13 Jul
2006

Verslag oefenwedstrijd: SV Panningen – PSV 0-9

Intro
Vier dagen na de wedstrijd tegen vierdeklasser Erp trad PSV aan tegen een wat zwaardere tegenstander: het vorig jaar uit de hoofdklasse gedegradeerde SV Panningen. Op het veld stonden dit keer dan ook meer atletisch gebouwde voetballers en niet zulke potige kerels als afgelopen zaterdag. Bij PSV startte Manuel da Costa centraal achterin in de basis, hij speelde tot ergens in de tweede helft, toen hij uitviel.

Scoreverloop
0-1 Farfan
0-2 Simons (pen.)
0-3 Väyrynen
Rust
0-4 Sibon
0-5 Farfan
0-6 Carrizo
0-7 Farfan
0-8 Sibon
0-9 Féher

Opstelling PSV
Eerste helft:

---------------Gomes----------------
Féher----Da Costa----Simons----Lamey
---------------Smit-----------------
----Afellay-----------Väyrynen------
--Aissati------Farfan------Beerens--

Tweede helft:

------------------Moens---------------
Féher--Da Costa(Aissati)--Simons---Pla
-----------Smit--------Carrizo--------
Lee----------------------------Beerens
-----------Farfan------Sibon----------

PSV begon met een 4-3-3-opstelling. Aissati begon als rechtsbuiten maar trok steeds meer naar het midden om tussen de aanval en het middenveld te kruipen, wat hem opnieuw aanmerkelijk beter afging dan aan de lijn hangen. Simons speelde centraal in de verdediging en Smit nam zijn positie op het middenveld in de punt naar achteren over. Fehér speelde dit keer rechtsback.

Wedstrijdverloop
In de eerste helft kwam Panningen niet verder dan een paar meter over de middenlijn. Simons was achterin soeverein en Da Costa had weinig moeite met zijn kleine, snelle opponent. PSV had even tijd nodig om op gang te komen. De spelers vonden elkaar moeilijk en pas in de 12e minuut ontstond de eerste kans, die meteen raak was. Beerens kapte op links naar binnen, gaf met rechts voor en Farfan kopte tegendraads langs de keeper. Farfans tweede kopgoal werd afgekeurd wegens duwen en zijn derde kopbal miste kracht.

Manuel da Costa springt om de bal weg te koppenToen Da Costa na een corner werd gehaakt in het strafschopgebied, kon Simons de penalty laag in de linkerhoek binnenschieten. Mika Väyrynen probeerde zich steeds meer in het aanvalsspel te betrekken, maar was niet zo effectief met o.a. een kopbal over na een voorzet van Farfan. Op slag van rust was het wel zover: Farfan kopte een voorzet breed op Väyrynen, die lang nodig leek te hebben om te controleren maar uiteindelijk in de draai met links in de rechterhoek schoot. De hele eerste helft liep de opbouw vrij stroef, misschien ook omdat Panningen zich beperkte tot verdedigen.

Na rust kwam PSV met een 4-4-2-opstelling, of eigenlijk 4-2-2-2 met Beerens en Lee als buitenste middenvelders en Smit en Carrizo in het centrale blok. Sibon kwam op de koffie bij Farfan in de spits. Toen Da Costa gewisseld moest worden, kwam Aissati terug in het veld, die vlak voor een driemansverdediging ging spelen achter het middenveld zoals hierboven beschreven.

Panningen kroop meer uit zijn schulp, wat resulteerde in wat druk op de defensie van PSV. Voor Moens bleef het echter bij raap- en vangballetjes. De eerste kans voor PSV ontstond nadat Da Costa goed inschoof. Hij belandde rechtsvoor en gaf met links voor op Farfan, die weer breed kopte op de inlopende Carrizo. Zijn goede schot werd door de keeper gepareerd. Die deed dat ook met een schot van Sibon, dat toch doorhuppelde en uiteindelijk van de lijn werd gehaald. Daarna scoorde Sibon wel, koppend na een stijlvol voorgelepelde bal van Farfan. Na de wissel pikte Farfan de bal op en kon voorbij de keeper: 0-5.

Carrizo scoorde de 0-6 na een leuke combinatie: Sibon passte met één beweging door op Farfan, die met een strakke steekpass Carrizo lanceerde. De Argentijn omspeelde de keeper en had nog tijd om in te schieten. Sibon miste nog twee redelijke kansen, maar maakte dat even later weer goed door op links de ruimte in te duiken en met links zuiver voor te zetten op Farfan, die met een volley 0-7 maakte. Na een goede actie van Lee, niet voor het eerst, tikte de keeper het schot van de meegelopen Féher voor de voeten van Sibon, die rustig kon inschieten. Sibon stapte nog over de bal heen toen Alex mee was opgestoomd en van rechts hard voorzette, maar toch scoorde PSV nog een negende keer. Féher was de combinatie aangegaan en schoot van de punt van het zestienmetergebied diagonaal raak.

Beoordeling Lurven
In de tweede helft zat er meer beweging en fantasie in bij PSV, waardoor er ook meer gevaar voor de goal kwam. Beerens en Lee hielden het veld goed breed op de flanken en werkten verdedigend mee. Het 4-4-2-experiment liet zien dat deze reservespelers niet alleen kunnen gedijen op de vleugels in een 4-3-3-systeem. De vraag is wel hoe sterk het elftal verdedigend staat met deze samenstelling, ook met anderen op die vleugels.

Lee liet opnieuw fris voetbal en leuke acties zien, al zakte hij een periode wat weg. Hij maakt op mij meer indruk dan Beerens, die het zeker niet slecht doet, maar minder overtuiging in zijn spel heeft. Carrizo speelde op het middenveld een stuk beter dan op linksbuiten, een wereld van verschil met zaterdag. Met zijn loopacties en afstandsschot wist hij een aantal goede bijdrages te leveren.

De nieuwe man Da Costa komt op mij over als een lange, atletische en redelijk sterke verdediger, die ook nog eens best snel is en aan de bal het lef heeft om te voetballen. Als het mentaal goed zit met deze jongen, zie ik hem, hoe voorbarig ook, uitgroeien tot een zeer complete verdediger.

Alex in de aanval in een luchtduelFarfan speelde een zeer sterke wedstrijd, als aanspeelpunt, aangever en als afmaker. Hij leek zich met een spits naast zich als een vis in het water te voelen. Alex kwam opvallend veel mee naar voren voor een verdediger die geen aanvallende kwaliteiten zou bezitten. Väyrynen zoekt naar de vorm maar is duidelijk in staat om vanuit het middenveld aanvallende impulsen te geven. Aissati moet gewoon niet misbruikt worden als pure buitenspeler en kan zwervend veel aanspeelbaarheid en beweging toevoegen.

In de ‘Te Dumpen’-categorie speelde Smit weer een aardige wedstrijd, nu in een defensievere rol. Met name in de eerste helft onderschepte hij veel, in de tweede helft kroop hij ook wel weer mee naar voren. Sibon speelde een beetje wisselend: hij wist de bal regelmatig goed af te spelen, meestal vóóruit en kan twee goals en een assist op zijn naam schrijven. Daartegenover staan een paar missers die een echte goalgetter niet zouden overkomen en een paar steekpasses het niemandsland in. Féher deed aanvallend veel mee, maar lang niet altijd succesvol, getuige de vaak niet aankomende voorzetten.

Al met al een wedstrijd waarin de hogere amateurs toch simpel aan de kant werden gezet en net niet de dubbele cijfers werden gehaald. Ik ben benieuwd of Koeman verder zal experimenteren met twee spitsen, wellicht kan de combinatie Koné en Farfan nog nieuwe inzichten opleveren.

Rubriek: Voetbal

Een Reactie op “Verslag oefenwedstrijd: SV Panningen – PSV 0-9”

Reageer zelf
Diedde Verde

Voor een klein fortuin kon de Limburgse en Brabantse PSV-fan zijn favoriete club gisteren in Panningen live in actie zien komen. Met kaartjesprijzen van tien euro voor jeugd en vijftien euro (staanplaats) en twintig euro (zitplaats) stroomde de kas aardig vol. Maar ook niet meer dan ‘aardig’.

Kwamen er vier jaar geleden nog 5.000 fans naar deze wedstrijd kijken, dit jaar schat ik de opkomst op maximaal de helft (en dat is een ruime schatting).
Oorzaak van de lagere opkomst is wellicht de datum (12 juli 2006) van het PSV-bezoek: in de dorpen Helden en Panningen is het deze week kermis…
Daarnaast lijkt het me niet onwaarschijnlijk dat de belachelijk hoge toegangsprijs ook een barriere is voor sommige voetbalfans.

Enfin, Ronald Koemand had nog de behoefte aan een extra oefenpotje, en de connecties die (de ook aanwezige) Stan Valckx heeft met SV Panningen kwamen daarbij goed uit.

Zaken die mij opvielen.
Simons speelde solide.
Lamey: redelijk zwak.
Da Costa is een sterke verdediger, veel sprongkracht en goed overzicht.
Feher: sobertjes.
Smit: eerste helft prima stofzuiger op het middenveld, tweede helft redelijk onzichtbaar.
Vayrynnen: weinig balvast, wel dreigend, mist ritme, wel potentie.
Aissati: geef die jongen wat krachtvoer, dan komt hij er wel, want het spelinzicht heeft hij (nu de lichaamsbouw nog).
Afellay: blijft groeien, durft ballen op te eisen en blijft goed het spel verdelen.
Beerens: beweeglijk, maar te weinig dreiging.
Carrizo: beweeglijke zwerver, maar ook een lichtgewicht.
Alex: zeer solide
Sibon: blijft laconiek ogen, waar blijft dat heilige vuur?
Pepe Pla: vliegensvlugge jongeling, wellicht iets voor de toekomst.
Lee: zeer beweeglijk, durft ballen op te eisen, maar: weer een lichtgewicht.
Uitblinker Farfan: ook al moet deze wereldvoetballer pezen in de provincie: hij straalt speelplezier, kracht en inzicht uit en hij heeft nog steeds dat neusje voor de goal.
(overigens kregen Gomes en Moens te weinig (lees: niets) te doen, waarop enig oordeel gerechtvaardigd zou kunnen zijn.

Ergo:
PSV heeft zal met dit grote aantal lichtgewichten (Pla, Lee, Aissati, Beerens, Carrizo en in mindere mate Afellay) zich makkelijk op de been houden in de oefenpotjes, maar als het om de tegenstand zwaarder wordt, dan zijn de grote jongens als Alex, Simons, Gomes, Koné, Vennegoor, Cocu en Culina onmisbaar.

Tot zover mijn beschouwing.