15 Jul
2006

Verslag oefenwedstrijd: FC Utrecht – FC Dordrecht 1-1

FC Utrecht oefende vanmiddag tegen eerstedivisionist FC Dordrecht, getraind door voormalig FC Utrecht-coach Gert Kruys. Hoewel je op papier een klasseverschil hebt, kwam dat in het veld en in de 1-1-eindstand niet zo tot uitdrukking. Foeke Booy liet het elftal in 4-3-3 spelen met de aankopen Van Dijk en V.d. Gun in de basis op rechtshalf en rechtsbuiten. De proefspeler Amuneke stond bijna de hele wedstrijd op linksbuiten geposteerd en Michel Vorm mocht zich in de eerste helft bewijzen. Opvallend was verder dat de 17-jarige Erik Pieters centraal in de verdediging speelde.

Opstelling FC Utrecht

---------------Vorm----------------
Tiendalli-Pieters-Broers--Braafheid
----V. Dijk-------------Somers-----
---------------Caluwé--------------
-V.d. Gun------Fortuné----Amuneke--

Wissels tweede helft:

Grandel voor Vorm
Douglas voor V.d. Gun (beide in de rust)
V. Buuren voor Tiendalli
De Jong voor V. Dijk
Kruys voor Caluwé
Rossini voor Fortuné
Leeuwin voor Amuneke

Wedstrijdverloop
In het eerste kwartier wist V.d. Gun twee kansen voor zichzelf te creëren met een individuele actie. De eerste keer passeerde hij zijn tegenstander binnendoor en schoot met links goed de hoge hoek in, de tweede keer ging hij buitenom en schoot met rechts in de verre hoek. Frank Kooiman kon de schoten over en naast tikken. De eerste en enige echte kans voor Dordrecht in de eerste helft was direct een goal: een schot werd door een centrale verdediger van Utrecht van richting veranderd en vloog laag in de rechterhoek. Vorm was kansloos.

Joost Broerse gaat het kopduel aanNa een half uur was er een goede kans na een mooie aanval. Pieters onderschepte en pakte wat meters over de middenlijn. Met links speelde hij op rechts Caluwé vrij, die een halfhoge voorzet gaf op Fortuné rond de strafschopstip. Die kon aannemen en even de bal bij zich houden, voordat hij aflegde op Somers, die iets te zacht maar wel zuiver laag in de linkerhoek schoot. Opnieuw redde Kooiman. Een paar minuten voor rust kon dezelfde Somers dan 1-1 scoren toen hij na een aanval over links redelijk vrij kon inschieten.

Voor rust was er nog een bijzonder moment. Op wilskracht ging Fortuné links bij de achterlijn door en kreeg de bal met moeite nog voor de goal. Een verdediger schoot de bal in de breedte weg en raakte het hoofd van een medespeler, waarna de bal met een boogje op de lat belandde. Kooiman bleef kijken en ving daarna de bal doodkalm op.

Waar Dordrecht voor de rust leuk meevoetbalde maar slechts één echte kans creëerde, werd het doel van de ingevallen Grandel na rust in de eerste fase flink onder vuur genomen. De Fransman verrichtte een aantal sterke reddingen en hield zijn ploeg daarmee op 1-1. Utrecht kon in het tweede deel van de tweede helft wel wat meer overwicht op het veld ontwikkelen, maar speelde erg slordig en had moeite om nog doelkansen te fabriceren. Kees van Buuren, die inviel voor Tiendalli, raakte even geblesseerd. Toen hij net overeind stond en het spel verderging, kreeg hij nog direct een goede schietkans, die helaas geen doel raakte.

Beoordeling Lurven
Het was een tam potje van de kant van Utrecht. De automatismen ontbraken grotendeels en bij gebrek aan goede combinaties werd veel de lange bal gespeeld. Dat is niet het spelletje dat Booy voor ogen heeft, bovendien heeft Utrecht spelers die juist geschikt zouden moeten zijn voor combinatiespel.

V.d. Gun kon het overduidelijk nog niet bijbenen en was vrijwel onzichtbaar, maar liet met zijn twee zelf gecreëerde kansen wel zien een actie in huis te hebben en voor gevaar van de flanken te kunnen zorgen. Hij zal even tijd nodig hebben om weer in vorm te komen, dan pas kan beoordeeld worden of hij een aanwinst kan zijn.

Amuneke kon geen enkel moment indruk maken en ik vermoed dat hij niet lang meer in Utrecht hoeft te blijven. Hij had weinig oog voor zijn medespelers en schoot vaak te kort in zijn balbehandeling, geen goede punten voor een buitenspeler. Van Dijk maakte een betere indruk: hoewel hij nog niet voluit leek te gaan, kan hij wel degelijk een aanwinst op het middenveld zijn. Naast het jagen en ballen afpakken heeft hij ook een goed overzicht en een aardige pass in de benen.

Erik Pieters bouwt opAchterin viel de jonge Pieters op met zijn degelijke spel. Hoewel hij toch een aantal kopduels verloor, leek hij weinig moeite te hebben om mee te draaien achterin. Hij hield de rust in zijn spel en was in staat het overzicht te bewaren. Het is goed nieuws voor Utrecht, dat de (nabije) toekomst zich al weer aandient. Naast Broerse, vandaag niet altijd met evenveel overtuiging in zijn spel, staat normaal gesproken Aljé Schut, die weer fit is. Sander Keller is voorlopig nog geblesseerd en Van Steensel heeft tot nu toe alleen aangetoond het eredivisieniveau niet goed aan te kunnen. Wellicht dat Pieters een welkome aanvulling in de selectie zal zijn. Hij zal overigens nog wel getest moeten worden tegen een tegenstander van eredivisieniveau.

Verder vielen Fortuné, Caluwé en Braafheid behoorlijk tegen. Fortuné heeft de grootste moeite om met de rug naar de goal te spelen. Af en toe een goede kaats kan er wel vanaf, maar hij heeft veel balverlies. Hoge ballen laat hij regelmatig lopen, pas als hij de bal aan de voet heeft met zijn gezicht naar de goal en ruimte voor zich heeft, kan hij gevaarlijk worden. Caluwé zou de aanvallende schakel op het middenveld moeten zijn, maar liet vandaag bar weinig zien. Bij vlagen was hij even aanwezig, maar hij was voornamelijk te zien in verdedigende acties. Braafheid speelde onrustig en slordig, van deze Jong Oranje-speler mag je nog wel een hoger niveau verwachten.

Douglas had een aardige invalbeurt waarin hij voor wat aanvallende impulsen zorgde, op links speelde Leeuwin te kort om iets te kunnen laten zien. Rossini voegde in de spits niet veel toe, maar deed het ook weer niet slechter dan Fortuné. V. Buuren deed het als invaller op rechtsback wel weer goed.

Op dit moment ziet het ernaar uit dat FC Utrecht met name aanvallend nog veel progressie moet boeken. Het wist FC Dordrecht achterin een helft lang van kansen af te houden en met wat meer wedstrijdritme en conditie verwacht ik dat de defensie komend seizoen goed op de been zal blijven, zeker met spelers als Van Dijk en Somers daarvoor.

  • Klik hier voor een foto-impressie van deze wedstrijd.
Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.