6 Sep
2008

Filmrecensie Run Fatboy Run (USA, 2007)

Britse comedies zijn vaak van een andere aard dan Amerikaanse. Het grappige aan Run Fatboy Run is dat deze comedy geregisseerd is door een Amerikaan: David Schwimmer, als acteur bekend als Ross in Friends. Het verhaal is geschreven door een andere Amerikaan, Michael Ian Black, en de Britse hoofdrolspeler Simon Pegg. Dat is dus een bijzondere combinatie, wat levert dat in de praktijk voor film op?

Het verhaal

De schrijvers hebben samen een aardig verhaal weten neer te zetten. De basis is romantiek, maar van daaruit zien we een verhaal uitgerold worden over persoonlijke groei, rivaliteit en wilskracht. Het verhaal kent genoeg ontwikkeling om je de hele film geïnteresseerd te houden en heeft voor een comedy aardig wat diepgang.

Humor

Je moet Run Fatboy Run dan ook niet zien als een pure comedy. Het bijzondere is dat de film aan de ene kant het type film parodieert, waarin één persoon tot grootse prestaties komt om iets waardevols te bereiken, maar tegelijkertijd ook een prima exemplaar van datzelfde type film is. Vooral in Amerika is men dol op zulke films en we kennen dat recept allemaal van bijvoorbeeld de Karate Kid-serie. Run Fatboy RunDe twist die men aan dat recept heeft gegeven om Run Fatboy Run te maken, werkt heel goed. Je leeft echt mee, maar kunt intussen ook lachen om hoe idioot het eigenlijk is af en toe.

De humor doet overwegend Brits aan. Grappen worden wat langer opgebouwd en de humor is vaak wat subtieler en doordachter dan in de gemiddelde Amerikaanse comedy. De achtervolgingsscene in het begin van de film is daar een mooi voorbeeld van.

Personages en acteurs

Simon Pegg vertolkt zijn rol als de sympathieke loser Dennis heel goed. De film draait in alles om hem, dus het is maar goed dat hij er ook wat van bakt. Thandie Newton vond ik er niet echt uitspringen als zijn ex Libby, maar haar vriend Whit is een prachtige rol van Hank Azaria.

Daarnaast zijn de bijrollen van Dylan Moran als Dennis’ vriend Gordon en Harish Patel als Mr. Goshdashtidar hele geslaagde toevoegingen die de film verrijken. Het acteerwerk is al met al bovengemiddeld en maakt het erg makkelijk om van de film te genieten.

Conclusie

De combinatie van Amerikaanse en Britse invloeden is wat mij betreft geslaagd. Run Fatboy Run is gewoon een leuke film, die met het mengsel van comedy en ‘prestatie’-film een interessante brug slaat. In die zin doet de film een beetje denken aan Shaun of the Dead, ook met Simon Pegg, waarin het horrorgenre geparodieerd werd d.m.v. een toch uitstekende horrorfilm. Het niveau van die film weet Run Fatboy Run niet te bereiken, maar het is alleszins een goede tijdsbesteding.

Oordeel: 7,5/10

IMDB: Run Fatboy Run
Soort film: Comedy/Romantiek
Cast: Simon Pegg, Thandie Newton, Hank Azaria, Dylan Moran
Regie: David Schwimmer
Looptijd: 100 minuten
Bios/DVD: DVD

Wat vind jij van Run Fatboy Run?

Bekijk ook andere Lurven Filmrecensies.

Rubriek: Films en DVD

Reageren is momenteel niet mogelijk.