31 Jul
2006

Filmrecensie Van Wilder (USA, 2002)

Recensie Lurven (Lurven Filmrecensies bevatten geen spoilers):

Kort: De matigheid spat van deze film af in de vorm van een fantasieloos verhaal, ongeïnspireerd acteerwerk, slappe grappen en grijze muziek.

Van Wilder is zo’n film die al in het begin een premisse neerzet waar je nog iets van zou kunnen verwachten: een jongeman genaamd Van Wilder (Reynolds) loopt al zeven jaar rond op een college en maakt geen aanstalten om daar eens te vertrekken. Het is ook zo’n film waarvan je achteraf wilt dat je hem niet had gekeken, maar ik bleef ergens hopen dat ze nog met een interessante wending of verrassende grap zouden komen, waardoor ik de volle anderhalf uur heb volgehouden.

Ryan Reynolds met de hond, waar veel flauwe grappen over gaan.Het verhaal lijkt in elkaar gezet te zijn met een stukje software voor high school/college comedies. Het bevat de standaardelementen (hoofdpersoon heeft het voor elkaar, love interest duikt op, rivaal duikt op, probleem ontstaat, probleem moet opgelost worden, etc.), die op de standaardmanier zijn uitgewerkt. De originaliteit is ver te zoeken en zelfs de meeste grappen zijn elders al (beter) gebruikt.

Ryan Reynolds heeft nog niet bepaald de reputatie een topacteur te zijn, maar ik heb toch al een aantal (latere) genietbare optredens van hem gezien, zoals in Waiting, The Amityville Horror en zelfs Just Friends. In Van Wilder vertoont hij doorsnee acteerwerk. Zijn tegenspeelster Tara Reid is klaarblijkelijk alleen gecast om mooi te zijn: iemand had haar wel mogen vertellen dat bij acteren ook de bovenste helft van haar gezicht inzetbaar is. Het grootste deel van haar tekstregeltjes dreunt ze monotoon op, een regelrechte aanfluiting.

De grappen die prominent als zodanig gepresenteerd worden, zijn grotendeels van het niveau ‘taart in het gezicht’ of slecht uitgevoerde onderbroekenlol. Ik heb geen enkele moeite met slapstickhumor en grove toespelingen, maar doe het dan tenminste goed. Overmatige toediening van laxerende middelen is inmiddels zo uitgekauwd dat zelfs het gezicht van een kleuter met de slappe lach er nog van betrekt.

De gezichtsuitdrukking van Tara Reid in ongeveer de hele film.De reden dat het oordeel niet op een bodemcijfer uitkomt, is dat de film in elk geval een volgbare lijn heeft en een paar van de grappen nog een lachje konden opwekken, met name enkele van de subtielere achtergronddetails waar niet zo de nadruk op werd gelegd.

Mocht je deze film op DVD willen huren om een goede komedie te zien, vergeet het maar. Dacht je een avondje simpel vermaak te krijgen, dan kom je al dichter in de buurt, want simpel is het zeker. Over het vermaakgedeelte valt te twisten, maar als een film in deze categorie nog niet eens de helft van het niveau van American Pie haalt, kun je hem beter in het rek laten staan.

Oordeel: 4,5/10

IMDB: Van Wilder
Soort film: Comedy
Cast: Ryan Reynolds, Tara Reid, Kal Penn, Daniel Cosgrove
Regie: Walt Becker
Looptijd: 94 minuten

Bekijk ook andere Lurven Filmrecensies.

Rubriek: Films en DVD

2 Reacties op “Filmrecensie Van Wilder (USA, 2002)”

Reageer zelf

Nuo, dat is in ieder geval duidelijk: geen film om te bekijken dus ;).
Die Reynolds en Penn, zijn dat toevalligerwijs ‘zoons van …’ ?

Ongetwijfeld van iemand, maar niet van de bekende acteurs met dezelfde achternamen.