20 Jul
2006

Filmrecensie Cars (USA, 2006)

Recensie Lurven (Lurven Filmrecensies bevatten geen spoilers):

Kort: Het onvermijdelijk moralistische verhaal heeft een leuke insteek en is heel goed te verteren. De fenomenale grafische pracht en de ware stortvloed aan grote en kleine grappen sleuren je simpel door de zit van twee uur heen.

Het recept van Disney/Pixar is inmiddels bekend: de ingrediënten zijn één of meerdere moralen verpakt in een verhaal in een originele setting, baanbrekende computergeanimeerde beelden, een handvol beroemdheden (en John Ratzenberger) om de stemmen in spreken en veel sterke humor. Tot nu toe werkte deze mix prima bij Toy Story, A Bug’s Life, Toy Story 2, Monsters Inc., Finding Nemo en The Incredibles. Een mooi portfolio met stuk voor stuk vermakelijke films.

Lightning en Sally in CarsDisney heeft begrepen dat de familieformule rekbaar is, gezien het succes dat Dreamworks boekte met de Shrek-serie die rijk gevuld was met op een volwassen publiek gerichte grappen. Met The Incredibles liet Disney al zien dit pad ook te kunnen betreden en Cars borduurt daarop voort. De film is natuurlijk nog steeds geschikt om met een roedel jengelende koters te bezoeken, maar de film is voor een aanzienlijk deel gericht op volwassenen. Veel grappen en verwijzingen zijn simpelweg niet te volgen voor kinderen, wat voor mij de aantrekkingskracht van een dergelijk film wel degelijk vergroot.

Met The Incredibles werd al ook afgeweken van de gangbare lengte voor dergelijke animatiefilms, die typisch tussen de 80 en de 100 minuten lag. Cars duurt bijna 120 minuten en gebruikt die extra tijd nuttig om het verhaal rustig op te bouwen en een aantal personages goed uit te diepen. Het verhaal steunt daardoor op een bredere basis en blijft niet alleen aan de oppervlakte rondkabbelen. Ook biedt het de makers mogelijkheden om de talrijke bijpersonages te koppelen aan grappen die niet uit de lucht komen vallen, maar mooi passen in het geheel.

De basis van het verhaal is zoals altijd weer origineel gekozen. Wel voorzie je al snel welke ontwikkeling de personages waarschijnlijk gaan doormaken en herken je de elementen die later in de film nodig zullen zijn om het avontuur tot een goed einde te brengen. Hierin blinkt de film niet bepaald uit, maar als je niet komt voor revolutionaire verhaaltechnische verrassingen, kun je je lekker mee laten deinen in deze ontwikkelingen.

Een van de punten waarop de film goed scoort is het menselijk over laten komen van de auto’s. De film gaat uit van een wereld waar auto’s in alle vormen en smaken de levende wezens vormen en dus geen mensen en dieren zoals wij die kennen te vinden zijn. De auto’s zijn ingenieus geconstrueerd, waardoor ze niet alleen goede gezichtsuitdrukkingen inzetten d.m.v. de voorruit en de bumpers, maar ook andere onderdelen meebewegen om diverse lichaamshoudingen over te brengen. Het werkt zo goed, dat je het eigenlijk al snel niet meer merkt, maar als je hierop gaat letten, valt op dat dit tot in detail is doorgevoerd.

Daarnaast maken de hoogwaardige animaties véél indruk. Waar de auto’s kunnen patsen met realistische weerspiegelingen, is het de omgeving die met afstand de show steelt. De ene prachtige natuuromgeving na de andere passeert je netvlies en hoewel ik aardig wat computeranimatie heb gezien, had ik soms moeite om te geloven dat het nog animatie was in plaats van normale filmopnames.

De goedmoedige MaterAan de grappen is, zoals we inmiddels bijna eisen, wederom veel aandacht besteed. De humor komt in vele vormen: bijvoorbeeld in de geluidseffecten, de stembuigingen van de acteurs, de dialogen, de visuele grappen en de referenties aan van alles en nog wat. Met name de referenties die men veelvuldig hanteert in de filmpjes naast de eindtitels, zijn briljant uitgevoerd. Een sterke aanrader als je ook alle eerdere Pixar-films gezien hebt en nog een beetje voor de geest kunt halen, blijf dus zitten tot het einde van de aftiteling!

Doordat de tijd wordt genomen om de personages diepte te geven is deze film niet zo interessant voor mensen die een kort aandachtsbereik hebben. Cars is namelijk geen film die alleen maar dolle actie op de kijker afvuurt maar deze sterk afwisselt met de meer dramatische momenten (en alles doorspekt met grappen). Laat de film ook links liggen als je echt niet tegen een soms wat voorspelbare en zoetsappige moraal kunt: het blijft een Disney-film en heeft dus haast vanzelfsprekend een licht stichtelijke ondertoon. Ga vooral wel kijken als je je wilt laten vermaken door goed doordachte humor tot in de kleinste details en soms adembenemend mooie en nauwelijks van echte beelden te onderscheiden computeranimaties.

Oordeel: 8+/10

IMDB: Cars
Soort film: Computeranimatie/Comedy
Cast: Owen Wilson, Paul Newman, Bonnie Hunt
Regie: John Lasseter
Looptijd: 116 minuten

Bekijk ook andere Lurven Filmrecensies.

Rubriek: Films en DVD

Een Reactie op “Filmrecensie Cars (USA, 2006)”

Reageer zelf

Dit is zeker een film die ik de Pixar-liefhebbers kan aanraden, ook al je totaal niets met auto’s hebt. Vooral gaan zien op het grote scherm!