gedaan worden om te achterhalen wie de houder van een domein is, na 15 keer zul je dus tot de volgende dag moeten wachten.

Rubriek: Internet

Reageren is momenteel niet mogelijk.