6 Jul
2008

AVG Search-Shield rooft dataverkeer en vertraagt je browser

Ik vind AVG al jaren een goede virusscanner: hij is gratis, eenvoudig te installeren, levert goede bescherming en propt je computer niet vol met overbodige software die veel rekenkracht en geheugen vreten. AVG doet gewoon op de achtergrond zijn werk en je merkt er niets van zolang je geen virussen binnenkrijgt. Met hun Search-Shield zijn ze bij AVG echter de fout in gegaan. Dit onderdeel dat al in AVG Free te vinden is, rooft dataverkeer en bandbreedte van websites en kan het browsen van de gebruiker vertragen.

Wat is Search-Shield?

AVG Antivirus Search ShieldStel dat je zoekt met Google op ‘Lurven’. Je krijgt standaard 10 resultaten in Google te zien. AVG Search-Shield opent ze onzichtbaar alle 10, ook al bezoek je er slechts één of geen. Mocht er een site met enge scripts o.i.d. tussen die 10 zitten, dan verschijnt achter dat zoekresultaat een icoontje om je te waarschuwen. In plaats van slechts die ene website waar je naar op zoek was, haalt je computer dan dus opeens 10 websites binnen, zonder dat je ze bekijkt. Search-Shield doet dit op iedere pagina met zoekresultaten, dus als je veel gebruik maakt van zoekmachines, komt het programma veel in actie.

Wat is nou het probleem?

Klinkt aardig, zou je zeggen. Je loopt minder risico dat je een malafide site bezoekt. Dat kan inderdaad waar zijn, alleen heeft deze methode zijn keerzijdes. Er zijn twee belangrijke bezwaren:

  • Browsen vertraagd
    Diverse gebruikers melden op internet dat het zoeken trager gaat vanwege dit Search-Shield. Soms opent het zoekresultatenscherm veel trager doordat AVG interfereert, soms wordt het algemene browsen vertraagd doordat AVG nog zoekresultaten aan het scannen is. Weinig mensen zitten te wachten op een trage reactie van Google, Live Search of Yahoo.
  • Diefstal dataverkeer en bandbreedte
    Doordat AVG Search-Shield vaak 10 sites binnenhaalt waar de gebruiker er anders waarschijnlijk maar 1 had geopend, verbruikt het onnodig dataverkeer en bandbreedte van de websites die niet getoond worden. Een enkele keer zou niet zo’n probleem zijn, maar als je beseft dat miljoenen mensen met Search-Shield aan het zoeken zijn en dus op dat moment zo’n 10x zoveel bandbreedte gebruiken als normaal, wordt het plaatje al duidelijker.

Diverse websites rapporteren dat hun statistieken een ernstig vertekend beeld geven dankzij Search-Shield. Het programma kan op een site soms honderden of duizenden extra hits per dag opleveren, die in feite geen echte menselijke bezoekers zijn. De website raakt op deze manier heel wat dataverkeer kwijt en ziet de beschikbare bandbreedte slinken, maar krijgt er geen enkele echte bezoeker voor terug.

Wat kan ik eraan doen?

Je hoeft AVG niet aan de kant te zetten, want deze problemen zijn vrij eenvoudig te voorkomen of op te lossen. Tijdens de installatieprocedure van AVG dien je ‘AVG Search-Shield’ uit te vinken. AVG is dan gewoon bruikbaar, maar dit onderdeel blijft afwezig. Mocht je AVG al hebben en Search Shield willen verwijderen, dan kun je simpelweg heel AVG deïnstalleren en opnieuw downloaden en installeren en bovenstaande stap uitvoeren.

Wanneer alle AVG-gebruikers dit zouden doen, wordt het dataverkeerprobleem voor veel websites opgelost. De gebruikers zelf lopen niet langer het risico op vertraagd zoeken. Je verliest wel de functionaliteit van Search-Shield die je zou kunnen beschermen tegen malafide websites. Maar zeg eens eerlijk, kon je tot nu toe leven zonder? Wie deze functie écht nodig heeft, is eerder gebaat bij een cursus ‘Wat kan ik vertrouwen op internet’ of bij een échte webbrowser zoals Firefox of Opera.

Tip voor webmasters

Wanneer je op jouw website ook overmatig AVG-verkeer hebt gesignaleerd in de statistieken, kun je dat blokkeren via de .htaccess, onderaan de pagina achter de link vind je een methode daarvoor.

Update maandag 7 juli: na vele gebruikersklachten over dit probleem is AVG overstag gegaan en heeft het Search-Shield aangepast. Vooralsnog wordt deze aanpassing in bestaande installaties echter niet doorgevoerd. Wanneer je AVG nu downloadt, worden niet langer alle zoekresultaten binnengehaald en gescand, maar wordt alleen een zoekresultaat dat aangeklikt wordt, eerst gescand. Het is de vraag of dat het browsen niet blijft vertragen, omdat bij het aanklikken van een resultaat de pagina dus eerst gescand wordt en daarna geladen. Het probleem van overmatig dataverkeer zou hiermee wel verleden tijd moeten zijn.

Rubriek: Digitaal, Internet

3 Reacties op “AVG Search-Shield rooft dataverkeer en vertraagt je browser”

Reageer zelf

Leuk zo’n uitgebreid verhaal, echter deinstalleren en opnieuw installeren is niet nodig,
gewoon je invoegtoepassingen beheren opzoeken en avg safe search uitschakelen, ie opnieuw opstarten en klaar is klara of kees.

Dat klopt, maar bij verschillende mensen zorgde dat alsnog voor problemen, bijvoorbeeld AVG die zeurt dat je geen volledige bescherming hebt. Vandaar dat ik de andere methode noemde.

nou ik eb search shield maar ik zou het graag willen verwijderen ofzo want telkens ik op een website kom komt der zon rood vierkant op waar ik moet op drukken ‘ doorgaan’ en als ik dan erges op wil inlogge dan gaat da niet:p help me aub snel hoe ik dat afzet