1 Aug
2008

VVV-PSV oefenwedstrijd voorbereiding 2008-2009: 1-1

Woensdagavond 30 juli 2008 speelde PSV uit in Venlo om de Herman Teeuwen Memorial Cup tegen VVV Venlo. Dit was voor PSV de eerste oefenwedstrijd tegen een serieuze tegenstander, na de twee wedstrijden tegen laaggeklasseerde amateurs. VVV degradeerde afgelopen seizoen uit de eredivisie, maar gaat met de nieuwe trainer Jan van Dijk en enkele gerichte versterkingen een gooi doen naar een directe terugkeer in de eredivisie. N.a.v. het spel dat VVV op de mat legde tegen PSV, geef ik ze daar ook een goede kans voor.

Opstellingen PSV

Eerste helft:

--------------Isaksson-------------
Alcides-Maza Rodriguez-Addo-Salcido
--------Mendez---------Simons------
Culina--------Afellay-----Dzsudzsak
--------------Lazovic--------------

Tweede helft:

--------------Isaksson------------
Alcides--Van Eijden--Addo--Salcido
--------Culina--------Simons------
Amrabat------Afellay-----Zonneveld
--------------Lazovic-------------

VVV - PSV

Scoreverloop

3′ 0-1 Afellay: de middenvelder ging diep op een lange pass van Jason Culina vanaf de middenlijn. Afellay ging binnendoor langs zijn tegenstander en legde breed op Lazovic, die in een eentweetje de bal direct door de verdediging heen op Afellay teruglegde. Met buitenkant rechts schoot deze via de keeper binnen.
90′ 1-1 Calabro: Bij een goede voorzet vanaf rechts kon Calabro, ongedekt door zijn mannetje V.d. Leegte, vrij inkoppen, Isaksson was kansloos.

Wedstrijdverloop

Over de hele wedstrijd gezien ging VVV Venlo aardig gelijk op met de landskampioen. Deels had dat te maken met de fase waarin de ploeg verkeert: de Jupiler League gaat over een week al van start en de Venlonaren zijn dan ook al enkele weken langer in training dan PSV. Ook trad VVV aan met de sterkste spelers, waar PSV Pieters, Bakkal en Marcellis aan het Olympisch Elftal afstond en o.a. Brechet, Koevermans en Kromkamp nog moest missen. Dat zijn zes potentiële basisspelers, al mag dat geen excuus zijn. Addo, Alcides, Culina en Mendez zien we vermoedelijk niet terug in het basiselftal dat eind deze maand aan de competitie gaat beginnen, Lazovic strijdt vooralsnog met Koevermans om een basisplaats.

Het was gewoon ook een verdienste van VVV, dat heel goed speelde. VVV zat steeds kort op de PSV-ers, die in een te laag tempo voetbalden om de linies van de tegenstander uit elkaar te spelen. De openingsgoal vroeg in de wedstrijd deed anders vermoeden: Afellay kon vrij eenvoudig doorlopen bij de eentwee met Lazovic, waar hij nog de keeper raakte voordat de bal het net in ging. PSV leek even op een flinke overwinning af te gaan, maar VVV liet zich niet van de wijs brengen. Een kopbal van Verbeek na een voorzet van Schaken was gevaarlijk, maar werd met het lichaam geblokkeerd door Addo. De eerste helft leverde verder weinig grote kansen op, al moest Isaksson nog een belangrijke redding verrichten in de korte hoek, nadat Alcides knullig balverlies leed rond de middenlijn.

Na rust bleef VVV goed meevoetballen en kreeg het ook de eerste kans, toen Salcido vrij makkelijk binnendoor gepasseerd werd. Kort daarna was er opnieuw een misser van Salcido, waarop een schot volgde dat Isaksson maar half keerde. Er ontstond een rommelige situatie waarbij de bal uiteindelijk toch niet in het PSV-doel verdween. PSV zette een tandje bij en uit een voorzet van Amrabat tikte Zonneveld de bal via een verdediger over. Uit de corner moest Begois redden op de kopbal van V. Eijden. PSV kreeg wat meer kansen in deze fase, o.a. via Lazovic (volley) en Afellay (eigen actie en schot). Culina werd vervangen door Väyrynen na een uur spelen, en tien minuten later moest V.d. Leegte V. Eijden vervangen, die geblesseerd raakte bij een onnodige charge van een VVV-speler. De middenvelder nam ook de plek centraal achterin over, waar hij normaal gesproken niet speelt.

De laatste tien minuten van de wedstrijd waren levendig, met kansen over en weer, o.a. doordat V.d. Leegte op snelheid geklopt werd. In de laatste minuut van de wedstrijd verzuimde hij ten slotte Calabro te dekken, die na een goede voorzet volledig vrij kon inkoppen en Isaksson kansloos liet. Omdat 1-1 de wedstrijd niet besliste, werden er penalties genomen. Afellay miste de eerste van PSV omdat zijn stiftbal over de lat zweefde. Salcido nam PSV’s vierde, en nadat hij gauw van zijn linker overstapte naar zijn rechterbeen, tikte hij daarmee de bal op de rechterpaal. Een goede zege voor VVV was het resultaat, waardoor zij hun eigen Cup mee naar huis mochten nemen.

Beoordeling spelers PSV

Isaksson: de Zweed had een onzeker moment waarbij hij een niet al te lastig schot losliet, maar had ook een aantal prima reddingen op momenten dat dat hard nodig was. Alles bezien speelde hij een heel aardige wedstrijd. Bij twee penalties zat hij in de verkeerde hoek, bij de andere twee kwam hij vlak in de buurt, maar hij kon niet bij de bal komen.

Alcides: het bekende verhaal, waarbij hij defensief vrij makkelijk overeind blijft, maar opbouwend zeer zwak is. Een pass over een paar meter mislukte al, waardoor er een gevaarlijke tegenstoot onstond. Nu PSV zoveel verdedigers in de selectie heeft, wordt het voor Alcides waarschijnlijk moeilijk.

Rodriguez: verdedigde rustig en degelijk. Sterk in de lucht en gebruikte zijn lichaam goed. Hij leverde meestal braaf de bal in bij een medespeler zodat die op kon bouwen. Oogde als een pure mandekker die zijn mannetje kan uitschakelen.

Addo: viel niet echt op, verdedigde redelijk, maar was opbouwend niet denderend.

Salcido: had het op links heel moeilijk met de rappe Schaken, die hem enkele keren flink in de luren legde. Ik wil geen conclusies trekken uit één wedstrijd, omdat Salcido eerder op linksback goede wedstrijden heeft gespeeld. Tegen VVV was hij defensief echter niet sterk.

Mendez: is eigenlijk nog herstellende van zijn blessure, maar mocht toch een helft meedoen, misschien als test om te zien hoe hij ervoor staat. Dat was niet slecht: als controlerende middenvelder zocht hij meer de diepte dan Simons. Mendez was veel in beweging, misschien iets teveel omdat hij ook veel op de flanken opdook en daardoor soms teveel uit positie liep.

Simons: speelde een onopvallende wedstrijd, had af en toe wat slordigheidjes die je bij deze speler in de competitie gewoonlijk niet terugziet.

Culina: In de eerste helft aanvallende rechtermiddenvelder, in de tweede helft controlende middenvelder. Culina heeft weinig creativiteit, waardoor hij eigenlijk ongeschikt is voor die eerste positie. De drie aanvallende middenvelders moeten een individuele actie in huis hebben, verrassing in hun spel en liefst een goede voorzet en steekpass. Alleen een voorzet kan Culina afleveren, de andere facetten kon hij ook gisteren niet tonen. Als controlerende middenvelder kan hij wel gaten dichtlopen, maar hij mist het echte defensieve inzicht en is fysiek eigenlijk niet voldoende om die positie in te nemen.

Afellay: de beste speler van het veld. Hij was de enige PSV-er die er vol voor ging en veel inventiviteit toonde. Hij had enkele goede acties, gevaarlijke schoten en maakte de openingsgoal. Toch had hij ook fases waarin hij te makkelijk de bal verloor, gezien zijn techniek waarschijnlijk een kwestie van ritme opdoen.

Dzsudzsak: speelde een ongeïnspireerde partij op links. Ging veel te weinig het persoonlijke duel aan en lijkt vertrouwen te missen om zijn man te passeren. Zoals eerder gemeld zie je bij vlagen dat hij echt voldoende techniek en inzicht heeft om het te gaan maken, maar op dit moment komt dat er nauwelijks tot niet uit.

Lazovic: speelde een matige wedstrijd. Op een enkele goede acties na, bijvoorbeeld de eentwee bij het doelpunt en de volley, grossierde hij vooral in balverlies als hij aangespeeld werd, of trage balbehandeling. Als hij met de rug naar de goal werd aangespeeld, had hij weer de draaicirkel van een stadsbus om met het gezicht naar de goal te komen met de bal aan de voet. Dit is veel te voorspelbaar en makkelijk te verdedigen.

Van Eijden: viel helaas te vroeg uit na de zware overtreding, maar toonde tot die tijd goed spel. Aan de bal durfde hij in te schuiven en op te bouwen, verdedigend bleef hij vrij simpel overeind.

Amrabat: viel een beetje tegen en was misschien nog niet helemaal hersteld van zijn lichte blessure. Hij produceerde een paar goede voorzetten, maar had veel moeite om voorbij zijn man te komen en weinig verrassing in zijn acties. Het oogde voor mij alsof hij eigenlijk niet klaar was voor een halve wedstrijd, maar toch erg graag tegen zijn oude club wilde spelen.

Zonneveld: Waar Zonneveld tegen VV Gestel de arme rechtsback nog regelmatig voorbij wandelde, kwam hij er ditmaal tegen een fatsoenlijke rechtsback niet aan te pas. Hij kreeg éénmaal een redelijke voorzet voorbij zijn man gekruld en dook een keer verrassend voor de goal op bij een voorzet van Amrabat. Verder kwam hij aanvallend niet in het spel voor, deze beste man is duidelijk geen optie als aanvallende linkermiddenvelder. Verdedigend viel hij ook door de mand met zwakke ingrepen en slechte passes naar medespelers.

Deze keer geen uitgebreide serie foto’s bij dit verslag.

Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.