10 Jan
2009

Domeinnaam registreren voor je eigen website

Bij het maken van je eigen website is het aan te raden om je eigen domeinnaam te registreren, d.w.z. een door jou gekozen (combinatie van) woord(en) gevolgd door bijvoorbeeld .nl of .com. Na het kiezen van een goede domeinnaam en het controleren of je gewenste domein beschikbaar is, is het tijd om te gaan registreren.

Persoonlijke informatie

Wat veel mensen niet beseffen, is dat je persoonlijke informatie op straat komt te liggen als je een domeinnaam hebt geregistreerd. Je moet als particulier namelijk je naam, adres en telefoonnummer opgeven bij de registratie van een domein en die komen in de zogenaamde whois-database terecht. Iedereen kan daarna opvragen welke gegevens bij jouw domeinnaam horen, dit om te garanderen dat men contact met de eigenaar kan opnemen als er op jouw website een overtreding begaan wordt of iemand je domeinnaam wil overkopen e.d. Vraag je dus goed af of je het hiermee eens bent, voordat je een domein registreert.

Duur van de registratie

Een domein registreren is niet voor eeuwig, maar altijd voor een bepaalde periode. Als die periode verstreken is, moet je je registratie verlengen, anders kan een ander de domeinnaam zelf gaan registreren. In Nederland is een periode van een jaar gebruikelijk, maar er zijn aanbieders die standaard twee jaar of langer bieden, meer is vaak mogelijk als je dat wilt. Bedenk dus vooraf hoe lang je gebruik wilt maken van de naam en noteer indien nodig de datum waarop je domein verloopt, zodat je kunt verlengen.

Waarheen verwijst het domein?

Ook dit is goed om van tevoren te bedenken. Een geregistreerde domeinnaam is nog geen website. Je hebt een aantal opties. Ten eerste kun je een domeinnaam stallen: alleen reserveren, maar er verder geen site aan koppelen. Dit is heel handig als je zeker wilt weten dat jij in een later stadium een website kunt maken met de door jou gewenste domeinnaam. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Ten tweede kun je de domeinnaam door laten verwijzen naar een bestaande website, webruimte of bijvoorbeeld je website op je thuisserver. Ten slotte de meest gebruikte optie: het koppelen van de domeinnaam aan webruimte die je afneemt bij het hostingbedrijf waar je de domeinnaam registreert. Veel bedrijven bieden namelijk pakketten aan waarbij je serverruimte, bandbreedte én een domeinnaam krijgt. Dit is het eenvoudigste middel om een website te beginnen met een eigen domeinnaam.

Kosten

Wat kost het registreren van een domeinnaam? De kosten hangen af van de aanbieder en het type domein. Er zijn verschillende prijzen voor bijvoorbeeld een .com, .nl of .info. Ook kan een hostingbedrijf vragen wat ze willen voor een domeinregistratie. Bedenk dat zij een vast bedrag kwijt zijn om als deelnemer domeinen bij de SIDN te mogen registreren, maar per domein slechts een halve euro betalen aan de SIDN. Het is redelijk dat zij aan jou als klant meer dan die halve euro vragen, maar het moet ook niet te gek worden. Met een beetje rondshoppen kun je voor een paar euro al een domein registreren.

Waar aanvragen?

Dat is een vraag die je alleen zelf kunt beantwoorden. Wanneer je ook webruimte wilt afnemen, kun je het beste één goed hostingbedrijf uitkiezen dat jou de webruimte én de domeinnaam levert. Welk bedrijf dat wordt moet je zelf bepalen, het is altijd een afweging tussen kosten en kwaliteit. Raadpleeg forums en sites als Webhosters.nl om ervaringen van anderen mee te nemen in je oordeel.

Rubriek: Internet

2 Reacties op “Domeinnaam registreren voor je eigen website”

Reageer zelf

hallo ik wil wel een website hebbe!