22 Jul
2006

Verslag oefenwedstrijd: Schijndel – Feyenoord 0-6

Feyenoord had wat recht te zetten tegen RKSV Schijndel, aangezien het vorig jaar in de voorbereiding daar met 2-2 gelijkspeelde. De uitslag van 0-6 was klinkend en gaf het klasseverschil ook wel aardig weer. Feyenoord speelde vooral gecontroleerd en stroef in de opbouw. Veel vloeiende aanvallen waren er niet te zien, maar met Pierre Van Hooijdonk in de spits wil het nog wel eens wat makkelijker zijn om te scoren.

Opstelling Feyenoord

---------------Timmer-----------------
--Collen----Vlaar----Bahia---Drenthe--
---------------Greene-----------------
------Hofs-------------De Guzman------
--Castelen---V. Hooijdonk---Huysegems-

Serginho Greene mocht in de punt naar achteren spelen op het middenveld met voor hem De Guzman en Hofs. Aankoop Huysegems stond linksbuiten en de jonge Drenthe mocht het op linksback laten zien.

Scoreverloop
0-1 Hofs
0-2 V. Hooijdonk (pen.)
0-3 V. Hooijdonk (vrije trap)
Rust
0-4 V. Hooijdonk
0-5 Bahia
0-6 Boussaboun

Wedstrijdverloop
Misschien had Feyenoord niet verwacht in de regen te moeten spelen, want het had even de tijd nodig om op gang te komen. Het team leek op balbezit te spelen, alsof het hier een grote tegenstander betrof waarbij één tegengoal fataal zou zijn. Een van de eerste grote kansen was toen wel meteen raak, zomaar opeens was daar Hofs om de bal laag in de rechterhoek te schieten vanuit het centrum: 0-1. Even leek de ban gebroken, want binnen twee minuten lag de 0-2 erin. Hofs werd onderuit gehaald in het strafschopgebied en dit buitenkansje werd door Van Hooijdonk in de rechterbenedenhoek geschoten.

Jonathan de Guzman aan de balDeze fase leidde echter niet tot een doelpuntenfestijn. Schijndel verdedigde zeer gegroepeerd, meestal met elf man achter de bal en Feyenoord had veel moeite om de opbouw goed te verzorgen en door deze muur heen te breken. Daartegenover kwamen de Brabanders er zelf haast niet aan te pas, de Feyenoord-defensie werd niet echt op de proef gesteld. Er volgden nog wel wat kansjes voor de Rotterdammers: Van Hooijdonk kopte ruim naast uit een corner en een schot van 25 meter van De Guzman, die vrij op kon komen, ging net over de lat. Na terugleggen van de doorgelopen Greene schoot Van Hooijdonk van een meter of 15 op de buitenkant van de linkerpaal.

In de 40e minuut mocht Van Hooijdonk weer eens aanleggen voor een vrije trap. De plek was op een ideale afstand van ongeveer 23 meter en de routinier trapte de bal karakteristiek rechts over de muur in de rechterkruising: 0-3. Na rust werd vervolgens Lodewijks ingebracht voor Timmer en verving De Ceulaer Romeo Castelen. De Belg was meteen gevaarlijk na een diepe bal van Collen, maar nadat hij de keeper voorbij was kwam hij niet meer aan intikken toe.

Zes minuten na rust ging Van Hooijdonk de combinatie aan met Huysegems, die met zijn rug naar de goal kaatste. Van Hooijdonk door en stiftte de bal heerlijk over de keeper voor de 0-4. Na een uur voetbal nog meer wissels: Bosschaart voor Drenthe, Pardo voor Hofs en Boussaboun voor Van Hooijdonk. Zeven minuten daarna kwam daar nog Kolkka bij voor Huysegems en 10 minuten daarna Vincken voor De Guzman en Abubakari voor Greene. Tenslotte werd Davids nog voor Bahia gebracht.

Met De Ceulaer en Kolkka kon Feyenoord meer gevaar stichten via de vleugels, omdat beide spelers meer drang naar voren hadden en sterker in balbezit waren dan Huysegems en Castelen. Het aanvalsspel zag er dus wat creatiever uit. Bij een vrije trap vanaf rechts van Pardo kopte Bahia de 0-5 goed binnen. De 0-6 van Boussaboun viel helaas pas nadat deze verslaggever het sportpark had moeten verlaten (niet vanwege wangedrag maar om logistieke redenen), maar het gejuich dat in de verte nog opsteeg uit de toeschouwers was welgemeend.

Beoordeling Lurven
Feyenoord was klaarblijkelijk niet van plan om opnieuw tegen een zeperd aan te lopen in Schijndel, zeker gezien het resultaat tegen Katwijk. Daarom begon het erg behoudend aan de wedstrijd. Omdat de verdedigers en met name middenvelder Greene veel en vroeg stoorden, had Schijndel moeite om al over de middenlijn te komen. De hoofdklasse-amateurs leken echter zelf weinig aanvallende bedoelingen te hebben en zich vooral toe te leggen op systematisch verdedigen.

Serginho Greene kopt in een strakke houdingHet kostte Feyenoord moeite om vanuit de controle achterin goede aanvallende impulsen te verzorgen. Wanneer het wel lukte, ging dit meteen vrij simpel overigens. Het middenveld van Feyenoord was best op dreef, al zou Greene vanuit zijn verdedigende positie best eens wat vaker door mogen steken. Hofs speelde aanvallend aardig en maakte zelf een goal en kreeg de penalty mee. De Guzman maakte een goede indruk: hij bewoog veel op het middenveld, was lichtvoetig aan de bal en hield het overzicht. Ook was hij niet te beroerd om defensief bij te springen of de bal te komen halen.

De verdediging werd nauwelijks op de proef gesteld en kan dan ook moeilijk beoordeeld worden. Voorin verrichte Van Hooijdonk goed werk en hij had een belangrijk aandeel in de overwinning. Huysegems speelde flets en zijn balcontacten waren vaak vruchteloos, al wilde hij nog wel eens vooruit denken aan de bal. Castelen daarentegen viel vies tegen met voornamelijk laffe balletjes terug en alles op safe. Hij probeerde één keer zijn man te passeren en dat eindigde in een geblokkeerde voorzet en bijbehorende corner. Geen moment kon hij overtuigen.

Zijn vervanger De Ceulaer speelde een stuk frisser en was meer gericht op echt aanvallen. Het was ook niet allemaal even effectief, maar er ging tenminste dreiging vanuit. Ook Kolkka wist dat op links meer te brengen dan Huysegems, door meer zekerheid uit te stralen aan de bal en zorgvuldiger te passen.

Hoewel deze wedstrijd net zo weinig zegt als die tegen Katwijk, is het duidelijk dat de vleugelspelers meer zullen moeten gaan brengen dan ze nu doen. Op deze manier zal Huysegems Kalou nog niet voor 1% doen vergeten en Castelen wellicht zijn basisplaats kwijtraken aan De Ceulaer. Op het middenveld staat het aardig met de nodige impulsen naar voren, Lucius kan daar nog wel wat extra’s toevoegen, al was Greene vandaag lekker fel in de duels. De status van de defensie kan uit deze wedstrijd helemaal niet afgeleid worden en de keeperstrijd tussen Timmer en Lodewijks is ook iets om in de nabije toekomst in de gaten te houden. Feyenoord wist in elk geval weer een wat overtuigendere uitslag neer te zetten in een oefenwedstrijd en heeft getoond in staat te zijn de organisatie te bewaren.

  • Klik hier voor een foto-impressie van deze wedstrijd.
Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.