14 Jul
2008

Recensie TV-serie: Burn Notice (USA)

Lurven.nl bespreekt nieuwe televisieseries van dit seizoen. Voorlopig is deze alleen te zien op de Amerikaanse televisie, maar wel te downloaden via torrents en nieuwsservers.

“When you get burned, you’ve got NOTHING!”, zo luidt de slogan van de serie Burn Notice. Dat is meteen een aardige manier om te omschrijven waar het in deze serie op aan komt: met weinig tot geen middelen toch resultaten bereiken. Wie nu meteen aan MacGyver denkt, zit niet eens zo ver naast de waarheid.

Het verhaal

Michael Westen was jarenlang een zeer succesvolle spion van de Verenigde Staten, tot hij op een dag, midden in een opdracht het telefoontje krijgt: “You got burned.” D.w.z.: Michael is per direct ontslagen. Blijkbaar is dat op zich niet genoeg, want een ontslagen spion wordt van zijn identiteit beroofd en compleet uit het systeem gewist, waarna hij zich maar moet zien te redden.

Omdat hij geen enkele reden ziet voor zijn ‘burn notice’ en geen uitleg krijgt, besluit Michael op zoek te gaan naar degene die dit veroorzaakt heeft. Hij strijkt neer in Miami waar hij enkele contacten heeft, zodat hij aan basisbenodigdheden kan komen. Burn NoticeHet aardige van de serie is dat de rode draad van het achterhalen van de bobo die hem ontslagen heeft door alle afleveringen loopt, maar daarnaast iedere aflevering een los verhaal heeft.

Michael moet namelijk wel aan geld zien te komen en daarbij komen zijn spionnenskills goed van pas. Er zijn namelijk nogal wat mensen in Miami die wel een slimme, vindingrijke priv├ędetective die ook nog zijn mannetje staat kunnen gebruiken. Hij laat zich dus inhuren om allerlei zaken op te lossen voor mensen en dan hebben we het natuurlijk niet over arme poesjes uit de boom halen.

Personages

Michael staat niet alleen. Zijn voormalige vriendin, Fiona, werkt voor de CIA en is bereid Michael hier en daar een handje te helpen, al heeft hij dan tegelijk zijn handen vol aan haar, omdat ze bijzonder eigenwijs is. Zijn vriend Sam heeft overal contacten en staat steeds voor hem klaar, als er maar drank aan te pas komt.

Dan is er ook nog Michaels moeder Madeline, die niet zozeer praktische hulp biedt maar zich meer aan hem opdringt. Ze is blij dat hij eindelijk weer in de buurt woont en wil graag contact met hem, maar Michaels moeilijke jeugd thuis is nogal een belemmering.

Creatieve oplossingen en humor

Naast de spanning rondom de opdrachten die Michael aanneemt, steunt Burn Notice op de vindingrijkheid waarmee hij praktische problemen oplost. Een vleugje MacGyver hier, een snufje A-Team daar. In zijn leven als spion heeft hij geleerd om van de gekste dingen wapens, afluisterapparatuur of andere nuttige zaken te maken.

De zaken verlopen lang niet altijd zoals hij plant. Dat kan soms komische situaties opleveren. Bovendien zijn de mensen om hem heen ook goed voor een humoristische noot. Zijn zeurende, kettingrokende moeder, zijn vrouwenversierende, zuipende vriend Sam en de dwarse, ondeugende Fiona.

Conclusie

Genoeg ingredi├źnten voor een serie met drie kwartier vermaak. Je hoeft je geen minuut te vervelen, krijgt leuke verhalen voorgeschoteld en veel afwisseling. Michael is een soort aan lager wal geraakte James Bond zonder budget, waardoor het vermakelijk is om te zien hoe hij zich steeds weer redt. Natuurlijk word je lekker nieuwsgierig gehouden omtrent de rode draad in het verhaal, want als Michael meteen de booswicht zou vinden die hem heeft laten ontslaan, zou Burn Notice snel afgelopen zijn.

IMDB: Burn Notice
TVRage: Burn Notice
Genre: Comedy/Detective/Actie
Cast: Jeffrey Donovan, Gabrielle Anwar, Bruce Campbell, Sharon Gless
Looptijd: 42 minuten

Rubriek: TV

Een Reactie op “Recensie TV-serie: Burn Notice (USA)”

Reageer zelf

Top serie! Burn Notice is gewoon top! Coole recensie btw!