11 Jun
2006

Servië en Montenegro – Nederland 0-1

Het WK 2006 mag dan al twee speeldagen hebben gehad, vandaag is het natuurlijk pas echt begonnen. Oranje mocht aan de bak! Veel Nederlanders hebben met smart op deze dag gewacht, anderen zullen inmiddels ondergedoken zijn om zo weinig mogelijk van dit voetbalbombardement mee te krijgen. De eerste wedstrijd van Nederland tegen Servië en Montenegro werd een wat weifelend begin.

De omstandigheden: een droog veld dat half in de schaduw lag en half baadde in de felle zon, tropische temperaturen van rond de 30 graden, tribunes waar het oranje vanaf spat. Dit is wat we ons bij zo’n groot toernooi voorstellen. Nederland ging met een fitte selectie deze wedstrijd in, maar V.d. Vaart, die voor het toernooi een basisplaats op het middenveld werd toegeschreven, begon op de bank.

Opstelling en tactiek

---------------V.d Sar-----------------
Heitinga-Ooijer-Mathijsen-V.Bronckhorst
--------------Sneijder-----------------
--V. Bommel---------------------Cocu---
--V. Persie---V. Nistelrooy---Robben---

Sneijder speelde daarom in de punt naar achteren op het middenveld. Geen puur verdedigend ingestelde speler dus op die verdedigende positie, maar iemand met veel techniek en een goede pass in de benen. De intentie was duidelijk: Sneijder moest van voor de verdediging het spel verdelen met zijn passes, waarbij extra profijt kon worden getrokken van de twee middenvelders Cocu en Van Bommel vóór hem voor de breedte en diepte in het spel. Achterin heeft Heitinga de niet overtuigende Kromkamp van de rechtsbackpositie verdreven en vormen Joris Mathijsen en André Ooijer sinds de voorbereiding het centrale koppel. Van Bommel heeft zich teruggeknokt in de basis van het Nederlands elftal, na enkele keren niet eens geselecteerd te zijn door Van Basten. Robin van Persie mocht laten zien wat hij als rechtsbuiten kan.

Wedstrijdverloop en beoordeling Lurven
robbenvanpersie.jpgDe wedstrijd ging aardig gelijk op. De eerste twintig minuten kreeg Nederland geen fatsoenlijke kans, terwijl de Balkanballers twee keer door de verdediging sneden. Gepruts van de spitsen zorgden ervoor dat ze niet echt gevaarlijk werden. De goal van Robben kwam dan ook eigenlijk uit het niets vallen. Van Bommel, iets over de middenlijn, speelde de naar binnen trekkende van Persie aan, die de bal één keer raakte en hem over de defensie op de vertrekkende Robben speelde. Als een pijl uit een boog snelde hij op de goal af en schoot koelbloedig onder Jevric door.

Na deze goal kregen beide teams aardige kansen, waaronder een venijnig schot van Robben. Aanvallend was hij verreweg de beste man over beide teams gezien: met zijn acties maakte hij twee opeenvolgende directe tegenstanders behoorlijk gek. Niet voor niets zag de Servische coach zich gedwongen om al voor rust een wissel aan te brengen op de rechtsbackpositie. Ruud van Nistelrooy was niet in staat om iets te laten zien op wat aardige kaatsballen na als hij terugzakte. Van Persie kon op rechts ook te weinig aanrichten; waar hij in de voorbereiding had aangetoond een sterke optie op de vleugel te kunnen zijn, viel hij deze wedstrijd tegen. Pas toen er laat in de tweede helft wat meer ruimte kwam, kon hij een beetje loskomen, mede doordat hij centraal ging spelen en de ingevallen Kuijt op rechts kwam te staan en wat aandacht naar zich toetrok.

Op het middenveld speelden Cocu en Van Bommel een goede partij. Sneijder was niet altijd even gelukkig in zijn acties en bracht geen gevaar met zijn vrije trappen. Wel wist hij goed gebruik te maken van zijn positie met voorwaartse passes en rushes, die regelmatig het spel openbraken.

Vooral achterin ging het niet altijd even best. Op sommige momenten konden de aanvallers van Servië en Montegro veel te makkelijk door de verdediging breken. Toch bleef het centrale duo aardig overeind. Mathijsen, die toch niet bulkt van de internationale ervaring, wist zich redelijk te redden tegen Kezman en Milosevic en de later ingevallen Zigic, een soort wandelende boomstam die bijna een kop boven hem uitsteekt. Van Bronckhorst speelde in de eerste helft met name opbouwend een sterke rol, maar liet later regelmatig verdedigend wat steekjes vallen. Ooijer, toch mede geselecteerd vanwege zijn sterke opbouw, beperkte zich tot de lange pass en zag geen kans om effectief in te schuiven. Heitinga liet zijn man een aantal keer pijnlijk passeren waaruit gevaarlijke situaties ontstonden. Achterin hebben we heel wat meer overtuiging nodig.

Vooruitzicht
Waar Servië en Montenegro op leek te spelen op volle kracht en niet beter te kunnen, zag het ernaar uit dat Nederland niet alles gaf. Ik acht het team in staat om meer te laten zien dan vandaag. Vrijdag speelt Oranje tegen Ivoorkust, dat zaterdag ondanks het verlies sterk spel liet zien tegen Argentinië. Die dag zullen we zien of er inderdaad nog wat extra’s geboden kan worden, want dat zullen ze nodig hebben. De atletische en zeer technische Afrikanen, waar zelfs de linksback als hij de kans krijgt rustig drie man zal passeren, hebben het in zich om een team te overrompelen met individuele acties, Nederland zal daar hecht teamspel tegenover moeten stellen. Ook zullen spelers als Van Persie en Van Nistelrooy toch echt beter moeten gaan spelen. Niet alleen omdat Robben dan niet de enige is die gevaar sticht, maar juist ook omdat bij extra gevaar van de anderen Robben meer ruimte zal kunnen krijgen.

Rubriek: Voetbal

2 Reacties op “Servië en Montenegro – Nederland 0-1”

Reageer zelf

Tsja, ik heb niet heel veel verstand van voetbal, maar een paar dingen vielen mij toch wel op.
Ten eerste werd er weer eens vreselijk gepaast: lange ballen op mensen die niet vrijstaan waardoor Nederland toch onnodig balverlies leed. Jammer. Hierdoor kwamen de Serven toch een aantal maal dicht voor doel. Van der Sar was natuurlijk wel de held: prachtig dichtgehouden!
Ten tweede viel het mij op dat Nederland nog niet echt als team speelde: we hadden meer kansen gecreëerd als de doorbraken naar servisch doel niet zulke eenmansacties waren.
Als laatste viel het mij op dat men tijdens verdedigingen niet iedereen goed zijn man afdekte: vaak stond er toch wel een serviër vrij! Alleen door het feit dat er voor buitspel werd gefloten of Van der Sar in de weg stond bleef het bij 1-0

Ik hoop dan ook dat ze de volgende wedstrijd wat meer als eenheid optreden.
1. Spelverdelen door de spelverdelers, niet door de keeper
2. Aanvallen opzetten met 2 of drie mannen, geen eenmansacties graag: we hebben zo zeker 3 kansen verspeeld.
3. Ingooien, spelhervattingen en vrije trappen: kijk wie er vrij is, jens die bal niet blind een half veld verder: 50% kans dat daar geen Nederlandse prof voetballer staat!
4. Mocht Ivoorkust onverhoopt voorbij de middenstip komen, dek dan jullie man af! Ze kunnen niet scoren als ze geen bal toegespeeld krijgen omdat ze gedekt staan!

Hi ik ben opzoek naar een dvd/vhs met de registratie van servie/nederland..
heeft iemand deze opgenomen? Zou deze graag willen huren/kopen/lenen.

kanje mij bellen op: 0626154245

DANK!

Gr. Rogier