18 Jul
2006

Verslag oefenwedstrijd: Vitesse – Genclerbirligi 2-0

Vitesse had een van de warmste dagen van het jaar uitgekozen om een oefenwedstrijd te spelen tegen de club die de afgelopen twee jaar zesde en vijfde werd in Turkije, een pittige tegenstander dus. Vitesse startte met een elftal dat waarschijnlijk aardig lijkt op het team waarmee het de competitie in zal gaan. Nieuweling Sansoni vervangt Dingsdag links centraal in de verdediging, Anders Due speelt links op het middenveld en in de spits is ook Danko Lazovic nieuw. Normaal gesproken zal naast hem voor Rojer waarschijnlijk Junker spelen en kunnen Fränkel, Knopper en Yakubu nog vechten voor hun plaats in het elftal.

Opstelling Vitesse

------------Wapenaar------------
Swerts--Knol--Sansoni--Blondelle
-----V.d.Schaaf-----Janssen-----
Hersi------------------------Due
-------Rojer------Lazovic-------

De Mos lijkt aardig in zijn hoofd te hebben hoe er gespeeld moet gaan worden. In zijn 4-4-2-systeem staat voor de verdediging een centraal blok van twee man. Tussen hen en het spitsenduo in spelen op de vleugels twee snelle, aanvallende middenvelders, die bij balverlies de nodige defensieve arbeid moeten verrichten en dus veel ruimte aan de zijkant bestrijken.

Wedstrijdverloop
Nu Vitesse eens echte tegenstand kreeg, had het veel meer moeite om gevaarlijk te worden en moest het ook een aantal kansen toestaan. De eerste grote was in de 14e minuut voor de Turken: een aanvaller wist net door de verdediging te breken, maar schoot op de goed uitgekomen Wapenaar, die ook in tweede instantie redde. Hersi deed wat terug en legde van 35 meter een mooie boogbal net over de lat. Toen de scheidsrechter even daarna niet floot voor een handsbal van een Turkse verdediger, onderbrak V.d. Schaaf de aanval door een tegenstander onderuit te schoffelen en liep hij een gele kaart op.

De keeper tikt de vrije trap van Janssen over de kruisingTheo Janssen mocht daarna op rechts een vrije trap nemen, die hij op doel schoot. De keeper moest de bal over de kruising tikken. De daaropvolgende corner kwam halfhoog naar de eerste paal toe, waar een alerte Lazovic hem op de keeper werkte. De volgende vrije trap van rechts schoot Janssen direct in de korte hoek, maar weer pareerde de keeper. In de daaropvolgende fase kwamen de Turken regelmatig bij de goal van Wapenaar met wat halve kansen tot gevolg. Toen Vitesse weer eens aan aanvallen toekwam, kreeg Janssen op zo’n twintig meter van de goal de bal. Met veel gevoel plaatste hij een boogballetje op de lat, in de rebound schrok Hersi te zeer van de kans om te kunnen schieten.

Vlak voor rust kon Rojer nog vrij koppen uit een corner, maar de bal ging richting zijlijn. De eerste kans direct na rust was ook voor hem: hij nam de bal mee in de aanname op de borst, ging de combinatie aan en werd vrij voor de keeper gezet, maar schoot recht in diens handen. Kort daarop zette Lazovic Hersi met een listig passje net zo vrij in het centrum, maar weer stond de keeper in de weg. Na een afgeslagen corner moest Wapenaar toen weer reddend optreden op een afstandsschot. Na een klein uur wisselde Vitesse: tien man ruimden het veld, alleen Blondelle mocht blijven staan. Het team voor het laatste half uur zag er zo uit:

--------------V. Driel--------------
V. Mourik-Sprockel-Blondelle-Fränkel
---------Kaya--------De Meersman----
Meulens-----------------------Esajas
---------Prijor-----Benson----------

Deze tweede keus kwam wél tot scoren. Eerst kon Kaya in de 72e minuut links voor het strafschopgebied aannemen en naar binnen draaien om vervolgens met rechts prachtig op de lat te schieten. Na dit waarschuwingsschot leidde een mooie combinatie links voorin tot de goede goal van Prijor, die de bal laag rechts voorbij de keeper schoot. Een tweetal minuten later ging de bal weer in het net. De Meersman nam een vrije trap rechts naast het strafschopgebied en legde de bal panklaar op het hoofd van Benson, die bij de eerste paal in de korte hoek kon inkoppen.

Beoordeling Lurven
In de eerste helft waren de teams ongeveer aan elkaar gewaagd, er kwamen kansen over en weer zonder doelpunten. Waar Wapenaar een aantal keer goed redde, stond de lat aan de overkant de goed spelende keeper van Gençlerbirligi bij. Vitesse had wel moeite om tot vloeiende combinaties te komen en passte regelmatig slordig. Dat kan te maken hebben met vermoeidheid door de hitte en het drukke programma, het was ook een fysiek zware wedstrijd met af en toe hele pittige duels. Toch ontbrak het niet aan aardige kansen, die door een paar leuke ingevingen ontstonden. De tweede keus speelde net wat frisser en vooral effectiever, maar in de rust was ook vrijwel het hele Turkse team vervangen door de tweede keus, wat dus een stuk minder tegenstand opleverde. Blijkbaar is de tweede keus van Vitesse in elk geval sterker dan die van Gençlerbirligi.

De aangekochte spelers hebben hun eerste serieuze test gehad. Sansoni deed het wel goed achterin: hij is tamelijk lang en heeft een redelijk lichte, atletische bouw, maar zo op het oog niet de snelheid die je eraan zou koppelen. Wel kan hij aardig koppen en heeft hij een goede techniek, waarmee hij nog wel eens een keer een aanvaller te veel zal willen uitkappen. Due is een kleine, vlugge werker, die met zijn functionele techniek wel eens heel nuttig kan blijken op links. Vandaag viel hij enigszins tegen, de fysiek spelende Turken leken indruk op hem te maken.

Voorin is Lazovic voor de meeste mensen al bekend. Hij werkte hard en had een aantal goede momenten, maar het is wel duidelijk dat hij niet de rol van aanspeelpunt op zich moet nemen, die misschien meer voor Junker is weggelegd. Lazovic is zo’n spits die kan profiteren van de ruimtes die door anderen gecreëerd worden en lekker kan meedoen in de combinatie. Hij liet vandaag zien over een behoorlijk spelinzicht te beschikken, maar was bijvoorbeeld in luchtduels zo goed als nutteloos.

Siebe Blondelle speelde verdedigend een goede wedstrijdVerder vielen in het basisteam Blondelle en Janssen in positieve zin op. Blondelle voegde aan de bal niet echt iets toe en leek zich er soms geen raad mee te weten, maar compenseerde dat door positioneel zeer sterk verdedigend spel en vele goede ingrepen. Dat hij ook nog eens goed kan koppen is leuk meegenomen. Hij is een soort tegenpool van Fränkel, die verdedigend erg zwak is, maar aanvallend voor veel dreiging zorgt. Theo Janssen speelt in het centrale blok op het middenveld vanuit een meer verdedigende positie dan hij voorheen altijd deed, maar dat ging hem goed af. De linkspoot, die nogal eens wordt aangeduid als een trage speler met wat teveel spek, deed die reputatie absoluut geen eer aan. Hij was over het hele middenveld te vinden, ruimde ballen bij de verdediging weg, verdeelde het spel met zijn af en toe weer sterke passes en sloot goed aan bij de aanval. Zijn centrale maatje V.d. Schaaf maakte in elk geval een veel fletsere indruk. Rojer en Hersi wisselden voorin nog wel eens van positie, vooral Rojer kreeg een aantal kansen, maar was erg zwak in de afwerking.

Bij het tweede team stond het duo Kaya en De Meersman centraal op het middenveld heel goed te voetballen. De Turken hadden duidelijk moeite met deze twee. Voorin maakte Prijor indruk met zijn indrukwekkende gestalte en zijn goal. Hoewel hij met dat postuur wel wat meer kopduels mag winnen, liet hij aan de bal hele leuke dingen zien. Deze speler kan wat met een bal en blijft vaak goed kijken. Hij biedt meer potentie voor de toekomst dan Benson of Rojer, gebaseerd op het half uurtje dat hij vandaag speelde. De defensie bleef overeind met Sprockel en Blondelle in het centrum, ook Colin v. Mourik speelde verdienstelijk op rechtsback. Dat zal Vitesse goede hoop geven voor het geval een van de vaste verdedigers geblesseerd raakt.

  • Klik hier voor een foto-impressie van de wedstrijd
Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.