22 Jun
2008

EK 2008 | Analyse Nederland-Rusland: 1-3

Het EK 2008 is voorbij voor het Nederlands Elftal. Tegen het sterk spelend Rusland van wonderdoener Hiddink kwam Nederland er bijna niet aan te pas. Een terechte nederlaag was het gevolg, al nam Rusland pas in de verlenging de beslissende voorsprong. Het toernooi begon voor veel Nederlanders zonder hoge verwachtingen, maar na de topwedstrijden in de poule leefde opeens het hele land mee met de mannen van Van Basten. De teleurstelling moet dan ook groot zijn geweest bij menigeen toen gisteren bleek dat Guus het wéér flikte.

Ruslands nationale voetbalteam zat nog niet zo lang geleden in het slop. Er werd niets gepresteerd, er werden geen eindtoernooien bereikt en Rusland kampte met een totaal gebrek aan moraal. Hiddink had naam gemaakt met voetbaldwergen Australië (kwalificatie voor het WK 2006, uitgeschakeld in de 8e finale door wereldkampioen Italië) en Zuid-Korea (halve finale WK 2002) en moest het Russisch elftal nieuw elan geven. Met de hakken over de sloot dwong hij met de Russen kwalificatie af doordat Engeland overmoedig werd tegen Kroatië en in de openingswedstrijd leek Rusland het lelijke eendje te worden van het EK door kansloos van Spanje te verliezen. Hiddink en zijn mannen zetten echter door en haalden toch de kwartfinale. Tot verbazing van veel Nederlanders staat Rusland nu zelfs in de halve finale ten koste van Oranje.

Opstelling

Nederland startte met dezelfde opstelling als in de eerste twee wedstrijden:

---------------Van der Sar---------------
Boulahrouz-Ooijer-Mathijsen-V.Bronckhorst
--------De Jong---------Engelaar---------
-Kuijt--------V.d.Vaart---------Sneijder-
--------------V. Nistelrooy--------------

Deze invulling en tactiek waren succesvol tegen Italië en Frankrijk, dus had Van Basten weinig reden om veranderingen aan te brengen.

Wedstrijdverloop

Direct vanaf het begin was het duidelijk dat het bij Oranje niet lekker liep. De Russen speelden fel op de bal en wisten met speels gemak de aanvallers te bereiken. Rusland kreeg dan ook de beste kansen in de eerste helft, maar V.d. Sar verrichtte wederom goed werk. Het Nederlands Elftal wankelde, maar bleef overeind. Zelf werd het vooral gevaarlijk uit stilstaande situaties, zoals de indraaiende vrije trappen van V.d. Vaart die enkele spelers gevaarlijk in stelling brachten. Toch miste het laatste tikje steeds en kon Rusland steevast weer aanvallen. In plaats van massaal achterin hangen en verdedigen lanceerden de Russen steeds weer mensen naar voren om de Nederlandse defensie te geselen.

Na rust werd V. Persie ingebracht voor Kuijt om het spel aanvallend meer verrassing te geven. Dat lukte maar ten dele, ook V. Persie kon voorin niet de potten breken zoals in de eerdere wedstrijden. Rusland was ook na rust sterker en omdat Boulahrouz last kreeg van een blessure, bracht V. Basten Heitinga op rechtsback in in de hoop defensief meteen meer controle te krijgen. Dat lukte niet, want kort na de wissel brak Rusland over links uit en startte Heitinga te laat om de voorzet te blokkeren. Pavljoetsjenko werd bereikt en kon de bal voorbij V.d. Sar tikken.

Nederland had dus nog ruim een half uur om te scoren en V. Basten bracht Afellay voor Engelaar om nog meer creativiteit voorin te krijgen. V.d. Vaart zakte een linie terug en speelde naast De Jong in een controlerende rol. Het werd een spannende fase waarin Nederland wel sterker werd, maar nooit echt Rusland onder controle kreeg. De Russen verdedigden als een team en wisten vaak in enkele passes de bal te verplaatsen naar de aanvallers, waarop Nederland geen antwoord had.

V. Nistelrooy scoort de 1-1Oranje smeet met krachten om toch de gelijkmaker te forceren. In de 86e minuut lukte dat uiteindelijk: Sneijder draaide vanaf rechts een vrije trap in en met al zijn wilskracht dook V. Nistelrooy voor zijn man en kopte net de bal in de hoek van de goal: 1-1. De supporters waren verontwaardigd toen een Rus aan zijn tweede gele kaart ontkwam nadat Sneijder onderuit ging. De grensrechter had een achterbal geconstateerd, waardoor de situatie daarna niet meer van belang zou zijn. De bal was niet over de lijn geweest, maar er werd ook geen overtreding op Sneijder gemaakt, zo toonde de herhaling.

Nederland haalde de verlenging zonder verdere kleerscheuren, maar had geen wissels meer over en oogde afgepeigerd. Hiddinks spelers leken zo fit als een hoentje over het veld te dartelen en Rusland mocht bovendien nog een keer wisselen. Het beeld in de verlenging was niet rooskleurig: Rusland bleef het gevaarlijkst en in de 112e minuut speelde uitblinker Arshavin Ooijer uit en zette voor op Torbinskij, die de 1-2 binnenschoot.

Iedereen voelde aan dat Nederland kracht tekort kwam om nog gelijk te maken, maar na de laatste Russische wissel schoot Arshavin zelf de laatste Nederlandse hoop op eigen kracht aan flarden: 1-3. Ontgoocheling bij Oranje, grote vreugde bij Rusland, dat Nederland uitschakelt en doorgaat naar de kwartfinale.

Beoordeling

Het mag gezegd worden: de Russen speelden simpelweg beter dan Nederland. Met twee goede spelers en negen gedreven werkers in het elftal zette Hiddink een mooi kunststukje neer. Spits Pavljoetsjenko plukte de passes haast magnetisch uit de lucht en was altijd bereikbaar. Aanvallende middenvelder Arshavin was bij vrijwel iedere aanval betrokken en stond aan de basis van alle goals. Ongrijpbaar voor de Nederlandse defensie dook hij werkelijk overal op en als hij aan de bal was, was hij er niet vanaf te krijgen. Het was aan zijn onzuivere eindpass te danken dat Nederland geen zeven tegengoals te verwerken kreeg.

Arshavin scoort de 1-3Nederland kon aanvallend niet genoeg de openingen vinden tussen de gestructureerd spelende Russen. Defensief hield Oranje ook nog eens veel te veel afstand van de tegenstander, waardoor die af en toe vrij spel kreeg. Het verschil was schrijnend: met een Nederlander aan de bal op de helft van de tegenstander had hij direct twee Russen in zijn nek, andersom grepen de Nederlandse verdedigers pas bij het strafschopgebied in. Met een begenadigde dribbelaar als Arshavin is dat te laat, omdat er dan geen ruimte meer is voor rugdekking als hij zijn man passeert. Hoewel V.d. Sar als vanouds goed speelde, was er voor hem ook geen redden meer aan. Bij alle goals was hij kansloos.

De beste man aan de kant van Nederland was nog Nigel de Jong. Aan aanvallen kwam hij niet toe, maar verdedigend heeft hij heel veel puin geruimd. Als enige leek hij vaak een aanval te doorzien en stond hij regelmatig op de juiste plek om deze te onderbreken. De overige verdedigende spelers tastten regelmatig mis, met grote kansen en de drie goals tot gevolg.

Waar eerder Sneijder en V.d. Vaart hun stempel op het aanvalsspel konden drukken, hadden ze nu veel moeite om tot goede combinaties te komen en verrassende voortzettingen te bedenken. De eerder zo balvaste V. Nistelrooy had nu regelmatig moeite om de bal te controleren, waardoor hem aanspelen meer een gokpartij werd dan een zekerheidje.

Het is opvallend dat Nederland zo goed speelde in de groepswedstrijden en zo mistastte tegen de fanatieke Russen. Diverse theorieën doen de ronde: het wisselen van het elftal tegen Roemenië zou de spelers uit hun ritme hebben gehaald, de Nederlandse topspelers zouden te weinig conditionele reserves hebben na hun lange seizoenen in de zware buitenlandse competities, de privé-situatie rond Boulahrouz zou zijn uitwerking hebben op de spelers. Waarschijnlijk zal echter een groot deel verklaard kunnen worden door Guus Hiddink. De meester heeft gewoon heel goed gezien waar de zwaktes van Nederland lagen en wist zijn spelers daar optimaal gebruik van te laten maken. Een zeer bijzondere kwaliteit, die de minder ervaren Van Basten blijkbaar nog niet in die mate heeft.

Rubriek: Voetbal

5 Reacties op “EK 2008 | Analyse Nederland-Rusland: 1-3”

Reageer zelf

Waarom valt het niemand op dat het derde doelpunt van Rusland een buitenspeldoelpunt was? Of heb ik dit zo verkeerd gezien? Graag reactie.

was dat nog van belang

ArshavinLover.

Het is geen Pavljoetsjenko
maar
Pavelyuchenko “:)

ArshavinLover.

Oops zonder die ene E ;p
Pavlyuchenko 🙂

ArshavinLover.

Derde doelpunt was van Andrey Arshavin 🙂 (L)