23 Jul
2006

Verslag oefenwedstrijd: FC Eindhoven – PSV 0-4

De Lichtstadderby tussen FC Eindhoven en PSV vond plaats tijdens een hete zomeravond op een vrij belabberd veld. De spelers hadden soms zichtbaar te lijden onder de temperatuur en kregen halverwege beide helften een drinkpauze. Deze verslaggever vond na een heftige discussie gelukkig genade in de ogen van de suppoosten en hoefde zijn fles water niet in te leveren, waardoor de felle zon uiteindelijk wel te verdragen was op de tribune.

Opstelling PSV

---------------Gomes----------------
Lamey----Da Costa----Alex----Ball---
---------------Simons---------------
----Afellay-----------Väyrynen------
--Aissati------Farfan------Beerens--

PSV speelde wederom in het 4-3-3-systeem. Da Costa was gekoppeld aan Alex en Väyrynen en Afellay stonden voor Simons op het middenveld. Aan hun de taak om van daaruit aan te sluiten bij de voorhoede, wat echter veel te weinig lukte.

Scoreverloop
0-1 Afellay
rust
0-2 Väyrynen
0-3 Smit
0-4 Koné (pen.)

Wedstrijdverloop

De eerste kans was in de vierde minuut voor Beerens. Bij een actie op links ging hij binnendoor en schoot fel in de korte hoek, waarbij hij de keeper en de paal raakte. Een fout van die keeper werd niet afgestraft door Väyrynen, die te veel tijd en ruimte nodig had. Na tien minuten maakte Afellay een mooie diagonale loopactie met bal naar links, ging buitenom een tegenstander en schoot in de korte hoek op de keeper.

Aannemen tijdens de warming upEr volgde een fase met weinig initiatieven. Pas een kwartier later maakte Aissati op links een actie en vuurde met rechts de bal op de rug van een verdediger. Ook daarna schoot hij nog een paar keer aardig van afstand. De 0-1 viel pas 8 minuten voor rust. Afellay nam een vrije trap op links direct en krulde de bal halfhoog rechts langs de muur in de linkerhoek via de keeper. Vier minuten later kreeg Eindhoven pas de eerste echte kans, maar de van eigen helft gestarte en doorgebroken aanvaller lobde van 25 meter over.

Voor rust kreeg PSV nog wel twee goede kansen. Met een mooie pass over de defensie zette Aissati Beerens vrij, die weer binnendoor ging en dit keer hoog in de korte hoek schoot; weer redde de keeper. Afellay ging rechts het strafschopgebied binnen en passeerde met een schaar zijn man. Zijn bal terug kwam achter Farfan, maar deze draaide om en schoot een metertje over.

---------------Moens----------------
Lamey----De Bock----Reiziger----Ball
--------Afellay-----Simons----------
---------------Väyrynen-------------
--Aissati------Koné-------Beasley---

Met vijf wissels kwam het elftal er na rust uit te zien zoals hierboven afgebeeld. De wedstrijd werd een stuk minder eentonig en gezapig: Eindhoven kwam er nu regelmatig door met soms heel leuke combinaties, maar PSV maakte het verschil door deze helft veel venijniger en dwingender aan te vallen. De ijverige Koné stichtte daarbij met name veel gevaar. Ball, Reiziger en Lamey speelden slordig, het lichtpunt De Bock stak daar met zijn sterke positiespel en gewonnen kopduels scherp tegen af. Met zijn goede sprongtiming troefde hij de veel langere spits steeds af.

Twee minuten na rust ontsnapte Aissati op rechts en ging zelf door, maar hij mikte ondanks de ruimte in het zijnet. Even later had Koné een leuke dribbel voor de goal, maar de pass op Beasley was slecht. Die wist genoeg te storen om de bal nog bij Koné terug te krijgen, die vol op een verdediger schoot. Kort daarop brak hij met zijn snelheid door en schoot goed laag in de hoek, maar de uitgekomen keeper redde knap. De tegenstoot van Eindhoven ging uiteindelijk voorlangs, maar was het sein tot meer gevaar van de kant van de club uit de eerste divisie, die Moens tot een paar reddingen dwong.

Een verre ingooi van Lamey halverwege het veld bereikte de bij zijn man weggelopen Koné die doorzette via rechts en goed aflegde op de meegelopen Väyrynen. Hij schoot de 0-2 ineens laag in de rechterhoek binnen van een meter of 15. Omdat hij als een echte nummer 10 speelde in de tweede helft, stond hij automatisch dichter bij de aanvalslinie en was hij daar meer in het spel betrokken. Na voorbereidend werk van Simons op rechts schoot Aissati hierna nog op de keeper van dichtbij.

De volgende aanval in de 64e minuut ging weer via Koné, wat aan de rechterkant. Dit keer legde hij breed op Smit, die niet faalde en ook laag inschoot: 0-3. Koné zelf schoot drie minuten daarna de penalty hard in de rechterkruising, nadat Aissati deze had versierd. Na een verre trap van Moens gooide Koné er nog maar eens een goede actie uit, de afronding bleef echter achterwege.

Beoordeling Lurven
Zoals gezegd was in de tweede helft De Bock een groot lichtpunt in de matige verdediging. Lamey trok het in de eerste helft nog wel naast het sterke duo Da Costa en Alex, al was hij zeer slordig in de passing naar voren. Ook Ball viel daarin niet bepaald op, Alex schoof een aantal keer nuttig in en liet weer zien voetballend gegroeid te zijn. Balls corners mogen overigens wel wat strakker en verdedigend liet hij zich twee keer te makkelijk van de bal lopen.

Beerens met een actie op linksAfellay begon met een sterk kwartier maar zakte tot even voor rust flink weg. Farfan speelde vooral degelijk maar miste wat creativiteit. Beerens in de eerste helft en Aissati blonken uit. Beerens gebruikte geraffineerd zijn lichaam om aan de bal te blijven, bood zich goed aan, had effectieve acties en speelde met overtuiging en drang naar voren. Aissati voerde de rol als hangende rechtsbuiten, die Koeman blijkbaar voor hem voor ogen heeft, heel goed uit. Ditmaal was hij niet alleen sterk als hij de centrale ruimtes bespeelde, maar ook als hij op rechts de diepte opzocht. Väyrynen had een ongelukkige avond maar bleef steeds hard werken, wat hem mede door de kanteling van het middenveld in de tweede helft in staat stelde zich enigszins te revancheren.

Waar Beasley in de tweede helft nauwelijks aanspeelbaar was en bijna niet in het spel voorkwam, stond Konés spel in groot contrast daarmee. Het enige dat aan zijn spel schortte, was de afronding, geen onbekend probleem. Behalve dat speelde hij heel compleet: hij werkte hard, was constant aanspeelbaar danwel lanceerbaar, had oog voor medespelers die hij een keer of vijf in goede scoringspositie bracht en maakte leuke individuele acties. Hij moet de defensie van Eindhoven wel een paar nachtmerries bezorgd hebben.

Veel vertelde deze wedstrijd nog steeds niet over hoe het team zal staan het komend seizoen. De losse punten die ik heb genoemd zijn interessant om te zien (ontwikkeling Aissati, Beerens en De Bock, het sterke spel van Farfan tot nu toe en Koné deze wedstrijd, het schijnbaar goed aanhaken van Da Costa, het regelmatig zwakke optreden van Lamey en Reiziger en vandaag ook Ball). Het grote plaatje zullen we gaan zien in het vervolg van de voorbereiding als PSV in Engeland en Duitsland een aantal wedstrijden speelt en afsluit met de oefenwedstrijd in de Arena tegen Ajax.

  • Klik hier voor een foto-impressie van deze wedstrijd.
Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.