3 Aug
2008

De Graafschap-Fortuna oefenwedstrijd 2008-2009: 5-4

Op weg naar het Maritiem Toernooi in Den Helder maakte ik een tussenstop in Alkmaar om de wedstrijd tussen De Graafschap en Fortuna Sittard bij te wonen. Fortuna begint over een week al aan de competitie en zit dus ver in de voorbereiding, waardoor het een goede graadmeter is voor De Graafschap om te zien waar de eredivisionist op dit moment staat: een mooie gelegenheid dus voor trainer Henk van Stee om te kijken waar het team versterkt moet worden en welke dingen er nog fout gaan. De uitslag toonde al aan dat hij het best druk gaat krijgen.

Opstelling De Graafschap

------------Heijblok---------
Schuurman-Hese-Volmer-Fränkel
----------Jungschläger-------
-Meijer--------V.d. Ouweland-
De Ridder---Den Ouden---Oost-

Scoreverloop

12′ 1-0 Den Ouden: op rechts komt Steve de Ridder op en geeft laag voor. De bal raakt nog een verdediger, maar Den Ouden kan hem toch binnenlopen.
21′ 1-1 Boymans: Uit een wegdraaiende corner van rechts kan Boymans tamelijk vrij inkoppen van dichtbij.
37′ 1-2 Schreurs: De Ridder gaat op snelheid en kracht zijn man voorbij, maar zijn voorzet wordt weggewerkt. Fortuna lanceert een snelle tegenaanval over rechts die tot een voorzet leidt, die Schreurs voorbij de kansloze Heijblok werkt.
39′ 2-2 Oost: V.d. Ouweland neemt rechts van het strafschopgebied een vrije trap, die Oost via de keeper inkopt.
41′ 3-2 Schuurman: Schuurman loopt door het midden goed door, V.d. Ouweland bereikt hem met een steekpass na een overstapje van Den Ouden en de rechtsback schiet prachtig met buitenkant rechts via de linkerpaal binnen.
45′ 3-3 Schreurs: opnieuw een counter van Fortuna over de rechterflank en opnieuw Schreurs die de voorzet tot goal kan promoveren van dichtbij.
58′ 3-4 Schreurs: Heijblok komt te gretig uit zijn goal, Schreurs heeft Volmer nog bij zich maar ziet zijn kans schoon en lobt de bal over de keeper heen.
81′ 4-4 Broekhof: vanuit een vrije trap geeft Bloemendaal voor, Den Ouden raakt even de bal en Broekhof schiet hard binnen.
84′ 5-4 De Groot: van halverwege de helft van Fortuna gooit Fränkel de bal voor de pot, voorbij de tweede paal kan De Groot de bal direct uit de lucht inschieten.

Wedstrijdverloop

Veel doelpunten dus, erg leuk voor de neutrale toeschouwer. Bij de warming-up moest Keller afhaken met een blessure, dus schoof Hese naar de verdediging en nam Jungschläger zijn plek over. De eerste helft was spectaculair met een ruststand van 3-3. Het beeld was vrij eenzijdig: De Graafschap probeerde aanvallen op te bouwen, maar was daarin regelmatig slordig. Fortuna loerde op de counter en knalde er veelal over de rechterflank snel uit. Bij die counters was De Graafschap defensief erg kwetsbaar. Omdat het met opkomende backs speelt en met name Fränkel nogal eens aan de wandel gaat, moet die positie door een ander overgenomen worden. Dat gebeurde niet afdoende en bovendien waren Volmer en Hese te traag om te corrigeren, waardoor een uitbraak over rechts bijna altijd prijs was.

De openingsgoal was wel voor De Graafschap, waarbij De Ridder Den Ouden wist te bereiken. Tien minuten daarna scoorde Fortuna uit een corner, waarbij de verdediging er niet goed uitzag en Boymans veel te makkelijk kon koppen. Dat zou toch niet mogen gebeuren met mannen als Hese, Volmer en Meijer die voldoende lengte hebben. Na de gelijkmaker bleef Fortuna fanatiek counteren en vond steeds op rechts de ruimte, waardoor de 1-2 werd gemaakt.

Ook De Graafschap kan scoren uit een dode spelsituatie, zo toonde Oost aan toen hij de vrije trap van V.d. Ouweland binnenkopte: 2-2. De 3-2 van Schuurmans was prachtig afgemaakt en er ging een mooie pass aan vooraf. Schuurman koos zijn momenten om op te komen wat zorgvuldiger dan Fränkel. Het veldspel ging in het eerste half uur aardig gelijk op, daarna trok De Graafschap het wat meer naar zich toe, met name aan de hand van V.d. Ouweland die zich meer manifesteerde als spelverdeler in dat laatste kwartier. Vlak voor rust redde Heijblok nog mooi in de kruising op een hard afstandsschot.

In de eerste helft bleven Oost en De Ridder als vleugelspelers veelal aan de zijlijn; er werd niet geswitcht en ze kwamen ook nauwelijks binnendoor. In de tweede helft werd er voorin wat meer gevariëerd met positiewisselingen, en trok de rechtsbenige De Ridder vanaf links regelmatig naar binnen. Kort na rust moest Hese geblesseerd het veld ruimen, zijn vervanger was Robbemond, die als verdedigende middenvelder ging spelen. Fung A Wing kwam naast Volmer te staan.

De 3-4 van Fortuna was ook een mooie goal, die echter voorkomen had kunnen worden en zowel Volmer als Heijblok mag worden aangerekend. Behalve die goal waren er direct na rust weinig kansen te zien. Pas in de 63e minuut kwam er weer wat schot in de zaak, toen De Ridder met de bal vanaf links de breedte inliep, op de keeper schoot en in de herkansing de bal net overkopte. In deze fase kon De Graafschap toch wel de sterkste ploeg genoemd worden en was het duidelijk op zoek naar de gelijkmaker. Na een steekpass kreeg Fortuna nog een man vrij voor de goal, maar goed uitkomen van Heijblok voorkwam een doelpunt.

Mark Bloemendaal viel een kwartier voor tijd in en gaf meteen zijn visitekaartje af en met schot dat voorbij de goal vloog. Fortuna scoorde nog een keer, maar bleek dat vanuit buitenspelpositie te doen, waardoor de goal werd afgekeurd. Volmer moest ook het veld af met een blessure en zijn vervanger was Broekhof. Tien minuten voor tijd nam Bloemendaal vanaf rechts een vrije trap, waar Den Ouden niet goed aankwam, maar die Broekhof overtuigend inschoot. Fortuna probeerde nog wat tegen te stribbelen, maar De Graafschap had nu de wedstrijd onder controle, kreeg kansen en maakte ook nog de winnende treffer via De Groot.

Beoordeling De Graafschap

5-4 tegen een eredivisionist klinkt niet zo best, met name die vier tegengoals. Fortuna was natuurlijk al veel langer in training, maar het maakte ook gewoon goed gebruik van de ruimte die De Graafschap liet vallen voor counters. Heijblok was mede schuldig aan de 3-4, maar kon aan de andere goals weinig doen omdat de tegenstander van dichtbij de hoek voor het uitkiezen had. Hij had tussendoor enkele prima reddingen en haalde dus wel een voldoende.

Verdedigend overtuigde het team van Van Stee niet bepaald. Hese en Volmer hebben genoeg eredivisie-ervaring, maar zijn beide niet zo snel voor een positie centraal achterin. Normaal gesproken zal Hese dan ook op het middenveld spelen. Fränkel is wel snel, maar loopt te vaak mee naar voren om zelf te kunnen corrigeren. Schuurman was de beste verdediger vandaag, hij had zijn tegenstander aardig onder controle en maakte natuurlijk een knappe goal. Broekhof viel fatsoenlijk in, Fung A Wing was wat onbesuisd.

Op het middenveld speelde Jungschläger een aardige pot. V.d. Ouweland oogt wat te licht om echt als spelverdeler te fungeren, maar had toch een paar prima passes in huis. Ook Bloemendaal had een prima invalbeurt en een goede assist. Jordi Buijs had nog een invalbeurt, maar viel niet echt op. Voorin was Den Ouden geen overtuigend aanspeelpunt. Hij had wel een paar aardige voortzettingen, maar was vaak slecht aanspeelbaar en zijn balcontrole was niet zo best. De Groot was in de tweede helft gemiddeld genomen gevaarlijker, Den Ouden speelde toen als rechtsbuiten onzichtbaar. Jason Oost speelde een redelijke pot, maar keerde na rust niet terug.

Aanwinst Steve de Ridder liet een paar leuke dingen zien: het is een snelle speler met een goede balaanname, die ondanks zijn geringe lengte best aardig zijn lichaam wist te gebruiken, een paar passeerbewegingen in huis heeft en een fatsoenlijke voorzet af kan leveren. Hij zal nog wat moeten wennen en zich nog moeten bewijzen tegen een eredivisionist, maar wat we tegen Fortuna zagen was zeker hoopgevend. Wel mag hij vaker vrijlopen en zich aanbieden, want hij koos nog te vaak positie van waaruit hij niet bereikt kon worden. De vraag is of hij als buitenspeler gebruikt gaat worden, of toch de aanvallende middenvelder wordt.

Conclusie

De Graafschap oogt defensief zwak en ik verwacht dat dat niet zomaar opgelost zal zijn door Keller en/of Bot op te stellen. Wellicht dat er nog versterking in deze linie komt, anders voorspel ik toch een grote hoeveelheid tegengoals. Op het middenveld ontbrak een creatieve speler zoals Schöne, maar ik weet niet hoe dat ingericht gaat worden als De Ridder, Assaidi en Chaiat allemaal beschikbaar zijn. Voorin maakt Den Ouden vooralsnog geen aanspraak op een basisplaats en zullen de goals waarschijnlijk weer van De Groot moeten komen. Eén wedstrijd met niet alle basisspelers is moeilijk om een oordeel op te baseren, maar ik kreeg hieruit nog niet de indruk dat De Graafschap een selectie klaarheeft die makkelijk de nacompetitie kan ontlopen.

Foto’s

Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.