20 Jul
2008

VV Gestel-PSV oefenwedstrijd voorbereiding 2008-2009: 1-11

PSV is inmiddels bijna een week in training. Tijd om op te warmen tegen een leuke amateurclub uit de derde klasse, VV Gestel uit Eindhoven. Lekker dicht in de buurt, geen al te zware tegenstander om mee te beginnen. Voor de supporters was dit de eerste gelegenheid om enkele nieuwe spelers in actie te zien in een wedstrijd. VV Gestel mocht naar schatting tussen de 1500 en 2000 toeschouwers verwelkomen, die erop gokten dat het niet te hard zou gaan regenen. Gelukkig zat het weer op enkele miezerbuitjes na mee.

Opstellingen PSV

Eerste helft:

---------------Isaksson---------------
Salcido-Maza Rodriguez-Brechet-Pieters
----------Simons-----Wuytens----------
Amrabat--------Bakkal--------Zonneveld
---------------Koevermans-------------

Tweede helft:

------------Cassio Ramos---------
Addo-Marcellis-Van Eijden-Alcides
-----V.d.Leegte-----Wuytens------
Bakkal------Väyrynen----Dzsudzsak
------------Lazovic--------------

VV Gestel - PSV regenboog

Tactiek

Stevens heeft al aangegeven ook met het 4-2-3-1-systeem te willen gaan spelen. Het afgelopen jaar heeft Vergoossen op zijn verzoek dit speelsysteem al bij PSV toegepast. Stevens wil met twee controlerende middenvelders voor de verdediging spelen, die om de beurt deelnemen aan de aanvallen. De drie aanvallende middenvelders dienen vooral heel beweeglijk en creatief te zijn, voor zoveel mogelijk onrust bij de tegenstander achterin te zorgen en veel goede voorzetten geven op spelers in scoringspositie. De spits daarvoor zal vaak in zijn eentje tegen het centrale verdedigingsduo moeten opboksen en de voorzetten van de flankspelers afmaken.

Scoreverloop

3′ 0-1 Koevermans: Zonneveld kon vanaf links strak voorzetten, waarop Koevermans vrij aannam met de borst en met links gemakkelijk inschoot.
28′ 0-2 Koevermans: na een corner van Zonneveld pikte Amrabat op rechts de bal weer op en ook hij leverde een voorzet op maat op Koevermans. De spits kopte goed in.
31′ 0-3 Koevermans: Simons speelde vanaf het middenveld hard breed op Zonneveld, die vanaf de linkerflank weer voorzette en de bal panklaar op Koevermans gaf, die afgemeten in de rechteronderhoek kopte.
51′ 0-4 Lazovic: Wuytens gaf een prima steekpass op Lazovic, die de bal echter niet goed meenam. Aangezien geen enkele verdediger aanstalten nam om dat wel te doen, kon Lazovic rustig teruglopen, alsnog de bal meenemen en de keeper met een schuiver passeren.
53′ 0-5 Wuytens: de Belg stoomde goed mee op toen Bakkal op rechts met de bal opkwam. Bakkal zette laag voor en Wuytens kon intikken.
61′ 0-6 Lazovic: hij ging door op de keeper, die opgejaagd werd en de naderende bal wegtrapte. Hij deed dat echter vol tegen de aanstormende Serviër aan, waarna de bal met een curve in het doel stuiterde.
67′ 0-7 Lazovic: na een goede voorzet van rechts van Bakkal nam hij op de borst aan, produceerde een schijnschot met rechts en kon vervolgens door het ontstane gaatje de bal langs de keeper binnenprikken.
69′ 0-8 Väyrynen: Bakkal werd in het strafschopgebied door de lucht aangespeeld, nam de bal aan en legde hem naar rechts af, waarna Väyrynen de bal binnen kon schuiven.
76′ 0-9 Väyrynen: Lazovic was uitgeweken naar links met een verdediger bij zich. Hij legde de bal voor zijn rechter en krulde deze hoog het strafschopgebied in. Met een prachtige volley schoot de Fin binnen.
78′ 1-9 VV Gestel: Cassio redde niet afdoende op een inbreng van een doorgebroken tegenstander, waarna de aanvaller van VV Gestel uit een lastige hoek in het lege doel kon schieten.
80′ 1-10 Bakkal: opnieuw Wuytens gaf een goede steekpass op de weglopende Bakkal, die de keeper uitspeelde en secuur binnenschoot.
84′ 1-11 V.d. Leegte: na een aanval over veel schijven legde Väyrynen de bal met een creatief wippertje over een stel verdedigers heen. Bakkal nam de bal aan en creëerde ruimte voor de inkomende V.d. Leegte, die mocht intikken langs de keeper.

Wedstrijdverslag

De uitslag is een beetje geflatteerd: VV Gestel was niet zo slecht als de 11 tegengoals doen vermoeden. Hoewel de openingstreffer heel vroeg viel, deed VV Gestel het eerste half uur heel goed mee. Echt gevaarlijk werden ze niet, want Isaksson kreeg pas in de 34e minuut het eerste schot te verwerken. In feite kwamen de amateurs niet bij de 16-meterlijn. Ze bleven echter aardig overeind tegen het aanvallende PSV en lieten op het middenveld aardig voetbal zien. De verdediging van PSV stond vrij solide, waardoor er geen doorkomen aan was.

Daartegenover stond dat PSV in de eerste helft dus driemaal scoorde via Koevermans. De spits miste ook nog enkele flinke kansen en ook Zonneveld wist het net niet te raken. De linkspoot leverde echter wel diverse bruikbare voorzetten af vanaf links, waar de rechtsback niet echt raad met hem leek te weten. De linksback had het ook erg zwaar tegen de beweeglijke Amrabat, die hem keer op keer voorbij snelde en ook goede ballen het strafschopgebied in sneed. Ook schoot hij een aantal keer zelf hard op de keeper, waar soms ook een andere oplossing meer voor de hand had gelegen. De keeper wist echter wel raad met de meeste ballen die op hem afkwamen en speelde een prima eerste helft.

Dzsudzsak van PSVNa een half uur moest bij PSV Brechet het veld verlaten, Marcellis kwam hem vervangen. Na rust wisselde PSV nog 8 spelers: Bakkal, Wuytens en Marcellis bleven staan. Ik heb niet goed gezien of VV Gestel bij het wisselen van de spelers ook een nieuwe keeper inzette, maar ik vermoed van wel. Het verschil was namelijk erg groot: de keeper in de tweede helft trapte meerdere malen zeer zwak uit, waardoor hij directe tegenaanvallen veroorzaakte. Ook was zijn ingrijpen bij de tegengoals niet overtuigend, waardoor er in 25 minuten tijd zomaar vijf goals voor PSV konden vallen. De coach van de amateurs zag dit ook in en wisselde in de 70e minuut de doelman. Daarna kreeg PSV het alweer een stuk lastiger om de bal tussen de palen te krijgen. Door die vijf goals in korte tijd liep de uitslag hoog op, maar dat was niet in overeenstemming met de rest van het wedstrijdbeeld. 1-7 zou een eerlijkere uitslag zijn geweest.

PSV bouwde in de tweede helft in een wat hoger tempo aan aanvallen en liet soms wat snel tikwerk en aardige combinaties zien. Tussen de doelpunten door kreeg PSV veel kansen, die door o.a. Lazovic, V.d. Leegte en Väyrynen niet benut werden, de laatste schoot nog op de paal. Het publiek heeft waar voor zijn geld gekregen: PSV ging er behoorlijk tegenaan en voor een eerste oefenpotje tegen laaggeklasseerde amateurs ging het er lang niet zo gezapig aan toe als we zouden verwachten. Huub Stevens lijkt de discipline er in elk geval al aardig in te hebben zitten.

Beoordeling spelers

Isaksson: kreeg erg weinig te doen, pakte het eerste schot meteen klemvast. Hij was regelmatig coachend te horen (nu al in het Nederlands), meestal “Op de lijn!” roepend.

Salcido: Kromkamp is nog een tijdje geblesseerd, dus Stevens heeft een nieuwe rechtsback nodig. De Mexicaan heeft op linksback prima gepresteerd in zijn beginperiode bij PSV en lijkt ook op rechtsback heel goed uit de voeten te kunnen. Als hij het blijft laten zien op deze positie, zou hij Kromkamp wel eens definitief uit de basis kunnen spelen daar, al is het daarvoor nog wat vroeg.

Maza Rodriquez: komt wat onstuimig over. Beging een pittige overtreding met een keiharde tackle op man en bal en vloog soms hard de kopduels in. Koppen kan hij in elk geval zeker, hij heeft ook een aardig postuur om als kopsterke verdediger te fungeren. Maakte positioneel niet zoveel indruk.

Brechet: moest helaas al na een half uur gewisseld worden. Oogt niet bijster snel, maar moet het hebben van zijn positionele spel. Het lijkt een speler die het spel goed kan lezen en daarop snel kan inspelen door de juiste positie voor een onderschepping te kiezen. Heeft in beide benen een prima pass.

Pieters: speelde bij vlagen ietwat onwennig op links, maar bleef tamelijk makkelijk overeind, wat ook wel mag tegen een derdeklasser. Aanvallend zagen we vooral inspeelballen van hem op Zonneveld, zelf opkomen deed hij nauwelijks. Een rustige speler met een behoorlijke techniek, die als hij de tijd krijgt om deze stap omhoog te zetten wel eens de vaste linksback zou kunnen worden.

Simons: de natuurlijke leider van het elftal, speelde met dezelfde rust als altijd. Onmisbaar als controlerende middenvelder. Als hij zelf gaat aanvallen blijft het wat onbeholpen, maar dat is ook niet zijn sterke punt.

Stijn Wuytens: een van de jeugdspelers die voor dit seizoen aan de selectie is toegevoegd vanuit Jong PSV. Hij speelde een verrassend goede wedstrijd: hij was erg gretig en was met name opbouwend en aanvallend erg goed bezig. Hij bewaarde de rust, bleef sterk aan de bal en strooide met mooie passes. Hij heeft het vermogen om vanaf de middenlijn het spel te lezen en de ruimte te zien voor een steekpass of lange bal. Controlerend moet hij nog wel bijleren, hij koos niet altijd even sterk positie. Als hij in de buurt was, had hij wel weer vaak goede ingrepen. Erg vroeg om te concluderen, maar als hij deze lijn kan doorzetten, zou dit de volgende jeugdspeler kunnen zijn die aansluit bij het gewenste niveau.

Amrabat: een plaag voor de verdediging. Steeds aanspeelbaar op rechts, zowel in de voet als in de diepte. Als hij de bal aan de voet heeft, kijkt hij goed waar de ruimte ligt: een actie binnendoor of buitenom, of afgeven op een medespeler. Voor de goal was hij soms iets te gretig om zelf te schieten, maar voor het meerendeel leverde hij nette voorzetten af. Sterk lichaam, snelle benen, goede techniek en spelinzicht: Amrabat lijkt op een basisplaats af te gaan stevenen.

Bakkal: in de eerste helft viel hij niet echt op achter de spitsen. De meeste aanvallen liepen toen ook over de vleugels, waar Zonneveld en Amrabat hun tegenstanders stof lieten happen. In de tweede helft speelde Bakkal op rechts echter heel sterk en was bij veel goede aanvallen betrokken. Een speler waarvan ik komend seizoen weer veel verwacht.

Zonneveld: is een van de spelers die op de transferlijst staat. Hij is als linksback gehaald, maar is natuurlijk een linkermiddenvelder. Vandaag mocht hij dat laten zien in een aanvallende rol, waar hij goed presteerde. Zijn tegenstander wist geen raad met het goede positiespel van Zonneveld: zonder echt zijn mannetje uit te spelen wandelde hij vaak toch opeens weer met de bal achter zijn man om rustig voor te kunnen zetten. Zonneveld is bruikbaar op die plek, maar er zijn 3 a 4 spelers die hem beter in kunnen vullen. Ook de andere positie waarvoor hij in aanmerking komt, linker controlerende middenvelder, is dik bezet met betere kandidaten. Het zou me dus verbazen als Zonneveld blijft, zeker aangezien hij van grote waarde kan zijn bij een leuke subtopper.

Koevermans: meevoetballen is geen sterk punt van Koevermans, we zien hem dan ook niet vaak onderdeel uitmaken van een vloeiende aanval. Met zijn hattrick toonde hij echter wel weer aan dat hij vaak op de goede plek kan staan om een aanval af te ronden. Dat alleen is vaak niet voldoende, al lijkt het erop dat PSV steeds meer leert om de vleugels goed te gebruiken en dus vaker goede voorzetten zou kunnen gaan afleveren aan een centrumspits. Een speler als Koevermans kan daarvan profiteren.

Manco en AfellayCassio Ramos: oogde soms onzeker, zoals het niet overtuigende ingrijpen bij de tegengoal en het wegstompen van een corner. Het is maar de vraag of hij dit seizoen wel in het plaatje voorkomt, al stijgen zijn kansen door de blessure van Bas Roorda.

Addo: werd weer eens als rechtsback ingezet, wat in zijn lange PSV-carrière een paar keer eerder gebeurde met de centrale verdediger. In de pikorde is hij centraal behoorlijk gedaald nu hij waarschijnlijk Marcellis, Salcido, Brechet en Maza voor die posities vóór zich moet dulden. Verdedigend is hij als rechtsback wel in orde, aanvallend stelt het weinig voor door zijn gebrek aan overzicht en controle, al wist hij vandaag wel een corner te versieren en deed hij zijn best om op te komen.

Marcellis: de rust zelve achterin. Het kan haast niet anders dan dat hij ook dit seizoen een basisplaats houdt. Verdedigt overtuigend en is opbouwend vrij sterk en lijkt daarin nog altijd groeiende.

Van Eijden: zag er naast Marcellis een stuk onzekerder uit. De jonge speler heeft is fysiek indrukwekkend, maar grijpt soms te aarzelend in, waardoor hij vandaag bijvoorbeeld een onnodige corner moest weggeven. Ik denk dat hij wel potentie heeft, maar nog niet op de korte termijn in het eerste zal kunnen opdraven.

Alcides: ging op dezelfde voet door als vorig seizoen. Verdedigend razendsnel en kopsterk, houdt de meeste ballen wel tegen. Aanvallend kan hij de bal echter totaal niet controleren en hij lijkt een bal in voorwaartse richting over 10 meter nog niet aan te kunnen laten komen.

V.d. Leegte: goed om hem weer aan het werk te zien. Natuurlijk zal hij geen basisspeler worden, maar het is een redelijke speler om als reserve achter de hand te hebben. Speelde goed op het middenveld en bemoeide zich veel met de aanval. Hij wisselde dit goed af met Wuytens naast hem.

Väyrynen: speelde een prima wedstrijd. Hij maakte frivole acties op zijn plek achter de spits maar had vooral veel oog voor medespelers, die hij vaak goed bediende als hij weer eens een mooie opening vond. De twee doelpunten verdiende hij dan ook, zijn volley was lekker. Na het vertrek van Aissati zou hij wel eens verrassend de eerste man achter Afellay kunnen worden voor de ’10’-positie, al heeft hij concurrentie van Bakkal en Amrabat. Bakkal zou echter naast Simons geposteerd kunnen worden en Amrabat op rechts.

Dzsudzsak: moest even in zijn spel komen, maar kwam daarna vertrouwder over op links. Niet altijd de beste keuzes als hij het strafschopgebied binnenkomt, maar heeft een actie in huis om zijn man te passeren en toonde ook zijn snelheid weer vandaag. Hij kan nu een hele voorbereiding meemaken, zodat hij hopelijk zijn niveau van de eerste weken bij PSV weer kan behalen.

Lazovic: was voetballend veel nadrukkelijker aanwezig dan Koevermans en speelde een goede pot. Lazovic bewoog veel van links naar rechts, liet zich regelmatig zakken om een bal aan te nemen. In plaats van snel weg te draaien heeft hij vaak wel veel tijd nodig om een bal met de rug naar de goal aan te nemen, opzij te dribbelen en dan te proberen alsnog langs zijn man te komen. Hij heeft meestal oog voor medespelers, al miste hij ook weer wat kansen in een poging zelf nog een goaltje extra te maken.

Foto’s

Klik op een foto om hem te openen. Klik daarna nogmaals op de foto om hem uitvergroot te zien.

Rubriek: Voetbal

7 Reacties op “VV Gestel-PSV oefenwedstrijd voorbereiding 2008-2009: 1-11”

Reageer zelf

Bedankt voor dit uitgebreide en goede verslag. Veruit het beste wat ik op internet kon vinden over deze wedstrijd!

Graag gedaan, ik ben blij dat je er wat aan hebt!

neede4psv

ik sluit me volledig aan bij sjors. hartelijk dank. tot het volgende verslag?

bestehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Ben net terug van vakantie en ging meteen opzoek naar verslagen over PSV tegen mijn clubje vv Gestel. De dag voor mijn vakantie speelde ik namelijk zelf mee op de linksback positie van vv Gestel. Bij deze wil ik dan ook even rechtzetten dat Amrabat uiteraard géén schijn van kans had tegen de in vorm verkerende linksback van de derde klasser!! 😉 Hij was verrekes snel… maar kwam niet tot scoren. De basis van vv Gestel van het seizoen van vorig jaar speelde alleen de eerste helft en dat ging inderdaad niet onaardig. Bedankt voor het mooie verslag!
Groetjes René Lathouwers