2 Aug
2008

NEC – Sparta oefenwedstrijd voorbereiding 2008-2009: 3-1

Op het Den Helder Maritiem Voetbaltoernooi 2008 stonden vandaag twee ploegen uit de eredivisie tegenover elkaar, die beide het toernooi konden winnen: NEC Nijmegen en Sparta Rotterdam. Beide clubs hebben een vrij jonge trainer met een goede reputatie: Mario Been en Foeke Booy. Afgelopen seizoen eindigde NEC op een knappe achtste plaats en wist Sparta met een dertiende plaats uiteindelijk vrij gemakkelijk de nacompetitie te ontlopen. Op het sportpark De Streepjesberg in Den Helder werd het een interessante ontmoeting, zo halverwege de voorbereiding op het seizoen.

Opstelling NEC

--------------Babos-------------
Fernandez-Pothuizen-Olsson-Brock
--------Kivuvu-----Davids-------
--------------Schöne------------
--Saidi------Tshibamba----Worm--

Opstelling Sparta

-----------Wapenaar----------
Rutjes-Promes-V.Bueren-Wilusz
-----------N'Galula----------
-----Moreno-------Strootman--
--Duplan-----Rose-----Godee--

Den Helder Maritiem

Tactieken

NEC hanteerde een 4-3-3-systeem met Lasse Schöne als aanvallende middenvelder in de punt naar voren. Daarachter waren Kivuvu en Davids de controleurs, terwijl de jonge Brock het op linksback mocht laten zien. Daartegenover stond de 4-3-3 van Sparta met de punt naar achteren: daar speelde de jonge proefspeler Floribert N’Galula in een controlerende rol. Yuri Rose was het aanspeelpunt voorin, met Joey Godee en Duplan op de flanken voor de creativiteit. Beide teams speelden dus met enkele spelers die waarschijnlijk niet in de basis zullen staan bij de start van het seizoen, mogelijk ook omdat de clubs afgelopen donderdag ook al speelden.

Scoreverloop

23′ 1-0 Worm: halverwege de Sparta-helft pikte Schöne de bal op uit een duel tussen andere spelers, raakte 1x de bal en verstuurde daarmee een slimme en zuivere steekpass op Worm, die op links buitenom kwam en op Wapenaar afstormde. Met een soepele stiftpal passeerde hij de Sparta-keeper.

28′ 2-0 Davids: Fernandez veroverde de bal net over de middenlijn en zette zelf goed door, verzond met buitenkant rechts een lobje over een paar Sparta-spelers heen op Davids, die de ruimte in was gelopen en geen buitenspel stond. Davids had tijd om aan te nemen en vrij voor de keeper te komen, omdat de buitenspelval was mislukt. Ook hij scoorde met een zuivere stift.

63′ 2-1 Godee: na een persoonlijke actie waarbij hij met o.a. een schaar zijn tegenstander uitspeelde op links, ging hij binnendoor en schoot met zijn rechtervoet laag in de linker benedenhoek binnen, buiten bereik van Baart.

80′ 3-1 Tshibamba: met een lange bal van achteren werd de doorgelopen Kivuvu gevonden, die draaide en de bal controleerde. Door de lucht speelde hij door op de meegekomen Tshibamba die de juiste positie had gekozen en de bal van dichtbij langs Wapenaar kon schuiven.

Wedstrijdverloop

Het eerste wapenfeit was in de tweede minuut voor Sparta via Strootman, die brutaal aanlegde maar het doel ruim miste. Pas in de tiende minuut viel er een tweede kans te noteren, deze keer voor Spartaan Moreno, die van de rand van het strafschopgebied over schoot na een eentweetje met Rose. Rose zelf krulde de bal kort daarna net over nadat Duplan diep was gestuurd en de bal netjes aflegde op de inkomende spits.

De openingsfase was dus voor Sparta met niet al te grote kansen, waar NEC weinig aanvallende feiten tegenover stelde. De Nijmegenaren toonden echter aan akelig efficiënt met hun kansen om te kunnen gaan. De eerste grote kans was direct raak, in de 23e minuut scoorde Worm fraai, waarbij de tot dan toe goed staande Sparta-defensie opengereten werd. Dat gebeurde opnieuw toen vijf minuten de buitenspelval faalde en Davids de tweede kans van NEC benutte. Sparta liet heel aardig voetbal zien, maar NEC ging er met de goals vandoor.

Na een half uur bleek een daarvoor opgelopen blessure bij Worm zo ernstig dat hij in elk geval niet verder kon spelen. Zijn vervanger Vadocz ging op de plek van Kivuvu spelen, deze schoof naar de aanvallende middenvelderspositie en Schöne werd linksbuiten. Sparta probeerde terug te vechten, maar kwam niet verder dan een schotje van Godee dat Babos simpel pakte en vlak voor rust een goed schot van N’Galula, die een breedgetikte vrije trap bijna in de kruising krulde, maar deze bal werd ook door Babos gepakt.

In de rust wisselde NEC: Rein Baart verving Babos en El Akchaoui kwam erin voor Schöne en ging verrassend linksbuiten spelen. Een kleine tien minuten na rust kreeg NEC een kleine kans, toen Tschibamba mooi aan zijn tegenstander ontsnapte op links, maar zijn voorzet ging over de kleine Saidi Ntibazonkiza heen. Een paar minuten later nam El Akchaoui op rechts een indraaiende vrije trap, maar de omhaal van Vadocz mislukte. Nog twee wissels bij NEC: Wisgerhof kwam erin op rechtsback voor Fernandez, Otten verving Pothuizen.

In deze fase van de tweede helft kwam Sparta er nauwelijks aan te pas, NEC was gewoon sterker. De gelijkmaker van Godee kwam dan ook een beetje uit de lucht vallen, maar was er niet minder fraai om. NEC wisselde weer, Scholten kwam voor Brock en ging linksbuiten spelen, El Akchaoui schoof naar achteren. Sparta haakte dankzij de gelijkmaker weer wat aan en de redding van Wapenaar op de doorgebroken Saidi gaf ook hoop. Falkenburg kwam als rechtshalf in het veld voor Van Bueren, waardoor N’Galula centrale verdediger werd en Moreno verdedigende middenvelder. Uit een vrije trap schoot Strootman hard, maar een stukje naast de goal.

Toen Tshibamba de 3-1 binnenschoof, leek het gedaan voor Sparta, maar in de slotfase kreeg het nog een strafschop. Wisgerhof kopte eerste de bal weg in de voeten van een tegenstander en toen hij probeerde te herstellen, duwde hij een Spartaan onderuit in het strafschopgebied. Scheidsrechter Luinge wees resoluut naar de stip, maar keeper Baart stompte de penalty van Godee in zijn linkerhoek ferm weg. Sparta bracht nog Slot als linkshalf voor Moren, waardoor nu Strootman in de punt naar achteren kwam, en Rose werd vervangen door Poepon. Na een corner van NEC brak Sparta snel uit in de counter en kwam met vier tegen twee man te staan. Op links werd Godee vrijgespeeld, die alleen voor de keeper kon inschieten, maar Baart verrichtte een prima redding.

Volgende de regels van dit toernooi eindigt elke wedstrijd ongeacht de uitslag met een strafschoppenreeks voor een extra punt. Deze werd ook gewonnen door NEC, omdat El Akchaoui’s ‘Panenka’ mislukte. Het verloop van de strafschoppen:

1-0 Scholten, rechtsonder, keeper zat mis
1-1 Slot, linksonder, keeper in de goede hoek
2-1 Fadocz, linksonder, keeper zat mis
2-2 N’Galula, linksonder, keeper zat mis
3-2 Tshibamba, linksonder, keeper in de goede hoek
3-3 Strootman, rechtsonder, keeper in de goede hoek
4-3 Wisgerhof, links halfhoog, keeper in de goede hoek
4-4 Poepon, linksonder, keeper in de goede hoek
xx El Akchaoui, stiftbal door het midden tegen de lat, geen goal
xx Promes, linksonder, Baart pakte de bal
5-4 Kivuvu, rechtsonder, keeper zat mis
5-5 Duplan, linksonder, keeper zat mis
6-5 Saidi, rechtsonder, niet goed in de hoek, maar keeper koos de andere
xx Wilusz, linksonder, Baart pakte klemvast.

Beoordeling NEC

Hoewel Sparta in de eerste helft aardig gelijk opging met NEC qua veldspel, wist NEC de kanten veel beter te benutten. Van de paar echte kansen die de ploegen kregen, schoot NEC via twee stiftballen overtuigend raak. In de tweede helft was het veldoverwicht voor NEC, maar moest het wel een tegengoal incasseren na de mooie actie van Godee.

Dani FernandezAchterin maakte Fernandez een degelijke indruk: hij is redelijk snel, heeft overzicht en een fatsoenlijke pass in de benen. Hij koos meestal goed positie en had niet al teveel moeite met Godee. De vertrouwde spelers Pothuizen en Olsson hadden hun zaakjes op orde centraal. Op links knokte Brock voor wat hij waard was, al kwam hij regelmatig wat onbesuisd en ongecontroleerd over. Na in het begin een paar keer Duplan uit het oog te hebben verloren, herpakte hij zich echter en bleef verder aardig overeind.

Op het middenveld maakte het duo Kivuvu en Davids een degelijke indruk. Davids was bovendien veel aanspeelbaar en kon daardoor goed gebruikt worden in de opbouw. Zijn loopactie en afronding bij de 2-0 waren heel goed. Lasse Schöne werd eigenlijk te weinig bij het spel betrokken, zeker toen hij naar linksbuiten verhuisde, maar wat hij deed was steevast goed. De sublieme steekpass in één beweging bij de openingsgoal getuigde van spelinzicht en techniek. Hij oogde soms ook wat schuchter en zou zich meer moeten aanbieden, dan kan NEC hier een belangrijke speler in hebben.

Aanvallend viel Saidi flink door de mand. De kleine man was snel, verder viel er weinig over te zeggen. Hij kwam nauwelijks zijn man voorbij, miste balcontrole en zuiverheid in zijn passing, ook lijkt hij niet de tijd te nemen om goed om zich heen te kijken. Op deze manier kan ik me goed voorstellen dat Been er graag nog buitenspelers bij wil. Op links deed Worm het beter, al was het maar kort omdat hij al na 25 minuten de blessure opliep en even later gewisseld moest worden. Tshibamba speelde wat wisselvallig: hij is redelijk kopsterk en de ene keer toonde hij zich een goed aanspeelpunt, maar zijn balbehandeling was wisselvallig. Ik heb wel een aantal goede aannames en voortzettingen van hem gezien en vermoed dan ook dat hij de techniek wel heeft, maar nog moet wennen aan het hoge tempo. Ook hij zou zich vaker vrij kunnen spelen.

Van de invallers maakte Vadocz een overtuigende indruk. De middenvelder heeft een strakke tackle op de bal in huis, blijft rustig aan de bal en leest het spel erg goed, zowel opbouwend als verdedigend. Hij doet soms aan Timmy Simons van PSV denken, waarbij de laatste wellicht opbouwend minder is en onderscheppend beter. Op linksbuiten kwamen El Akchaoui en Scholten beiden totaal niet aan de bak, de laatste heb ik nauwelijks een bal zien raken en wat hij raakte was niet goed. El Akchaoui mocht ook nog even op linksback spelen en oogde daar wat onrustig. Wisgerhof als rechtsback werkte niet zo goed, deze verdediger hoort echt centraal te spelen. Mark Otten had een prima korte invalbeurt.

Beoordeling Sparta

Warming-up SpartaZoals gezegd legde Sparta best aardig voetbal op de mat, met name in de eerste helft. Het is duidelijk dat Booy zijn elftal verzorgd voetbal wil laten spelen en geen lange ballen op de spits. Daarvoor heb je een spits nodig die als aanspeelpunt kan fungeren, dus zowel hoge ballen kan doorkoppen, aannemen en terugleggen als lage inspeelpasses kaatsen of goed verwerken. Rose kan eigenlijk vooral koppen en verloor vandaag bovendien nogal wat kopduels. Daardoor miste Sparta stootkracht voorin en werd het goede werk van het middenveld te weinig te gelde gemaakt. Poepon acht ik veel geschikter voor deze rol met zijn fijnere techniek, waardoor Rose waarschijnlijk tot een rol als pinchhitter veroordeeld wordt.

Wapenaar keepte een redelijke wedstrijd: hij pakte een aantal ballen goed, maar moest ook drie tegengoals toestaan en kwam bij de 2-0 wat te gretig uit waardoor opnieuw een stiftbal hem verschalkte. Het centrale duo begon aardig aan de wedstrijd, maar kwam daarna af en toe wat onzeker over. De eerste twee doelpunten ontstonden door een splijtende pass door het midden, wat niet mag gebeuren als het centrale duo zich goed opstelt. De backs van Sparta maakten meer indruk: Rutjes speelde als aanvallende back een fatsoenlijke wedstrijd en zwierf regelmatig over het veld om het middenveld te versterken. De linksbuitens van NEC had hij veelal in de knip, al had Worm dan vrije doortocht bij de 1-0. Linksback Wilusz heeft een goede indruk bij me achtergelaten. De van Heerenveen overgenomen Pool had rust in zijn spel, een behoorlijke pass met ook de mooie assist en koos vooral vaak goed positie. Dat de snelle Saidi toch vrijwel nooit een medespeler kon bereiken was zijn verdienste. Hij kwam zelfs een keer op snelheid terug toen hij al gepasseerd was, waardoor hij met een sliding een corner kon maken van een dreigende voorzet. De gemiste penalty was dan ook een klein dompertje op zijn verder prima spel.

N’Galula speelde sober maar degelijk als verdedigende middenvelder: steeds zoekend naar de interceptie, maar vooral geen gekke dingen doen in de opbouw. De speler straalde echter wel iets uit; ik weet niet of Sparta de gok gaat nemen, maar ik zie wel iets in deze speler. Moreno en Strootman speelden heel behoorlijk, het middenveld van Sparta deed in de eerste helft weinig onder voor dat van NEC.

Duplan viel me erg tegen: hij had in het begin een paar aardige acties en liet soms leuke bewegingen zien, maar in feite leverde het allemaal niets op. Hij had wellicht een gebrek aan ritme of gewoon moeite met Brock. Rose was zoals gezegd een zwak aanspeelpunt en deed wel zijn best, maar kwam gewoon niet echt tot een goede voortzetting. De beste aanvaller van Sparta was dan ook Joey Godee, die een verdiende goal kon bijschrijven en met name in de tweede helft, toen Fernandez gewisseld was, wat meer ruimte kreeg en daarmee ook gevaar wist te stichten.

Conclusie

Een interessante wedstrijd, met niet al teveel doelkansen, maar wel een aardig schaakspel op het middenveld. NEC staat er zo vroeg in de voorbereiding aardig op, zeker als je bedenkt dat het met een gemankeerde aanval speelde. De uitslag doet vermoeden dat Sparta ver onderdeed voor NEC, maar dat viel alleszins mee. In de tweede helft moest Sparta globaal de meerdere erkennen in de Nijmeegse ploeg, maar kregen de Rotterdammers ook hun beste kansen en wisten ze te scoren, terwijl de eerste helft qua veldspel aardig in evenwicht was.

NEC kan met een upgrade in de aanval (V. Beukering zal nog wel in de basis komen, wellicht nieuwe buitenspelers) gewoon weer het linkerrijtje gaan halen. Sparta zal met Poepon en Dissels in de basis een degelijkere aanval neer kunnen zetten, waardoor ik wel perspectief zie voor deze ploeg. Het linkerrijtje is normaal gesproken buiten handbereik (tenzij er nog verrassende aankopen plaatsvinden), maar dit Sparta hoort ruim boven de nacompetitiestreep te eindigen en mag zich wat mij betreft op de 10e plek richten. Van de (nieuwe) spelers van vandaag kijk ik in de competitie het meest uit naar Schöne, Fernandez, Wilusz en N’Galula (als hij gecontracteerd wordt), en hoop ik Tshibamba ook een stap verder te mogen zien doen.

Rubriek: Voetbal

4 Reacties op “NEC – Sparta oefenwedstrijd voorbereiding 2008-2009: 3-1”

Reageer zelf

Wapenaar, Rutjes en Duplan komen in aanmerking voor een basisplaats. De overige 8 spelers zullen vaker op de bank zitten dan spelen.

Wilusz is niet gehuurd.

Je hebt gelijk, bedankt voor de correctie. Ik denk inderdaad niet dat die overige spelers in eerste instantie in de basis te vinden zullen zijn, al zal V. Bueren zijn minuten wel maken op het middenveld denk ik.