26 Jul
2008

SV Vaassen-PSV oefenwedstrijd voorbereiding 2008-2009: 1-5

In de tweede oefenwedstrijd van deze voorbereiding krikte PSV de intensiteit wat op. Tegenstander SV Vaassen speelt in de eerste klasse en is dus een paar maatjes groter dan VV Gestel van vorige week. Bovendien had PSV een zware trainingsweek in de benen, waardoor het toch wat anders voetbalt. Als bonus viel er een flinke regenbui in de tweede helft, zo zwaar dat de wedstrijd een kwartier te vroeg beëindigd moest worden.

Opstellingen PSV

Eerste helft:

---------------Cassio-------------
Culina-Maza Rodriguez-Addo-Salcido
--------Simons-----Zonneveld------
Lazovic-------Väyrynen---Dzsudzsak
-------------Koevermans-----------

Tweede helft:

------------------Zoet--------------------
Alcides-Maza Rodriguez-V. Eijden-Zonneveld
----------V.d.Leegte--Väyrynen------------
Lazovic----------Afellay---------Dzsudzsak
----------------Koevermans----------------

Tactiek
PSV trad dus weer aan met het bekende 4-2-3-1-systeem van Stevens. Deze keer mocht Zonneveld het als verdedigende middenvelder proberen, een positie die hem van nature het meeste ligt. Salcido schoof naar linksback en Culina werd voor het eerst op rechtsback geposteerd, een experiment dat Stevens graag wil uitvoeren omdat het hem aan rechtsbacks schort in de selectie. Verder speelde centrumspits Lazovic opmerkelijk genoeg op rechtsbuiten, ook al een plek waar Stevens wat dun in zijn opties zit. In de tweede helft schoof Väyrynen van de centrale aanvallende middenvelderspositie naar de rechter controlerende positie op het middenveld. Zonneveld werd linksback. Het verschil tussen Väyrynen en Zonneveld als controlerende middenvelder was het opvallendst: Zonneveld tastte veelal mis met zijn ingrepen en was aanvallend te weinig aanwezig, terwijl de Fin deze positie een stuk overtuigender invulde.

Scoreverloop

8′ 0-1 Zonneveld: Lazovic zette vanaf rechts hard en laag voor, Koevermans stapte over en de inkomende Zonneveld kon redelijk vrij intikken.
15′ 1-1 Remon Hillebrandt: Na een heerlijke steekpass dwars door de verdediging kon Hillebrandt aan Rodriguez ontsnappen en alleen op Cassio af. De keeper redde in eerste instantie nog en ook in tweede instantie kon Rodriguez niet ingrijpen. Via hem schoot Hillebrandt alsnog raak, waar Cassio al gepasseerd was.
27′ 1-2 Väyrynen: Lazovic zette weer voor vanaf rechts, dit keer hoog en Koevermans raakte de bal verkeerd, die van de goal af stuiterde. In de rebound kon Väyrynen binnenschieten.
48′ 1-3 Lazovic: Rechts in het strafschopgebied werd Afellay onderuitgehaald. Lazovic schoot de penalty laag in de rechterhoek, de keeper zat verkeerd.
56′ 1-4 Koevermans: Een corner vanaf rechts van werd door V. Eijden goed doorgekopt, waarna Koevermans binnentikte.
74′ 1-5 Afellay: Lazovic kreeg de bal na een actie bij Afellay, die kon binnenschieten omdat de keeper al richting de Serviër was gegaan.

Wedstrijdverslag

Het was geen hoogstaande pot voetbal in Vaassen. PSV oogde vermoeid na de zware trainingen van afgelopen week en in de eerste helft lag het tempo vrij laag. De eerste goal viel wel al vroeg, maar niet omdat PSV zoveel druk zette. Het meest opvallende wapenfeit daarvoor was een schot van Rodriguez dat naast ging. De 0-1 van Zonneveld was wel een goed uitgespeelde goal.

Omdat PSV te weinig aandrong, was het niet eens zo verrassend dat de amateurs langszij kwamen. Het mooiste aan het doelpunt was de pass vanaf het middenveld, waarbij Rodriguez behoorlijk stond te slapen en veel te laat doorhad dat Hillebrandt ontsnapte. Die stuitte op Ramos en alsnog Rodriguez, maar bleef doorzette en scoorde dus toch.

Het duurde bijna een kwartier voordat PSV weer op voorsprong kwam en dat was tekenend. Er werden te weinig openingen gevonden en de kansen die wel gecreëerd werden, werden verprutst. Op een harde voorzet van Lazovic kon Koevermans niet inschieten uit een lastige positie, op een voorzet van Simons was de te zachte inzet van Väyrynen en prooi voor een verdediger. Ook verrichtte keeper V.d. Vosse een aantal prima reddingen. De beste kans kwam uit een wegkrullende voorzet van Zonneveld, die door Koevermans snoeihard op de lat geknald werd, helaas stuiterde de bal vóór de doellijn terug en redde de keeper op de twee doelpogingen die er direct op volgden.

De 1-2 was een rommelig doelpunt, zoals PSV vooral rommelig speelde de eerste helft. Na dat doelpunt moest Cassio nog een redding verrichten toen er weer een tegenstander was doorgebroken. Na nog wat missers van de PSV-aanval was het slotakkoord voor Väyrynen, die de bal na een stuit prachtig volleerde, maar V.d. Vosse wist hem uit de kruising te tikken.

In de tweede helft lag het tempo wat hoger en kwam er meer voetbal in de ploeg toen Väyrynen naar achteren schoof als controlerende middenvelder naast de ingevallen V.d. Leegte en Afellay in de ploeg kwam om achter de spits te spelen. Na rust viel al snel de 1-3, toen Afellay niet tegen te houden was zonder een overtreding. De penalty van Lazovic was zuiver en uit het boekje.

Opvallend was dat de drie aanvallende middenvelders en spits Koevermans na rust veelvuldig van positie wisselden, wat de snelheid in het spel ten goede kwam. Wel vreemd om Koevermans op de flanken te zien opduiken. Blijkbaar had Stevens de spelers in de rust geïnstrueerd om veel meer te bewegen en voorin naar hartelust te switchen. Koevermans miste behoorlijk veel kansen in de tweede helft: hij werkte de bal over na een voorzet van Alcides, zijn hakje mislukte na een rommelige situatie bij een corner en na een lage voorzet op maat van Lazovic miste Koevermans volledig voor een zo goed als lege goal. Toch was hij het die de 1-4 scoorde, die opgelegde kans was dus weer wel aan hem besteed.

Vanwege de positiewisselingen kwam Lazovic ook vaak in het centrum terecht en ook hij miste goede kansen, o.a. na een lage voorzet van Koevermans. Na een kwartier in de tweede helft begon de regen neer te dalen, PSV bleef onverstoorbaar aanvallen. De keeper en de verdedigers hebben in de tweede helft in feite niets te doen gehad, omdat PSV het spel dicteerde. In de stromende regen scoorde Afellay de 1-5 vanuit het centrum, na de voorbereiding van Lazovic. Kort daarna floot de scheidsrechter maar af, een klein kwartier voor het einde, omdat de regen hem niet beviel het spelen bemoeilijkte en er onweer werd gesignaleerd.

Een wedstrijd waaruit niet al te veel op te maken viel, doordat het tempo in de eerste helft te laag lag door waarschijnlijk de vermoeide benen van de spelers en de tweede helft deels in het water viel en deels afgebroken werd.

Beoordeling spelers

Cassio Ramos: Deed wat hij kon bij het tegendoelpunt om het scoren te belemmeren, maar maakte niet zoveel kans tegen de doorgebroken speler. Had op de andere doorbraak een goede redding, kreeg verder niet zoveel te doen.

Culina: kwam deze keer weer in actie en deed het heel behoorlijk als rechtsback. Ik heb zijn tegenstander nauwelijks aan bod gezien, wat mogelijk ook aan die speler zelf lag. Vooral opbouwend viel Culina op met een paar goede loopacties langs de zijlijn met fatsoenlijke voorzetten, en enkele goede lange ballen op Dzsudszak. Aanvallend is het vast een goed idee om hem als rechtsback te gebruiken, maar verdedigend moet hij nog echt op de proef gesteld worden.

Maza Rodriquez: Ging behoorlijk de fout in bij de steekpass die vooraf ging aan de tegengoal en redde het op snelheid niet om de speler op tijd in te halen. Gaf echter niet op en probeerde na de halve onderbreking door Cassio nog het schot te blokken. Opbouwend had hij een aantal keer nadrukkelijk balverlies, het lijkt niet een speler met een secure passing.

Addo: Onopvallend, zoals Addo zijn meeste wedstrijden speelt. Schakelt zijn mannetje gewoon uit en verder zie je hem niet veel.

Salcido: De beste verdediger vandaag, had het een stuk drukker op links dan de andere back Culina, maar manifesteerde zich daarnaast ook nadrukkelijk in de aanval door vaak buitenom te gaan en op te stomen.

Simons: Opnieuw rustig en degelijk, met een enkel slordigheidje op het middenveld, maar bemoeide zich ook vandaag weer regelmatig met de aanval, door af en toe op de rechtervleugel op te duiken.

Zonneveld: speelde controlerend zwak en werd vaak afgetroefd door de middenvelders van de tegenstanders. Miste overtuiging in zijn ingrepen. Aanvallend had hij wel een paar goede passes en hij liep goed door bij de openingsgoal, daar liggen zijn kwaliteiten ook voornamelijk. Defensief is het allerminst een zekerheid om hem controlerend te laten spelen.

Väyrynen: een redelijk goede wedstrijd. Zakte in de eerste helft af en toe mee in het lage tempo, maar had wel de meeste goede openingen en verlegde vaak het spel goed. In de tweede helft vond ik hem nog wat beter spelen, toen hij meer controlerend was en zich fysiek goed manifesteerde en van achteruit ook het spel goed verdeelde.

Lazovic: speelde een goede pot als rechtsbuiten. Had veel goede voorzetten, stond vaak vrij en bood zich goed aan. Bleef in de eerste helft ook netjes in positie op rechts zonder teveel naar binnen te willen trekken, in de tweede helft miste hij wel een paar kansen op de momenten dat hij naar binnen wisselde. Onder Koeman moest hij al een aantal keer als rechtsbuiten opdraven, wat geen heel groot succes was. Ik ben benieuwd of dit een eenmalig experiment was van Stevens, of dat hij meer ziet in Lazovic als rechtsbuiten.

Dzsudzsak: speelde een matige wedstrijd, was aanvallen het minst aanwezig van de voorste vier spelers. Hij had wel een aantal aardige acties, maar kon zijn stempel absoluut niet op de wedstrijd drukken. Hij zal toch echt de stijgende lijn moeten inzetten, want de eigenschappen heeft hij wel, maar het komt er nog steeds te weinig uit.

Koevermans: speelde ook niet al te best. Blonk opnieuw voetballend niet uit. Hij staat als goede afmaker bekend, maar miste vooral in de tweede helft wel erg opgelegde kansen. Als je als spits je voornaamste kwaliteit niet waar kunt maken, kun je het nog wel eens heel moeilijk gaan krijgen.

Alcides: speelde aardig, had verdedigend heel weinig te doen en kon dus aanvallend wat experimenteren. Viel verder niet erg op, maar ook niet in negatieve zin, wat bij Alcides weer positief is.

Van Eijden: Kreeg ook weinig te doen, maar was wel goed betrokken bij de goal van Koevermans met zijn doorkopbal. Verder moeilijk te beoordelen met zo weinig balcontacten.

V.d. Leegte: Minder bij de aanval betrokken dan vorige week, maar was defensief in orde, mede daardoor kon PSV steeds snel weer druk zetten in de tweede helft.

Afellay: Mist duidelijk nog wedstrijdritme. Was in de eerste tien minuten erg onzorgvuldig in de passing, maar blijft een plaag voor verdedigers doordat hij met de bal zo makkelijk tussen de tegenstanders doorloopt. Had een behoorlijk rendement door de penalty te verdienen en de slotgoal te maken. Hij deed goed mee aan het beweeglijke aanvalsspel voorin. Ik zie hem graag aan het werk in de volgende wedstrijden als hij weer wat meer in zijn ritme zit.

Foto’s

Klik op een foto om hem te openen. Klik daarna nogmaals op de foto om hem uitvergroot te zien.

Rubriek: Voetbal

4 Reacties op “SV Vaassen-PSV oefenwedstrijd voorbereiding 2008-2009: 1-5”

Reageer zelf

Leuk verslag, behoorlijk geschreven ook ! Kom zeker vaker kijken op de site !

Wederom een goed en uitgebreid verslag. Net zoals de vorige keer, tegen v.v. Gestel. Als je niet bij de wedstrijd geweest bent, heb je zo toch een aardig beeld, moet ik zeggen. Bedankt daarvoor!

Graag gedaan. Leuk om te lezen dat jullie er wat aan hebben!