14 Jun
2008

EK 2008 | Analyse Nederland-Frankrijk: 4-1

Het Nederlands Elftal heeft zich al na twee wedstrijden in de groepsfase geplaatst voor de kwartfinale van het EK Voetbal 2008. Dat is het gevolg van de 4-1 overwinning op Frankrijk, twee jaar geleden nog verliezend finalist op het WK 2006. Oranje zette ook dit topland met ruime cijfers aan de kant, na afgelopen maandag de wereldkampioen te hebben gedeklasseerd. Daarmee is Nederland met glans door de ‘poule des doods’ gekomen. Zelfs na de dikke overwinning op de Italianen hebben waarschijnlijk weinig mensen deze uitslag tegen Frankrijk voorspeld.

Opstelling

Nederland begon de wedstrijd in dezelfde opstelling als in de wedstrijd tegen Italië:


---------------Van der Sar---------------
Boulahrouz-Ooijer-Mathijsen-V.Bronckhorst
--------De Jong---------Engelaar---------
-Kuijt--------V.d.Vaart---------Sneijder-
--------------V. Nistelrooy--------------

Van Basten hanteerde dus dezelfde 4-2-3-1-tactiek met iedereen op dezelfde plek als maandag. Arjen Robben was op wonderbaarlijke wijze hersteld van zijn blessure en fit genoeg om te spelen, maar begon toch op de bank, net als Robin van Persie, ondanks zijn goede invalbeurt tegen Italië.

Wedstrijdverloop

Nederland begon goed aan de wedstrijd. Opnieuw wisten de spelers rustig te blijven in balbezit en tegelijkertijd een hoog speltempo neer te zetten. Na wat kleine kansen was het deze keer al in de 9e minuut raak. Na een lange voorzet van Van Bronckhorst nam Kuijt de bal op de borst aan en verdiende via een verdediger in een lastige hoek een corner. Die werd op rechts ingedraaid door V.d. Vaart. Ooijer sprong, maar hield in waardoor Dirk Kuijt zelf de bal feilloos kon inkoppen vóór zijn directe tegenstander: 1-0.

Dirk Kuijt scoortOok daarna had Oranje een tijd het betere van het spel. Er kwamen meer kansen en de Fransen hadden het moeilijk. Toch wisten ze zich goed terug te knokken in de wedstrijd en Nederland achteruit te drukken. Zeker het laatste kwartier van de eerste helft kreeg Oranje kans na kans te verwerken. Van der Sar kon wederom uitblinken door iedere doelpoging te verijdelen, maar de verdediging schudde op zijn grondvesten. Toch haalde Nederland de rust met de 1-0 voorsprong.

Na rust kwam Arjen Robben in het veld als linker aanvallende middenvelder. Engelaar werd gewisseld en Sneijder zakte terug naar zijn positie. Aan de ene kant leverde dit Nederland aanvallend extra dreiging op, maar aan de andere kant bleven ook de Fransen erg gevaarlijk doordat op het middenveld de balans ontbrak, met de aanvallend ingestelde Sneijder op een controlerende positie.

Het Nederlands Elftal wist de bal vaak moeizaam weg te werken uit de eigen verdediging, waardoor Frankrijk bleef komen en V.d. Sar moest blijven redden. Wanneer er wél de rust was om een aanval op te zetten, bleek dat Nederland nog steeds gevaarlijk kon worden. Tien minuten na rust kwam Van Persie in het veld voor Kuijt, waardoor op links én rechts verse aanvallende krachten stonden. Daarmee bleef het een zeer onderhoudende wedstrijd met kansen over en weer.

De 2-0 in de 59e minuut ontstond toen Nederland wist uit te breken na een aanval van Frankrijk. V. Nistelrooy werd op links op eigen helft bereikt en spurtte met de bal op de zijlijn af. Hij belandde tussen twee tegenstanders, maar met een geweldig hoogstandje draaide hij op de zijlijn om zijn as en wist met een hakje de achter hem opkomende Robben aan te spelen. Die trok een stevige sprint waarbij hij twee man zijn hielen liet zien en bleef goed kijken. Voorbij de strafschopstip kwam Robin van Persie inlopen, die de bal op maat voorgezet kreeg van Robben. V. Persie schoot in de hoek waar de keeper net voorlangs terugliep, maar die had het al opgegeven en raakte bijna per ongeluk de bal nog met zijn hand. Tergend langzaam rolde de bal de goal in.

Frankrijk bleef vechten voor de winst, het wist dat het bij verlies het heel lastig zou krijgen om de kwartfinale nog te bereiken. Na een aantal kansen was het eindelijk raak omdat even niets klopte bij Oranje. Rechtsback Sagnol pakte op eigen helft de bal van V. Nistelrooy af, bereikte Govou die Sagnol lanceerde. Sagnol was V. Bronckhorst en V.d. Vaart al voorbij, Nigel de Jong kon niet op tijd bijsluiten om een voorzet te voorkomen. Sagnol zette laag voor op de inkomende Henry, die op randje buitenspel net voor Mathijsen wist te komen en zijn voet tegen de bal kreeg, die in de verre hoek voorbij V.d. Sar stuiterde.

De Fransen konden echter niet lang van de 2-1 genieten. Vanaf de aftrap viel Nederland weer aan. Sneijder bood zich goed aan en ontving de bal centraal van V. Bronckhorst. De kleine middenvelder draaide en gaf een steekpassje het strafschopgebied in op Robben, die op snelheid Sagnol klopte en aan kon nemen. Hij passeerde ook Thuram en kwam dicht bij de achterlijn, waar geen ruimte was voor een voorzet. Uit een vrijwel onmogelijke hoek knalde hij de bal daarom maar genadeloos bovenin de goal over keeper Coupet heen. Binnen een minuut was het dus alweer 3-1.

Dat leek de Fransen een beetje te breken. Natuurlijk bleven ze aanvallen, maar het werd steeds duidelijker dat het een onmogelijke opgave begon te worden voor ze om dit nog te winnen. Van Basten wisselde een derde keer om de balans op het middenveld te herstellen. V.d. Vaart verliet het veld, Sneijder schoof naar voren naar zijn plek, V. Bronckhorst werd controlerende middenvelder en Wilfred Bouma viel in op de linksbackpositie. Hoewel er achterin nog wat gevaarlijke momenten ontstonden, leek de wedstrijd wel beslist.

Robin van Persie scoortIn blessuretijd deelde Oranje nog even de genadeklap uit. Opnieuw V. Nistelrooy zette de aanval op. Aan de rechterzijlijn leidde hij Thuram af, waardoor Sneijder en V. Persie centraal wat ruimte kregen. Hij legde terug op De Jong, die met een breedtepass V. Persie bereikte. Die speelde Sneijder net buiten het strafschopgebied aan en liep zelf door voor een eentweetje. Sneijder kon ook links de opkomende Robben aanspelen, maar draaide bij zijn tegenstander weg en schoot verrassend van ruim 20 meter. De bal sloeg via de onderkant lat in de linkerkruising boven de kansloze Coupet: 4-1.

Beoordeling

Nederland speelde tegen Frankrijk minder goed dan tegen Italië, waardoor het verschil met de tegenstander op het veld ook kleiner was. De 4-1 score is daarom geen realistische weergave van de verhoudingen op het veld, wel van de efficiëntie. Beide landen creëerden in deze open wedstrijd veel goede kansen, maar Nederland was daarin duidelijk overtuigender en had een betere keeper om de pogingen van de tegenstander te pareren. Oranje miste na de goede openingsfase overtuiging om geconcentreerd vooruit te blijven voetballen, waardoor Frankrijk de ruimte kreeg om aan te vallen.

Opvallend was dat in de fases dat Frankrijk aandrong, de Nederlanders steeds erg lang wachten met het aanpakken van een tegenstander aan de bal. Doordat er niet vroeg genoeg gestoord werd, kwam het vaak op de achterste linie aan. Boulahrouz heeft met diverse goede tackles op de bal heel wat voorzetten moeten voorkomen. Ooijer en Mathijsen hebben het nodige opruimwerk moeten verrichten.

Het hoort niet zover te komen dat zij het zo druk krijgen. Het duo De Jong en Engelaar deed het deze wedstrijd minder goed. Engelaar speelde defensief okee, maar aan de bal handelde hij regelmatig te traag. De Jong had na de openingsfase veel moeite met het in bedwang houden van de ronddartelende Ribéry.

Giovanni van BronckhorstGelukkig kon Nederland daar in aanvallend opzicht voldoende tegenover zetten. Opnieuw waren V.d. Vaart en Sneijder goed in vorm waardoor een bal die bij hen terechtkwam vaak een goede voortzetting opleverde. Ook V. Nistelrooy was weer sterk aan de bal en leek soms ongrijpbaar voor de verdedigers. Kuijt werkte wederom hard en maakte de belangrijke openingstreffer.

De wissels van V. Basten pakten goed uit. Het is fantastisch om op de reservebank spelers als Robben en V. Persie te hebben, die bij een 1-0 stand de wedstrijd wisten te kantelen in het voordeel van Nederland. Als je dan bedenkt dat ook de creatieve Afellay, nationaal topscorer Huntelaar (nu licht geblesseerd) en stormram Vennegoor of Hesselink nog tot de beschikking van de bondscoach staan, is het duidelijk dat de selectie aanvallend bulkt van de kwaliteit.

Het defensieve blok op het middenveld is niet van wereldniveau, maar blijft tot nu toe goed (Italië) en behoorlijk (Frankrijk) overeind. Achter de hand zijn nog De Zeeuw en V. Bronckhorst voor die posities, waarbij Bouma of De Cler linksback kunnen overnemen.

Ook de verdediging bevat geen wereldtoppers, Nederland moet het defensief van het enorme teamwerk hebben. Daarmee zit het wel goed, want iedereen is bereid voor elkaar het vuile werk op te knappen. De ervaren André Ooijer geeft samen met V. Bronckhorst leiding aan de defensie en Boulahrouz en Mathijsen moeten vooral hun tegenstander uitschakelen.

De wedstrijd tegen Roemenië is voor Oranje niet van belang, maar Van Basten heeft aangegeven daarin vol voor de winst te gaan. Wanneer kwam Nederland voor het laatst met negen punten door de groepsronde van een toernooi heen? Als Spanje in groep D zijn werk doet, is de kans groot dat Zweden daar tweede wordt en in de kwartfinale de tegenstander van Nederland zal zijn. Als Oranje het niveau weet vast te houden, en waarom niet, maken ze een hele goede kans om ook van Zweden te winnen.

Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.